RUČAK
Tajna je u začinu!
Tajna ukusne hrane je u načinu pripremanja, ali pre svega u kombinciji začina. Suvi i sveži začini su lekovite trave, cvetovi, zrnevlje ili aromatične kore biljaka.
Ručak
Nekada su vredeli kao zlato, putevi začina su bili veoma značajni. Različite nacionalne kuhinje prepoznajemo po začinima koji se koriste. Jednostavne namirnice neutralnog ukusa kombincijom začina postaju jedinstveno jelo. Zamislite samo da ne koristite so i biber, koji pojačavaju ukuse. Da biste uvek bili spremni da od običnih namirnica napravite čaroliju, napravite svoju malu zalihu...
Brodet od orade
Potrebno je:
500 g orade
0,5 kg pelata
2 supene kašike ajvara (po ukusu ljutog)
4 čena belog luka
1,5 dl maslinovog ulja
origano, bosiljak, morska so
masline crne
Priprema:
Ugrejte sud, stavite ulje i odmah naseckan beli luk na listiće. Smanjite temperaturu i, kada beli luk otpusti miris i ukus u ulje, možete ga po želji izvaditi. Dodajte pelat i dinstajte da se redukuje, to jest ispari višak tečnosti. Po ukusu dodajte origano, bosiljak svež i suv. Posolite po ukusu. Prokrčkajte i dodajte 2 supene kašike ajvara koji je u stvari pasta od pečenih paprika. Kada se sve sjedini, dodajte oradu isečenu na komade. Bez mešanja kuvajte na umerenoj temperaturi petnaestak minuta. Na kraju dodajte crne masline.
Krompir salata sa rukolom
Potrebno je :
1 kg belog krompira
2 glavice crvenog luka
100 g rukole
2 dl maslinovog ulja
po ukusu so, biber, aceto balzamiko
Priprema:
Krompir obarite u ljusci. U posudu za salatu stavite maslinovo ulje, so i biber, pa dodajte sirće po ukusu. Luk iscecite na rebarca i dodajte u dresig. Krompir očistite dok je topao i odmah ga stavite u činiju sa dresingom. Tako će bolje upiti začine. Na kraju dodajte rukolu i sve blago promešajte.
Čorba od kima
Potrebno je:
1 crni luk
2 čena belog luka
1 kašika integralnog brašna
1 supena kaška maslinovog ulja
2 jaja
mlevenog kima po ukusu
1 l bujona od povrća
svež seckani peršun
Priprema:
Ugrejte posudu, dodajte ulje i, kada se malo ugreje, dodajte jednu kašiku integralnog brašna i malo ga propržite da dobije zlatnu boju. Nalijte toplim bujonom od povrća i prokuvajte. Dodajte 1 kašičicu mlevenog kima. Jaja umutite i polako preko viljuške sipajte u supu. Promešajte i samo kratko prokuvajte. Možete posuti svežim peršunom na kraju.
Zamotuljci od pirinča
Potrebno je:
200 g lepljivog pirinča (kratkog malog zrna)
1 glavica crnog luka
100 g dimljenog lososa
8 listova blitve
1 supena kašika karija (po želji i ukusu odredite količinu)
so, biber, bujon od povrća
1 dl maslinovog ulja
Priprema:
Ugrejte posudu, sipajte maslinovo ulje i odmah dodajte iseckan crni luk. Smanjite temperaturu i, kada postane staklast, dodajte pirinač. Mešajte ga da postane staklast i nalijte pilećim bujonom. Odnos pirinča i tečnosti je jedan prema tri, ali dodajte po malo da biste bili sigurni koliko će upiti tečnosti. Poklopite i ostavite da se skuva i upije dovoljno tečnosti. Posolite, pobiberite, a kada je skuvan i malo prohlađen, dodajte kari. Uvek probajte i procenite da li vama ukus odgovara i, ako je potrebno, dodajte po ukusu začine.
Listove blitve kratko blanširajte i ostavite da se prohladi. Na list blitve kašikom rasporedite ohlađeni pirinač da bude oko pola centimetra debljine, stavite dimljeni losos odozgo (kuhinjskim makazama oblikujte dimljeni losos) i urolajte. Možete praviti rolnice ili jednostavno smotuljke, paketiće ako niste dovoljno spretni. Ovo predjelo može biti i odličan obrok. Jede se toplo i hladno.
Rolat sa dŽemom od kajsija
Potrebno je:
4 jaja
3 kašike brašna
1 kašika gustina
1 kašika otopljenog putera ili ulja
4 kasike šećera
1 vanilin šećer
pola kk praška za pecivo
džem od kajsija za filovanje
prah šećer za posipanje
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Umutite belanca sa šećerom, vanilin šećerom i dodajte žumaca mešajući. Brašno i gustin dodajte kašiku po kašiku i lagano mešajte. Na kraju dodajte otopljeni puter. Sipajte masu u modlu u koju ste stavili pakpapir. Pecite u zavisnosti od debljine 8 do 15 minuta na 170 stepeni. Topli biskivit kome ste skinuli pakpapir urolajte u čistu krpu. Otvorite kada se prohladi, namažite džemom i ponovo urolajte. Pospite prah šećerom i vanilin šećerom.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs