RUČAK
Više energije, manje stresa
Hrana daje telu energiju i obnavlja organizam. Ishrana je veoma važna za vaše zdravlje, utiče na to koliko ćete psihofizičke energije imati, oslobađa od stresa, omogućava vam da dobro izgledate i da se dobro osećate. Važno je šta i kada jedete, ali i koliko jedete. Birajte sveže namirnice koje ćete pripremiti kao zdrave i ukusne obroke.
Ručak | Foto: Shutterstock
Mafini od kukuruznog griza
Potrebno je:
2 jaja
1 dl jogurta
100 g sira
pola šolje obarenog spanaća
300 g kukuruznog griza (može i instant palenta)
kk praška za pecivo
kk morske soli
supena kašika maslinovog ulja
Priprema:
Jaja sipajte u činiju, razmutite viljuškom, dodajte jogurt i promešajte. Obareni spanać usitnite dodajte u činiju, a zatim izdrobljen sir i ulje. Sve promešajte. Posolite, dodajte kukuruzni griz i prašak za pecivo. Procenite i ako je potrebno dodajte još malo griza, a to zavisi od veličine jaja. Lagano promešajte. Modlice za mafine namažite uljem i sipajte smesu skoro do gornje ivice. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Potaž od karfiola i brokolija
Potrebno je:
250 g karfila
250 g brokolija
0,5 l bujona od povrća
2 dl mleka
50 g putera ili malo ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
Karfiol i brokoli iseckajte nožem. Skuvajte bujon i stavite da se kratko obare brokoli i karfiol. Dovoljno je da omekšaju. Štapnim mikserom ispasirajte povrće i lagano dodajte ugrejano mleko. Na kraju dodajte puter i po ukusu posolite i pobiberite.
Potrebno je:
1 kg šargarepe
4 čena belog luka
2 supene kašike senfa
2 supene kašike ulja
sirće po ukusu
so, biber po ukusu
Goveđe šnicle sa pečurkama
800 g goveđih šnicli
500 g pečurki
1/2 šolje crnog luka
1/2 šolje seckane šargarepe
senf, so, biber, suvi začin
brašno i ulje
Priprema:
Goveđe šnicle treba da budu debljine oko jedan centimetar. Da bi omekšale, držite najbolje da ih stavite u mleko najmanje jedan sat. Osušite ih malo, istanjite tučkom preko PVC folije. Ugrejte ulje u dubljem sudu, šnicle posolite, pobiberite, namažite senfom i stavite u brašno. Protresite da spadne višak brašna i prepecite na ugrejanom ulju sa obe strane. Pržene šnicle izvadite i stavite na tanjir. U ulje stavite iseckan luk, prodinstajte, dodajte šargarepu i dinstajte. Izručite na drugi tanjir dinstani luk i šargarepu. Složite red šnicli, pa stavite luk i šargarepu, pečurke isečene na četvrtine, pa ponovite dok ne utrošite materijal. Nalijte malo tople vode da prekrije šnicle, pečurke su pune vode i otpustiće tečnost. Kada tečnost proključa, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte oko sat ili dok meso ne omekša.
Možete kao prilog dodati bareni krompir, testeninu ili pirinač.
Pire od bundeve sa medom i suvim grožđem
1 kg očišćene bundeve
100 g meda
100 g suvog grožđa
Priprema:
Bundevu isecite na kockice 1x1 cm. Obarite ih na pari u u malo vode. Štapnim mikserom napravite pire, dodajte med i suvo grožđe koje ste prethodno natopili da nabubri. Lagano izmešajte i servirajte u činijicama.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs