alo.rs Kuhinja
NEDELJNI RUČAK
Vitamini, stvarno fini!
Malo odmorite organizam od jake i teške hrane. Napravite lagani ručak sa manje mesa, a puno povrća i salata. Toplo vreme pogoduje virusima i zato ojačajte imunitet. Jedite lakšu hranu, pileću supu koja je lekovita, voće, šetajte se i odmarajte.
Ručak | Foto: Shutterstock
Grilovano povrće i pečurke
Lagani obrok koji može da bude kompletan obrok
Potrebno je:
500 g šampinjona
tikvica
paprika
2 paradajza
glavica crnog luka
čen belog luka
100 g krutona od prepečenog hleba
supena kašika maslinovog ulja
Dresing:
limun ceđeni
malo narendane korice limuna
supena kaška maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Šampinjone očistite salvetom i samo kratko isperite vodom. Isecite ih na četvrtine. Ostalo povrće isecite, tikvice na kolutove, papriku na štapiće, luk na rebarca, paradajz na kolutove. Ugrejte tiganj, dodajte maslinovo ulje i prvo kratko ispecite luk i izvadite rešetkastom kašikom i tako svako povrće ovim redom - papriku, tikvice, pečurke i na kraju paradajz. Posolite povrće, složite u posudu, narendajte beli luk i ukrasite svežim peršunom. Prelijte sokom u kome ste pekli povrće. Hleb isecite na kockice i prepecite u tiganju. Poslužite uz povrće.
Šampinjone očistite salvetom i samo kratko isperite vodom. Isecite ih na četvrtine. Ostalo povrće isecite, tikvice na kolutove, papriku na štapiće, luk na rebarca, paradajz na kolutove. Ugrejte tiganj, dodajte maslinovo ulje i prvo kratko ispecite luk i izvadite rešetkastom kašikom i tako svako povrće ovim redom - papriku, tikvice, pečurke i na kraju paradajz. Posolite povrće, složite u posudu, narendajte beli luk i ukrasite svežim peršunom. Prelijte sokom u kome ste pekli povrće. Hleb isecite na kockice i prepecite u tiganju. Poslužite uz povrće.
Lagana pileća supa
Lekovita pileća supa, preventivno protiv virusa
Potrebno je:
2 pileća filea
veza zeleni za supu
koren celera manji
svež paradajz
malo suvog začina, so, biber
Potrebno je:
2 pileća filea
veza zeleni za supu
koren celera manji
svež paradajz
malo suvog začina, so, biber
Priprema:
Pileći file isecite na polovinu, stavite u hladnu vodu i na umerenoj temperaturi kuvajte. Povrće isecite na štapiće pola centimetara širine i oko 3 cm dužine. Kada je supa napola skuvana, dodajte povrće i isecen svež paradajz na kockice, dodajte suvi začin, so, biber i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Kuvajte na umerenoj temperaturi da sačuvate strukturu mesa i povrća. Kuvano pileće meso poslužite uz glavno jelo, a kuvano povrće poslužite sa supom.
Gratinirano povrće sa barenom piletinom
Gratinirano povrće može da bude lagani večernji obrok, a kombinaciju povrća možete izabrati sami.
Potrebno je:
250 g karfiola
250 g brokolija
250 g šargarepe
250 g mladog sira
2 jaja
2 dl manje masnog jogurta
2 supena kašika maslinovog ulja
so, biber i suvi začin po ukusu
Priprema:
Povrće obarite na pari ili ga blanširajte da ostane čvrsto i ne promeni boju. Jaja umutite sa jogurtom, posolite, pobiberite i dodajte ako želite suvi začin. U posudu za pečenje stavite malo ulja, a ostatak stavite u jaja i sve izmešajte. Sipajte pola smese u posudu, stavite obareno povrće, pospite izmrvljenim sirom, pa prelijte ostatkom smese. Pecite u toploj rerni koju ste ugrejali na 200 stepeni. Posuda treba da bude dublja jer će tokom pečenja smesa narasti. Kada dobijete koricu, izvadite i najbolje je da se odmah posluži. Servirajte i bareno pileće meso.
Zdrava vitaminska salata
Potrebno je:
150 g šargarepe
zelena jabuka
150 g svežeg kupusa
150 g sveže ili kuvane cvekle
150 g sveže bundeve
sok od jednog limuna
supena kaška maslinovog ulja l so, biber po ukusu
150 g šargarepe
zelena jabuka
150 g svežeg kupusa
150 g sveže ili kuvane cvekle
150 g sveže bundeve
sok od jednog limuna
supena kaška maslinovog ulja l so, biber po ukusu
Priprema:
U staklenoj činiji redom po slojevma ređajte narendano povrće, prvo cveklu da ne oboji ostalo povrće, pa kupus, zatim šargarepu i na kraju jabuku. Ugrejte 2 dl vode, dodajte so, sok od limuna i probajte dresing da li je dovoljno slan. Zatim dodajte ulje, dobro promešajte i prelijte salatu.
Voćna salata u pasti od voća
Potrebno je:
150 g šargarepe
zelena jabuka
150 g svežeg kupusa
150 g sveže ili kuvane cvekle
150 g sveže bundeve
sok od jednog limuna
supena kaška maslinovog ulja l so, biber po ukusu
Potrebno je:
150 g šargarepe
zelena jabuka
150 g svežeg kupusa
150 g sveže ili kuvane cvekle
150 g sveže bundeve
sok od jednog limuna
supena kaška maslinovog ulja l so, biber po ukusu
Priprema:
U staklenoj činiji redom po slojevma ređajte narendano povrće, prvo cveklu da ne oboji ostalo povrće, pa kupus, zatim šargarepu i na kraju jabuku. Ugrejte 2 dl vode, dodajte so, sok od limuna i probajte dresing da li je dovoljno slan. Zatim dodajte ulje, dobro promešajte i prelijte salatu.
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs