Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Sve je slađe kad deca kuvaju

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 01.06.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Uključite celu porodicu u pripremanje nedeljnog ručka, deca tako radije jedu čak i neko povrće koje inače odbijaju da probaju. Tako kroz igru uče o zdravoj hrani i obrocima, a nauče i osnovne veštine pripreme hrane. Iskoristite želju da se zabave, ne terajte ih iz kuhinje zato što će je više uprljati, dozvolite im da pokažu maštu i kreativnost, neka nekim jelima daju imena svojih junaka, rezultat će biti neverovatan. Kroz primer i igru najlakše nauče kako da se hrane zdravo.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Mlada boranija sa junetinom

Potrebno je:
600 g junćeg mesa od plećke
1 kg mlade boranije
glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 supene kašike maslinovog ulja
paradajz
supena kašika pirea od paradajza
grančica celer lista
so, biber, suvi začin po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 499 kcal
Priprema:
Meso isecite na kocke, operite, stavite u lonac i nalijte hladnom vodom. Uključite na najvišu temperaturu i kada proključa, skinite penu, smanjite temperaturu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok meso ne omekša. U sud sipajte ulje i dinstajte sitno seckani crni i beli luk. Boraniju isecite na komade i kratko prodinstajte sa lukom. Paradajz isecite na kockice, kratko sve prodinstajte, dodajte pire od paradajza, promešajte i nalijte supom u kojoj se kuvalo meso. Posolite i pobiberite, dodajte suve začin po ukusu i kuvajte dok boranija ne omekša. Pri kraju stavite grančicu celerovog lista radi ukusa. Kada je boranija gotova, ubacite komade junetine i sve zajedno kratko kuvajte. Mlada boranija se može jesti i samostalno kao varivo, uz kiselo mleko, kao prilog uz meso, a možete koristiti i neko drugo meso po želji.
Brodići od kifle
Potrebno je:
4 kifle
8 kašika soka od paradajza
2 supene kašike maslinovog ulja
100 g šunke
150 g mocarele
origano, bosiljak
Kalorijska vrednost 511 kcal
Priprema:
Kifle presecite napola, izvadite sredinu i usitnite je. Da bi ravno stajale, sa strane gde je korica isecite nožem po dužini jedan deo. Prelijte uljem, sokom od paradajza, dodajte origano i bosiljak po ukusu. Šunku izrednajte, sir izmrvite rukama i sve lagano promešajte. Napunite udubljenja u prepolovljenim kiflama, u pleh stavite papir za pečenje, složite polovine i pecite u ugrejanoj rerni na 200 dok se ne zapeku. Ovako pripremljene kifle neodoljivo podsećaju na picu, ali možete ih puniti prema želji drugim povrćem, ribom, tunjevinom, ostacima mesa ili suhomesnatih proizvoda. Moguće ih je prepeći i puniti i hladnim salatama.
Supa od crnog i belog luka
Potrebno je:
veća glavica crnog luka ili dve manje
glavica belog luka
2 kocke za supu
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika putera
biber po ukusu
Kalorijska vrednost 229 kcal
Priprema:
Crni luk isecite na kockice, kao i beli luk. Možete koristiti i “secko” ili neki sličan kuhinjski aparat. Ugrejte ulje i puter, izdinstajte crni i beli luk, kocke izmrvite malo prodinstajte i nalijte 1,2 l tople vode. Prokuvajte kratko, procedite, a možete i lagano obrnutom stranom kašike da pasirate povrće u cediljki da supa bude gušća. Ovako pripremljena supa je osnova, možete dodavati testeninu ili začiniti žumancetom i limunom, a uobičajeno se služi uz prepečeni dvopek koji je posut rendanim kačkavaljem. Ovako pripremljena se smatra kompletnim obrokom.
Salata od kelerabe i šargarepe
Potrebno je:
2 mlade kelerabe
2 šargarepe
150 g grčkog jogurta
so, biber,
Kalorijska vrednost po porciji 103 kcal
Priprema:
Mladu kelerabu i šargarepu očistite i narendajte na krupno rende. Možete koristiti i male kućne aparate koji usitnjavaju povrće. Posolite, pobiberite i sjedinite sa grčkim jogurtom. Možete dodavati vlašac, beli i crni mladi luk ili neko drugo povrće po ukusu.
Palačinke sa kremom od čokolade
Moja unuka ih je nazvala “Pepa Prase palačinke”
Potrebno je:
8 palačinki (smesu pripremite po svom proverenom receptu)
2 dl slatke pavlake za šlag
100 g crne čokolade
Kalorijska vrednost po porciji 330 kcal
Priprema:
Umutite slatku pavlaku da dobijete šlag. Uvek će uspeti ako je slatka pavlaka pre pripreme stajala u frižideru. Stavite u sud vodu i na pari otopite crnu čokoladu. Prohladite je uz stalno mešanje na 40 stepeni. Proverite temperaturu nadlanicom. Mešajući otopljenu čokoladu dodajte kašiku po kašiku umućene slatke pavlake uz lagano mešanje. Prohlađenim kremom filujte palačinke. Krem je mnogo zdraviji od raznih industrijskih kremova, a deca će više uživati ako učestvuju u pripremi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP