Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Supica za telo i dušu

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 10.11.2013 - 07:16:00h | Komentara: 0

Zima je vreme kada se kuvaju dobre domaće supe. Uz meso obavezno u supu stavite i šuplju kost i na kraju povrće. Kuvajte na umerenoj temperaturi. Lekovita domaća supa štiti od prehlada, greje, a sadrži kalcijum, cink i druge minerale. Skuvajte veću količinu i imaćete cele nedelje dobru jaku supu i kuvano meso od koga možete napraviti različita jela uz male dodatke i promene. Prijatno!

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Slane palačinke
2 jaja
6 kašika brašna
kisela voda i so
ulje za prženje
za nadev:
2 jaja
150 g sira
1 dl pavlake so

Priprema:
Zamesite testo za palačinke i ispecite ih. U sud stavite jaja, umutite ih, dodajte pavlaku i izmrvljen sir. Posolite po potrebi i ukusu. Ostavite malo fila za prelivanje. Nafilujte palačinke. U sud stavite pek-papir, složite palačinke i prelijte ostatkom fila. Odozgo stavite malo ulja i pecite u toploj rerni kratko dok ne porumene.
Goveđa supa sa knedlama
Potrebno je:
1,5 junećeg mesa (ribić i rebra)
veća zelen za supu
celer
glavica crnog luka
so, biber, suvi začin, peršun i celer list
Za knedle:
jaje
kašika ulja
5 do 6 kašika pšeničnog griza
so, po ukusu

Priprema:
Juneće meso, najbolje ribić i juneća rebra, i šuplju kost stavite u veći lonac. Nalijte hladnom vodom da prekrije meso. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte očišćenu zelen za supu, celer i prepečeni crni luk. Posolite, dodajte biber u zrnu i kuvajte dok povrće ne omekša. Gotovu supu procedite. U činijicu stavite jaje i umutite viljuškom. Dodajte ulje i malo soli i dobro umutite. Pšenični griz sipajte kašiku po kašiku i mešajte. Dodajte griz po potrebi i ostavite da malo odstoji i nabubri. U proceđenu supu koja kuva ali nikako ne ključa sipajte kašikom knedle. Kašiku prvo stavite u toplu supu, pa bočnom stranom kašike vadite male knedle i stavljajte u supu da polako skliznu. Probajte sa jednom knedlom, pa ako je ređa, dodajte još malo griza, a ako je gusta smesa, sipajte malo vode i ponovo umutite. Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu i kuvaju se 3 do 4 minuta. Servirajte u svaki tanjir knedle i sipajte supu preko. Ukrasite seckanim listovima svežeg peršuna i celera.
Vitaminska salata
Potrebno je:
2 šargarepe
pola celera
cvekla
250 g slatkog kupusa
so, ceđeni limun i ulje
Kalorijska vrednost po porciji 136 kcal
Priprema:
Povrće izrendajte odvojeno. U činiju složite prvo cveklu, pa kupus, pa šargarepu i na kraju celer. Napravite preliv od ulja, limuna, soli i dodajte malo vode i sve dobro promešajte. Na kraju prelijte salatu bez mešanja, samo je blago protresite.
Pita bundevara
Potrebno je
1/2 kg kora za pitu
1/2 kg rendane bundeve
1 dl ulja
100 g šećera
vanilin šećer
4 supene kašike prezli
prah šećer za posipanje
Kalorijska vrednost po parčetu 186 kca

Priprema:
U sud stavite malo ulja i prodinstajte narendanu svežu bundevu. Kada omekša, dodajte šećer, promešajte i po potrebi prezle da upiju višak tečnosti. Kore stavite na čistu kuhinjsku krpu i tri kore pospite sa malo vode i ulja, a četrvrtu filujte sa jednom četvrtinom fila. Umotajte i stavite u pleh koji ste obložili pek-papirom. Ponavljajte postupak i kada sav materijal utrošite, svaki gornji deo pite malo premažite uljem i pecite u ugrejanoj rerni dok pita ne dobije zlatnu boju. Pečenu bundevaru prekrijte krpom i ostavite da se dobro ohladi. Pospite prah šećerom i vanilin šećerom i isecite na komade prema potrebi da se ne suši.
Goveđe šnicle sa dinstanim kiselim kupusom

Potrebno je:
Kuvano meso isečeno na šnicle
1 kg ribanca
1 dl ulja
jabuka
kk šećera ili 3 suve šljive
malo supe za nalivanje
malo bibera, lovor list
bareni krompir po osobi
Kalorijska vrednost po porciji 511 kcal

Priprema:
Ribanac operite u hladnoj vodi i procedite. U šerpu sipajte ulje i dinstajte ribanac. Narendajte jabuku i dodajte ribancu malo šećera ili isečene suve šljive, bibera i lovor list. Odlično se slaže malo slatkoće uz kiselost kupusa. Dinstajte i povrmeno nalivajte supom. U posudu za pečenje sa poklopcem stavite red dinstanog kupusa, komade mesa, pa ponovo stavite dinstani kupus. Poklopite i tako pecite u ugrejanoj rerni oko 30 minuta. Servirajte uz bareni krompir.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP