Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK

Više energije, manje stresa

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 15.10.2013 - 09:00:00h | Komentara: 0

Hrana daje telu energiju i obnavlja organizam. Ishrana je veoma važna za vaše zdravlje, utiče na to koliko ćete psihofizičke energije imati, oslobađa od stresa, omogućava vam da dobro izgledate i da se dobro osećate. Važno je šta i kada jedete, ali i koliko jedete. Birajte sveže namirnice koje ćete pripremiti kao zdrave i ukusne obroke.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Mafini od kukuruznog griza
Potrebno je:
2 jaja
1 dl jogurta
100 g sira
pola šolje obarenog spanaća
300 g kukuruznog griza (može i instant palenta)
kk praška za pecivo
kk morske soli
supena kašika maslinovog ulja

Priprema:
Jaja sipajte u činiju, razmutite viljuškom, dodajte jogurt i promešajte. Obareni spanać usitnite dodajte u činiju, a zatim izdrobljen sir i ulje. Sve promešajte. Posolite, dodajte kukuruzni griz i prašak za pecivo. Procenite i ako je potrebno dodajte još malo griza, a to zavisi od veličine jaja. Lagano promešajte. Modlice za mafine namažite uljem i sipajte smesu skoro do gornje ivice. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 dok ne dobiju zlatnožutu boju.


Potaž od karfiola i brokolija
Potrebno je:
250 g karfila
250 g brokolija
0,5 l bujona od povrća
2 dl mleka
50 g putera ili malo ulja
so i biber po ukusu

Priprema:
Karfiol i brokoli iseckajte nožem. Skuvajte bujon i stavite da se kratko obare brokoli i karfiol. Dovoljno je da omekšaju. Štapnim mikserom ispasirajte povrće i lagano dodajte ugrejano mleko. Na kraju dodajte puter i po ukusu posolite i pobiberite.
Salata od šargarepe
Potrebno je:
1 kg šargarepe
4 čena belog luka
2 supene kašike senfa
2 supene kašike ulja
 sirće po ukusu
 so, biber po ukusu
Šargarepu kratko probarite da ostane čvrsta. Isecite na kolutove. U sud stavite ulje, senf, sirće, so, biber i narendan beli luk. Lagano promešajte i prelijte preko šargarepe. Salata se može jesti kao prilog, hladna salata može se čuvati u frižideru više dana.

Goveđe šnicle sa pečurkama
Potrebno je:
800 g goveđih šnicli
 500 g pečurki
 1/2 šolje crnog luka
 1/2 šolje seckane šargarepe
 senf, so, biber, suvi začin
 brašno i ulje

Priprema:
Goveđe šnicle treba da budu debljine oko jedan centimetar. Da bi omekšale, držite najbolje da ih stavite u mleko najmanje jedan sat. Osušite ih malo, istanjite tučkom preko PVC folije. Ugrejte ulje u dubljem sudu, šnicle posolite, pobiberite, namažite senfom i stavite u brašno. Protresite da spadne višak brašna i prepecite na ugrejanom ulju sa obe strane. Pržene šnicle izvadite i stavite na tanjir. U ulje stavite iseckan luk, prodinstajte, dodajte šargarepu i dinstajte. Izručite na drugi tanjir dinstani luk i šargarepu. Složite red šnicli, pa stavite luk i šargarepu, pečurke isečene na četvrtine, pa ponovite dok ne utrošite materijal. Nalijte malo tople vode da prekrije šnicle, pečurke su pune vode i otpustiće tečnost. Kada tečnost proključa, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte oko sat ili dok meso ne omekša.
Možete kao prilog dodati bareni krompir, testeninu ili pirinač.

Pire od bundeve sa medom i suvim grožđem
Potrebno:
1 kg očišćene bundeve
 100 g meda
 100 g suvog grožđa

Priprema:
Bundevu isecite na kockice 1x1 cm. Obarite ih na pari u u malo vode. Štapnim mikserom napravite pire, dodajte med i suvo grožđe koje ste prethodno natopili da nabubri. Lagano izmešajte i servirajte u činijicama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP