Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Uživajte u pijaci, puna je raznog ukusnog i lepog povrća i voća. Cene su pristupačne, a izbor veliki. Jesen brzo prođe i bićemo željni svežeg voća i povrća.

Vreme je za bećarac!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 03.09.2012 - 15:15:00h | Komentara: 0

Prvo je vreme da skuvate malo više i ostavite za tmurne zimske dane.

kuhinja2

Bećar paprikaš sa pilećim belim mesom

Bećar paprikaš je pravo jesenje jelo, kada ima zrelog paradajza i paprika. Mnogi ga vole sa jajima, neki sa dobrim jakim sirom, a pravi gurmani ako je malo ljut. Probajte da ga napravite sa pečenim paprikama. Posebnog je ukusa, ko voli neka doda u svoj tanjir ljutu pečenu papriku.
Potrebno je:
- 500 g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kg pečenih paprika
- 1 kilogram zrelog mesnatog paradajza
- 3 supene kašike maslinovog ulja
- soli i bibera i ljuta pečena paprika po ukusu
- 2 cela bela mesa bez kožice
Kaloriska vrednost po porciji 498 kcal
Priprema:
Ugrejte posudu, dodajte maslinovo ulje i odmah iseckan crni i beli luk. Dinstajte na srednjoj temperaturi da postane slatkast i ne potamni. Iseckajte pečene paprike i sve promešajte, a zatim dodajte paradajz isečen na kockice. Posolite, pobiberite, promešajte, pojačajte temperaturu i mešajte dok ne ispari višak tečnosti. Vreme kuvanja zavisi koliko paradajz ima tečnosti. Belo meso posolite, pobiberite, malo namažite maslinovim uljem i ispecite na grill tiganju.


Letnji ajvar
Letnji ajvar se ne upržava i ne dodaju se konzervansi. U frižideru može da stoji nekoliko dana. Ovako pripremljen ajvar ako želite da ostavite za zimu morate zamrznuti.
Paprike lako i jednostavno možete ispeći u rerni. Dovoljno je da stavite papir za pečenje u pleh i ispečete ih. Kada su pečene, stavite ih u najlon kesu i kada se potpare lako ćete ih oljuštiti, a praktično je jer ljuske odmah ostaju u kesi.
Potrebno je:
- 2 kg paprika
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- so i sirće
- ako volite da bude ljut ispecite i neku ljutu papriku
Porcija oko 150 g ima oko 91 kcal
Priprema:
Paprike ispecite u rerni, očistite i ocedite. Odstranite semenke, iseckajte na kockice, posolite, dodajte narendan beli luk, sirće i ulje. Promešajte i ohladite.


Voćna salata
Potrebno je:
- 1 srednja dinja
- 400 g grožđa
- 400 g smokava
- 2 kruške
- 2 dl belog vina
- za decu prirodni sok od 2 jabuke
- cimet, vanilin šećer i šlag po želji
Kalorijska vrednost po porciji oko 230 kcal
Priprema:
Dinju očistite, isecite na kockice, dodajte zrna grožđa, najbolje crnog i belog, smokve isecite na četvtine, a kruške na kockice. Blago pomešajte. Sevirajte u činije. Odraslima prelijte belim vinom, a za decu prirodnim sokom od jabuka. Ko nema razloga da broji kalorije, može dodati i šlag.


Grilovano povrće sa sirom
Potrebno je:
- 1 plavi patlidžan
- 4 paprike
- 4 paradajza
- 4 čena belog luka
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 250 g feta sira
- peršun list, so, biber, sirće,
Kalorijska vrednost po porciji 294 kcal
Priprema:
Povrće oprati, plavi patlidžan i paradajz iseći na kolutove, a papriku na krupnije komade. Malo poprskati uljem. Ispeći na teflonu ili gril tiganju. Beli luk izrendati, a peršun iseckati. Grilovano povrće slagati u činiju, svaki sloj malo posoliti i pobiberiti, posuti belim lukom, narendanim feta sirom i peršunom. Prokuvati 2 dl vode, dodati sirće i ulje i preliti. Ovo predjelo može da se jede toplo, odlično je i hladno.


Čorba od zelja
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 10 do 12 listova zelja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 supena kašika kukuruznog griza
- 1 jaje
- 1 kk pirea od paradajza
- kiselo mleko, ovčje kiselo mleko ili pavlaka po želji
- so, biber, aleva paprika
Kalorijska vrednost po porciji 212 kcal
Priprema:
Ugrejte posudu, dodajte maslinovo ulje i odmah iseckan crni i beli luk. Smanjite temperaturu i dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte oprano zelje kome ste odstranili srednji deo stabljike i iseckali ga na trake. Dovoljno je da ga prodinstate da malo svene. Sada sipajte kukuruzni griz i sve promešajte, posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i pire od paradajza. Promešajte i nalijte sa 1, 2 l tople vode. Kada prokuva, polako preko viljuške sipajte umućeno jaje i promešajte. Čorbu služite sa kiselim mlekom ili pavlakom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP