Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK SA NUTRICIONISTOM

Trpeza koja hladi

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 28.07.2013 - 07:30:00h | Komentara: 0

Leti jedite jela koja sadrže manje masnoće. Masnoća oslobađa mnogo kalorija i greje telo. Pripremajte ukusna jela sa dosta povrća, nemasnog mesa i svežih začinskih trava. Nije neophodno da provodite vreme u zagrejanoj kuhinji i uz šporet.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Ceo ukusan i zdrav ručak možete pripremiti u jednoj posudi, bez mnogo angažovanja oko pripreme. Posudu sa poklopcem ili zemljani sud napunite raznim povrćem, mesom i začinima, dodajte malo vode i kuvajte na umerenoj temperaturi u rerni.

Paradajz punjen povrćem
Potrebno je:
- 4 paradajza
- krastavac
- paprika
- 4 mlada crna luka
- 4 lista zelene salate
- supena kašika maslinovog ulja

- so, biber


Priprema:
Paradajz izdubite oko peteljke i izvadite sadržaj. Okrenite ga da se ocedi. Sok od paradajza i sadržaj izmešajte sa uljem, posolite i dodajte ostalo povrće koje ste prethodno iseckali. Napunite paradajz i ukrasite listom zelene salate.

Namaz od sira i povrća
Potrebno je:
- 400 g sira
- 100 g praziluka
- čen belog luka
- supena kašika pečenog susama
- crvena paprika
- so po ukusu

Priprema:
Susam stavite u ugrejan tiganj i na umerenoj temperaturi prepecite, sipajte u tanjir da se ohladi. Praziluk isecite na tanke kolutiće, beli luk izgnječite i sitno iseckajte. Papriku prepecite, oljuštite i isecite na sitne kockice. Sir izgnječite i sve pomešajte, probajte i ako je pogrebno posolite. Dodajte susam i izmešajte. Ostavite u frižideru da odstoji pola sata. Crni hleb prepecite i poslužite uz sirni namaz. Menjajte začine, dodajte povrće po ukusu i imaćete različite namaze od sira.


Pile u gnezdu od povrća
Potrebno je:
- pile srednje veličine
- 2 glavice crnog luka

- 2 čena belog luka

- 2 šargarepe
- 2 paprike

- 2 paradajza
- 4 krompira isečenog na polovine

- pola korena celera
- 2 dl soka od paradajza
- lovor list, listovi svežeg peršuna i celera
- so, biber u zrnu, suvi začin, malo aleve paprike


Priprema:

U veću posudu stavite iseckano povrće. Isecite pile na komade, a ako niste vešti, možete ga ostaviti i celo. Izmešajte 2 dl vode sa 2 dl soka od paradajza. Dodajte malo aleve paprike, so, suvi začin i promešajte. Prelijte. Poklopite posudu ili stavite aluminijumsku foliju i dobro zatvorite. Stavite u rernu i uključite na 250 stepeni. Posle pola sata smanjite na 120 i kuvajte još dva i po sata. Nije potrebno da mešate. Skinite poklopac i dopecite 10 minuta na 200 stepeni. Jelu nije potrebno dodavati masnoću jer je sasvim dovoljna masnoća od pileta. Umesto piletine možete koristiti i neko drugo meso, ali ga isecite na komade.

Sibirska supa

Potrebno je:
- 1 l bujona od 2 kockice
- 2 dl milerama
- žumance
- 2 krastavca isečena na kockice
- 4 supene kašike praške punke seckane na kockice

- 2 supene kašike iseckanog lista peršuna
- 1 limun

Priprema:
Skuvajte bujon od kocke, ostavite da se ohladi. Umutite žumance sa pavlakom i polako sipajte 2 dl bujona lagano mešajući. Mešavinu polako sipajte u prohlađen bujon. Šunku i krastavac isecite na kockice i dodajte supi. Iscedite limun, a možete dodati i kolutiće limuna. Pospite seckanim listovima svežeg peršuna. Supu možete rashaditi u frižideru pre služenja. Supa može da se služi i sa kockicama leda.


Sendvič sa sladoledom
Potrebno je:
- 8 integralnih keksića sa suvim i koštunjavim voćem
- 4 kašike sladoleda

Priprema:

Desert se priprema pre služenja. Stavite jedan keks na tacnicu, pa kašikom stavite samo malo omekšan sladoled po izboru. Drugim keksom lagano pritisnite da dobijete sendvič.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP