NEDELJNI RUČAK
Srce na trpezu!
Kuvanje ima pozitivno terapeutsko dejstvo, utvrdili su poznati naučnici. Jela koja imaju miris i ukus detinjstva povratiće vam raspoloženje. Idite na pijacu i samoposlugu, kupite sveže namirnice, pripremite ukusan obrok i ručajte sa porodicom i prijateljima. Sigurno ćete se osećati mnogo bolje.
Ručak | Foto: Shutterstock
Potrošićete kalorija kao da ste na dobrom fitnesu, a druženje uvek donosi dobro raspoloženje. Pohvale i zadovoljstvo dok uživaju u obroku povratiće vam samopouzdanje i usmeriti na prave vrednosti porodicu i prijatelje.
Mešana salata
Potrebno je:
2 paradajza
tikvica
šargarepa
zelena salata
glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
limun
malo aćeta balzamika
soli i bibera po ukusu
Priprema:
U činiju sipajte iseckan luk i paradajz na kockice. Salatu iscepkajte rukama, šargarepu i tikvice isecite na trake nožičem za čišćenje krompira. Začinite dresingom od maslinovog ulja, malo limuna i aćeta. Lagano promešajte.
Brzi krem u dve boje
Potrebno je:
750 g slatke pavlake
4 kašike šećera
3 kašike kakaa
200 g voća za ukrašavanje
piškote za ukrašavanje
Priprema:
Umutite mikserom slatku pavlaku sa šećerom. Odvojte polovinu i u nju dodajte kakao. Umutite mikserom. U dekorativne čaše sipajte neizmenično beli i braon krem. Ukrasite sezonskim voćem i zabodite po jednu piškotu sa strane.
Predjelo: Pita bez kora
Potrebno je: (za 12 komada pite)
tikvica
50 g pršuta seckanog
100 g sira izmrvljenog
4 jaja
2 kašike ulja
2 kašike brašna
2 kašike griz palente
1kk praška za pecivo
soli i bibera po ukusu
Priprema:
Tikvicu izrendajte, posolite i, kada malo odstoji, dobro ocedite stiskajući rukama. Umutite belanca, dodajte žumanca i promešajte. Dodajte brašno i palentu i promešajate. Mrvljeni sir, iseckanu pršutu, ulje i prašak za pecivo sjedinite sa smesom. Posolite i pobiberite. Sipajte u pleh u koji ste stavili pek-papir. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Pečenu pitu malo ohladite i secite na kocke. Možete poslužiti uz kajmak, sir, jogurt ili kiselo mleko.
Čorba sa kajmakom
Potrebno je:
pileći file iseckan na kockice
krompir isečen na kockice
2 šargarepe isečene na kolutiće
ostalu zelen, paškrnat, koren peršuna i celera iseckajte na kockice
200 g kajmaka
so, biber, peršun list po ukusu
Priprema:
Pileći file kao i ostalo povrće iseći na slične komade. Staviti u 1,5 l hladne vode i kada proključa smanjiti temperaturu i kuvati oko pola sata. Dodajte po ukusu soli i bibera. Pre serviranja u svaki tanjir staviti po 50 g kajmaka.
Šnicle punjene povrćem
Potrebno je:
800 g krtog telećeg ili svinjskog mesa
100 g sira
100 g kajmaka
1 jaje
2 barene šargarepe
100 g obarenog graška ili boranije
soli, bibera i senfa po ukusu
Priprema:
Šnicle od mesa lagano izlupajte da dobijete što veću površinu. Posolite i pobiberite. Izgnječite sir, dodajte kajmak i ulupano jaje. U smesu sipajte grašak i kockice obarene šargarepe. Nafilujte šnicle i zatvrite prvo bočne strane, pa ih urolajte. Po želji ih premažite senfom. Ugrejte tiganj, sipajte ulje i propržite meso. Prvo stavite stranu koja ima spoj, pa ih okrećite u krug. Hvataljkom za meso držite šnicle da se ispeku i bočne strane. Izvadite na tanjir i prekrijte folijom. U sok od pečenja dodajte malo brašna i proprežite. Nalijte vodom ili bujonom. Kada se sos redukuje prelijte šnicle.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs