Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK SA NUTRICIONISTOM

Vreli letnji zalogaji

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 23.06.2013 - 07:15:00h | Komentara: 0

Velike su vrućine, zato poranite na pijacu i spremite jednostavniji ručak. Izbegavajte dugotrajno kuvanje, prženje u dubokoj masnoći, pohovanje hrane. Najpraktičniji su obroci koji se pripramaju u jednoj posudi ili se zapeku. Tikvice su povrće koje ima malo kalorija, oko 17 na 100 grama. Izuzetno upijaju masnoću, pa pohovane mogu imati i do 200 kalorija. Bogate su C vitaminom, stvaraju sitost, odličan su diuretik. Pravite čorbe, musake, fritatu, sa sirom i jajima…

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Salata od krastavaca u soku od paradajza
 

Potrebno je:
- 4 krastavca
- 0,5 l soka od paradajza ili soka od sveže ceđenog paradajza
- 2 čena belog luka
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- so, biber i ljuta papričica po želji, celer list
Kalorijska vrednost po porciji: 142 kcal
Priprema:
U sok od paradajza stavite narendan beli luk i ulje. Posolite, pobiberite po ukusu, izmešajte i ostavite dobro da se ohladi. Pred serviranje isecite krastavac na kockice ili kolutove i prelijte dresingom od paradajza.
Zapečene tikvice sa sirom
Potrebno je:
- 2 tikvice
- 3 jaja
- 1,5 dl jogurta
- 1 supena kašika brašna
- 1 supena kašika ulja
- 150 g sira po izboru
- 1 čen belog luka
- 1 supena kašika seckane sveže mirođije
- so, biber, suvi začin, parmezan po želji
Kalorijska vrednost po porciji: 204

Prprema: Tikvice isecite na kolutove debljine jedan cm. Posolite, pobiberite, pospite suvim začinom. Beli luk narendajte, dodajte mirođiju i sve promešajte. Ostavite da odstoji da tikvice otpuste vodu petnaestak minuta. Ovako marinirane tikvice imaju izvanredan ukus. U posudu za pečenje stavite peki papir i ugrejte rernu na 200 stepeni. Umutite jaja, dodajte jogurt i ulje i promešajte. Posolite i pobiberite smesu, dodajte brašno i sjedinite smesu da bude glatka. Sipajte umućena smesu sa jajima u posudu za pečenje, složite proceđene marinirane tikvice i odozgo pospite izmrvljenim sirom. Ako želite možete posuti i parmezan. Pecite desetak minuta na 180 stepeni i još desetak na 120 stepeni. Predjelo se jede toplo i hladno.
Pečene ćufte sa povrćem
Potrebno je:
800 g mlevenog mesa
300 g luka srebrnca isecenog sitno
1 jaje
4 kašike prezli
500 g paradajza isečenog na kockice
500 g paprike
1 dl ulja
1 dl soka od paradajza
so, biber, suvi začin

Priprema: U mleveno meso dodajte jedno jaje, 100 g iseckanog luka i prezle. Posolite i pobiberite. Sjedinite masu i ostavite da odstoji u frižideru sat vremena. U posudu stavite ulje, dodajte iseckan luk, paradajz i papriku. Promešajte i dodajte začine. Ćufte oblikujte i rasporedite po posudi. Pokrijte folijom i pecite oko 45 minuta. Skinite foliju, i pecite još dvadeset minuta.
Domaći sladoled od čokolade
Potrbno je:
l slatke pavlake umućene kao šlag
4 jaja
100 g putera
150 g šećera
100 g crne ili bele čokolade
Jedna veća kugla ima oko 98 kcal

Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Belanca umutite čvrsto. Na pari otopite puter i čokoladu. Izmešajte i skinite sa toplote. Polako dodajte jedno po jedno žumance i dobro sjedinite. Kada se malo prohladi dodajte po malo umućenih belanaca i lagano ih umešajte. Sada u umućenu slatku pavlaku malo, po malo sipajte i mešajte smesu sa čokoladom. Kada sve pomešate stavite u sud i u zamrzivač. Dok se sladoled hladi potrebno je da ga nekoliko puta promešate. Servirajte ga sa svežim voćem. Odlično se slaže sa malinama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP