Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Trpeza iznenađenja

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 14.09.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Neka jela fasciniraju jer su neprolazna, lako se pripremaju, od jednostavnih namirnica, nisu skupa, a veoma su ukusna. Fritata je jelo koje svi prisvajaju, dodaju razne sastojke, kombinuju, peku u tiganju sa jedne ili obe strane ili je dopeku u rerni. Naše domaćice su je zvale musaka iznenađenja i uvek je spremana da bi se iskoristili ostatci iz frižidera. Ekonomično jelo koje iznenadi ukusom i lakoćom pripreme.

Ručak

Ručak | Foto: Profimedia

Fritata
Potrebno je:
800 g krompira
3 glavice crnog luka
5 jaja
1 dl ulja
so i biber po ukusu


Priprema:
Krompir operite i obarite do pola, ostavite da se ohladi i isecite na kolutove. Luk iseckajte na rebarca. U tiganj u kome možete da nastavite pečenje u rerni stavite ulje i luk. Dinstajte na umerenoj temperaturi desetak minuta. Jaja umutite i stavite isečeni krompir. Dodajte luk bez ulja, izvadite ga rešetkastom kašikom. Posolite i pobiberite, lagano promešajte i sve zajedno vratite u ugrejani tiganj sa uljem. Pecite na šoretu dok se ne uhvati korica sa strane. Dopecite u ugrejanoj rerni. Jelo je gotovo kada je korica zlatno žuta. Ovo je osnovni recept. Možete dodavati drugo povrće ili suhomesnate proizvode. Može biti predjelo ili obrok.
Pileće belo meso sa različitim povrćem
Potrebno je:
2 cela pileća mesa
2 krompira glavica crnog luka
2 paradajza
zelena paprika
3 kašike ulja
so
biber
origano
beli luk u prahu
Priprema:
Veći pleh za rernu obložite alu folijom. Napravite dve pregrade od alu folije. U svaku stavite jednu supenu kašiku ulja po dnu. Pileće belo meso stavite u srednji deo. Uvaljajte ga u ulje, pospite začinima. Krompir isecite kao za pomfrit, stavite u jednu pregradu, dodajte začine po ukusu i promešajte da svaki krompir ima malo masnoće i začina. Luk isecite na kolutove kao paradajz i papriku. Ovu mešavinu ćete dodati desetak minuta pred kraj u pleh. U ugrejanoj pećnici, blizu gornjeg izvora toplote, pecite 15-ak minuta. Izvadite pleh i dodajte ostatak povrća, promešajte, dodajte začine i pecite još 15-ak minuta. Kada je gotovo, belo meso isecite na šnicle, servirajte u srednji deo tanjira, sa jedne strane stavite kromprir, a sa druge grilovano povrće. Pospite peršun listom.

Čorba od krompira i praziluka sa safaladom
Potrebno je:
500 g krompira
300 g praziluka
1 dl pavlake
2 kocke za supu
safalada
Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na kocke. Praziluk isecite na veće kolutiće. Stavite u lonac, nalijte vodom da prekrije povrće, dodajte kocke za supu i kuvajte. Kada proključa, smanjite temperaturi i kuvajte na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša. Gotovu čorbu ispasirajate štapnim mikserom, safalade isecite na kolutove i sve zajedno prokuvajte još pet minuta. Na kraju dodajte pavlaku i blago promešajte.

Ajzberg salata sa rendanom šargarepom
Potrebno je:
2 šargarepe
ajzberg salata
2 supene kašike ulja
aćeto balzamico
so, biber po ukusu

Priprema:
Šargarepu narendajte, ajzberg salatu isecite na rezance. Lagano promešajte. Dresing priprmite od ulja, aćeta, soli, bibera i 1 dl vode. Sve dobro promešajte i prelijte salatu.
Banana split
Potrebno je:
4 banane
4 kugle sladoleda od vanile
4 kugle sladoleda od čokolade
3 dl umućene slatke pavlake
Priprema:
Desert se pravi pred serviranje. Banane isecite po dužini, dodajte kugle sladoleda i ukrasite šlagom. Možete preliti želeom od voća, otopljenom čokoladom, seckanim bademima, već prema ukusu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP