Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Vreme je za kupus!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 08.12.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Sada je pravo vreme za razna jela od kupusa, čorbe, pite i ostale đakonije, s obzirom na to da je bogat vitaminima i mineralima. Umereno slan kupus dobro isperite u hladnoj vodi, a ako je mnogo slan, prokuvajte ga.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Lakše se vari ako dodate malo mlevenog kima i list lovora. Jaka i masna jela od kiselog kupusa mogu izazvati razne probleme, zato malo promenite recepte; tako ćete smanjiti kaloričnu vrednost i uživati u ukusnim jelima. Jela koja se duže kuvaju uvek pripremite u većoj količini i zamrznite da biste imali više obroka.

Namaz od ajvara i sira
4 supene kašike ajvara
200 g sira
2 čena belog luka
supena kašika ulja

Priprema:
Ajvar stavite u sud, dodajte narendani beli luk i ulje i lagano promešajte. Sir izmrvite i sjedinite sa ajvarom i sve nežno promešajte. Hleb isecite na kriške i preprecite u rerni. Poslužite pečeni hleb sa namazom od ajvara i sira.

Čorba od suvog mesa i kiselog kupusa
Potrebno je:
200 g sušenog mesa
500 g kiselog kupusa ribanca
manja glavica crnog luka
čen belog luka
supena kašika ulja
biber, aleva paprika, mleveni kim, list lovora


Priprema:
Možete koristiti razno suvo meso, dodati malo pančete ili suve kobasice, a mogu da posluže i viršle. Crni luk isecite sitno i prodinstajte na ulju da postane staklast. Suvo meso isecite na kockice i zajedno prodinstajte. Dodajte malo aleve paprike i nalijte toplom vodom da kuva oko pola sata. Dodajte začine po ukusu. Kupus ribanac isperite u vodi da odstranite višak soli, procedite i stavite u čorbu. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko pola sata.

Ćufte sa prazilukom
Potrbno je:
600 g mlevenog mesa
2 parčeta hleba (sredina)

glavica crnog luka
čen belog luka
jaje
prezle
malo mleka
ulje za prženje
so, biber i suvi
začin
Prilog:
2 praziluka
so, suvi začin, biber

Priprema:
Hleb natopite s malo mleka. Luk izdinstajte. U meso dodajte jaje, začine po ukusu, sjedinite sa hlebom i prohlađenim izdinstanim lukom. Dobro izmešajte. Napravite ćufte i uvaljajte u prezle. Ugrejte ulje i pecite da ravnomerno porumene. Izvadite ćufte, a ostatak ulja iskoristite da izdinstate seckani praziluk. Dodajte začine po ukusu. U sudu za pečenje u rernu stavite praziluk i složite ćufte. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

Pečena cvekla sa pavlakom i renom

Potrebno je:
1 kg cvekle
1 dl pavlake
ren po ukusu
so po ukusu


Priprema:
Cvekllu dobro operite, osušite i zavijte u aluminijumsku foliju. Pecite u ugrejanoj rerni oko sat. Proverite čačkalicom da li je cvekla pečena. Ostavite da se prohladi. Cveklu oljuštite i isecite na kolutove ili narendajte krupno. Pavlaku sjedinite sa renom i malo posolite. Lagano promešajte.

Kompot od dunja i višanja

Potrebno je:
4 velike dunje
pakovanje zamrznutih višanja
pola šolje šećera ili meda
4 klinčića
 

Priprema:
Dunje očistite i isecite na komadiće. Stavite u lonac, dodajte zaleđene višnje i šećer i nalijte vodom. Dodajte vanilu i klinčiće. Kuvajte na umerenoj temperaturi da se kompot lepo skuva, a voće ne raspadne. Umesto šećera i meda, možete dodati suvo voće, suve šljive, kajsije ili suvo grožđe, koje će izvanredno zasladiti kompot, a imećete veoma zdravu poslasticu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP