Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Ukusno ne mora biti skupo!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 28.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Kuvanje može biti koristan hobi. Veštom pripremom od jednostavnih namirnica napravite gozbu. Kuvanje nije komplikovano, jela ne moraju da budu skupa. Od jednostavnih namirnica koje bi uvek trebalo da imate u kući uz malo mašte pripremite odličan ručak. Umesite domaći hleb i kada zamiriše, svi će se okupiti oko stola.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Čorba od mlade kopirive

PotrEbno je:
3 šake mlade koprive
1 veza mladog luka
1 kašika ulja
1 kašika kukuruznog griza
1 jaje
lmalo soli, bibera i aleve paprike po želji
Kalorijska vrednost po porciji 188 kcal


Priprema:
Ugrejte sud, stavite ulje i odmah mladi crni luk isečen na kolutiće. Malo prodinstajte, dodajte opranu koprivu, zajedno promešajte i kada malo svene pospite kašikom kukuruznog griza i prodinstajte. Nalijte sa 1,2 litre tople vode, prokuvajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Jaje umutite viljuškom i polako preko viljuške sipajte u čorbu. Kratko prokuvajte.

Carske mrvice

Potrebno je:
2 jaja
1 supena kašika kristal šećera
2,5 dl mleka
1 supena kašika otopljenog putera ili ulja
125 g brašna
malo soli, ulje za prženje, a možete dodati i cimet, suvo grožđe, vanilin šećer
Odozgo ukrasiti jabukama, džemom, sezonskim voćem, bananom...
Kaloriska vrednost po porciji 241 kcal


Priprema:
Umutiti jaja, dodati šećer, malo soli i promešati. Sipajte mleko, promešajte i dodajte po malo brašna i stalno mešate. Sipajte otopljeni puter ili ulje. Ugrejte tiganj, stavite ulje i sipjate smesu. Kada porumeni sa jedne strane, a ivice se odvoje od tiganja, okrenite i viljuškom usitnite. Mešajte komadiće da porumene. Sipajte u veći tanjir, pospite šećerom, cimetom, vanilin šećerom. Po želji dodajte suvo grožđe koje ste pre toga potopili, džem, sveže voće...

Salata od paradajza i mladog luka
Potrebno je:
4 paradajza
1 veza mladog luka
2 supene kašike maslinovog ulja
so po ukusu
Kalorijska vrednost 79 kcal


Priprema:
Mladi luk isecite na komade oko jedan santimetar. Posolite i malo rukom izgnječite. Dodajte paradajz seckan na manje kockice, izmešajte i prelijte uljem.


Domaći hleb sa sirom i mladim lukom

Potrebno je:
750 g brašna (belog, integralnog ili pomešanog po želji)
0,5 l mlake vode
2 supene kašike šećera
1 supena kašika soli
1 suvi kvasac
Kalorijska vrednost po parčetu 244 kcal


Za namaz:
0,5 kg sira urde do 10 odsto mm
1 veza mladog luka
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
Kalorijska vrednost 1 supene kašike 90 kcal


Priprema:
Hleb zamesite u većoj plastičnoj posudi koja ima poklopac jer tako ćete brže proizvesti vrenje, manje prljati kuhinju i ruke. Posuda treba da bude veća jer postupkom vrenja povećava se količina. Bitno je da ima poklopac i da se dobro zatvara. U posudu stavite pola količine brašna, šećer i kvasac. Izmešajte suve sastojke, nalivajte vodom i varjačom mešajte. Masa treba da bude ređa. Kada vidite da se stvaraju vlakna poklopite i ostavite da stoji. Plastične providne posude su odlične jer možete kontrolisati vrenje kvasca. Kada se duplo poveća masa, odtvorite poklopac, promešajte, dodajte so i samo lagano kratko promešajte. Rernu ugrejte na 200 stepeni. Na platnenu krpu sipajte ostatak brašna, rasporedite ga, sipajte smesu, malo pospite brašnom i lagano u par pokreta formirajte hleb bez mnogo mešanja. U pleh stavite peki papir, pospite malo brašnom i hleb stavite da se peče. Stavite ga malo iznad donje grejne ploče, a ako imate rernu sa duvanjem toplog vazduha obavezno uključite. Gotov je kada dobije hrskavu zlatno žutu koricu, oko pola sata do 45 minuta, zavisnosti od debljine. Isecite mladi luk na kolutiće, posolite, dodajte seckani beli luk i sjedinite sa izgnječenim mladim sirom. Sipajte ulje i izmešajte. Odličan i zdrav dodatak uz domaći hleb.

Mladi kupus sa junećim rebrima
Potrebno je:
1 kg junećih rebara
1 kg mladog kupusa
1 veza mladog luka
2 struka mladog belog luka
1 paprika
2 supene kašike ulja
2 dl paradajz soka
so, biber, aleva paprika
Kalorijska vrednost po porciji 296 kcal


Priprema:
Najbolje da vam mesar iseče juneća rebra na veće kocke. Stavite ih u hladnu vodu i kuvajte da omekšaju. U veći sud stavite ulje pa na dno složite polovinu kupusa koji ste isekli na osmine. Odgore stavite rebra, iseckan mladi crni i beli luk i papriku. Posolite, pobiberite, pospite alevom paprikom po ukusu. Odozgo stavite ostatak kupusa, nalijte paradajz sokom i supom u kojoj su se kuvala rebra. Poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi. Treba blago da krčka, kupus da se ne raspadne.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP