NEDELJNI RUČAK
Vreme je za kupus!
Sada je pravo vreme za razna jela od kupusa, čorbe, pite i ostale đakonije, s obzirom na to da je bogat vitaminima i mineralima. Umereno slan kupus dobro isperite u hladnoj vodi, a ako je mnogo slan, prokuvajte ga.
Ručak | Foto: Shutterstock
Lakše se vari ako dodate malo mlevenog kima i list lovora. Jaka i masna jela od kiselog kupusa mogu izazvati razne probleme, zato malo promenite recepte; tako ćete smanjiti kaloričnu vrednost i uživati u ukusnim jelima. Jela koja se duže kuvaju uvek pripremite u većoj količini i zamrznite da biste imali više obroka.
Namaz od ajvara i sira
4 supene kašike ajvara
200 g sira
2 čena belog luka
supena kašika ulja
Priprema:
Ajvar stavite u sud, dodajte narendani beli luk i ulje i lagano promešajte. Sir izmrvite i sjedinite sa ajvarom i sve nežno promešajte. Hleb isecite na kriške i preprecite u rerni. Poslužite pečeni hleb sa namazom od ajvara i sira.
Čorba od suvog mesa i kiselog kupusa
Potrebno je:
200 g sušenog mesa
500 g kiselog kupusa ribanca
manja glavica crnog luka
čen belog luka
supena kašika ulja
biber, aleva paprika, mleveni kim, list lovora
Priprema:
Možete koristiti razno suvo meso, dodati malo pančete ili suve kobasice, a mogu da posluže i viršle. Crni luk isecite sitno i prodinstajte na ulju da postane staklast. Suvo meso isecite na kockice i zajedno prodinstajte. Dodajte malo aleve paprike i nalijte toplom vodom da kuva oko pola sata. Dodajte začine po ukusu. Kupus ribanac isperite u vodi da odstranite višak soli, procedite i stavite u čorbu. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko pola sata.
Ćufte sa prazilukom
Potrbno je:
600 g mlevenog mesa
2 parčeta hleba (sredina)
glavica crnog luka
čen belog luka
jaje
prezle
malo mleka
ulje za prženje
so, biber i suvi
začin
Prilog:
2 praziluka
so, suvi začin, biber
Priprema:
Hleb natopite s malo mleka. Luk izdinstajte. U meso dodajte jaje, začine po ukusu, sjedinite sa hlebom i prohlađenim izdinstanim lukom. Dobro izmešajte. Napravite ćufte i uvaljajte u prezle. Ugrejte ulje i pecite da ravnomerno porumene. Izvadite ćufte, a ostatak ulja iskoristite da izdinstate seckani praziluk. Dodajte začine po ukusu. U sudu za pečenje u rernu stavite praziluk i složite ćufte. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
Pečena cvekla sa pavlakom i renom
Potrebno je:
1 kg cvekle
1 dl pavlake
ren po ukusu
so po ukusu
Priprema:
Cvekllu dobro operite, osušite i zavijte u aluminijumsku foliju. Pecite u ugrejanoj rerni oko sat. Proverite čačkalicom da li je cvekla pečena. Ostavite da se prohladi. Cveklu oljuštite i isecite na kolutove ili narendajte krupno. Pavlaku sjedinite sa renom i malo posolite. Lagano promešajte.
Kompot od dunja i višanja
Potrebno je:
4 velike dunje
pakovanje zamrznutih višanja
pola šolje šećera ili meda
4 klinčića
Priprema:
Dunje očistite i isecite na komadiće. Stavite u lonac, dodajte zaleđene višnje i šećer i nalijte vodom. Dodajte vanilu i klinčiće. Kuvajte na umerenoj temperaturi da se kompot lepo skuva, a voće ne raspadne. Umesto šećera i meda, možete dodati suvo voće, suve šljive, kajsije ili suvo grožđe, koje će izvanredno zasladiti kompot, a imećete veoma zdravu poslasticu.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs