Vreme je za roštilj!
Ručak u dvorištu, na terasi ili negde u prirodi - ništa lepše od toga! Pripremite meso dan ranije, stavite u pac i razne začine, pa prepustite muškarcima i deci da uživaju u pripremi ručka.
Ručak | Foto: Shutterstock
U prodavnicama ima raznih vrsta mesa za roštilj, a najbolji ukus meso ima kada je pečeno na prirodnoj vatri. Važno je znati da rešetka mora da bude čista i da je uredno održavate, pa će i roštilj biti ukusan i zdrav. Uz meso poslužite dosta povrća, za desert voće i ručak će biti dobro nutritivno izbalansiran.
Roštilj
Potrebno je:
600 g mlevenog mesa za roštilj
ostalo po želji:
belo meso, krmenadle,
rebarca, krilca
paprika, paradajz, luk
Kalorijska vrednost po porciji 698 kcal
Priprema:
Meso pripremite dan ranije i držite u frižideru. Dobar roštilj zavisi od mariniranja mesa i dobrog pečenja. Roštilj se prvo dobro ugreje, smanji se temperatura i peče na srednjoj temperaturi. Marinada za rebarca i krilca je neophodna da bi bila ukusna i sočna. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, braon šećer po ukusu, so, biber i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca posolite, pobiberite i dobro izmešajte sa marinadom. Ostavite u frižideru da odstoji najmanje 6 sati, a najbolje je 24 sata. Ova marinada se može koristiti i za krmenadle. Belo meso posolite, pobiberite, pospite limunom i maslinovim uljem i možete posuti origanom ili bosiljkom. Od belog mesa možete praviti i ražnjiće, koje ćete neizmenično praviti sa povrćem. Povrće grilujte ili pravite ražnjiće od mesa i povrća.
Palačinke sa jagodama i šlagom
Potrebno je:
2 jaja
šolja brašna
kisela voda, malo soli i šećera, ulje
600 g jagoda,
pola litre šlaga od slatke pavlake
Kalorijska vrednost 334 kcal
Priprema:
Palačinke pripremite uobičajeno. Jagode isecite na manje kockice. U ohlađene palačinke stavite šlag, pospite jagode i urolajte. Palačinke pripremite ranije, ali ih filujte pre jela.
Gaspačo
Potrebno je:
1 l soka od paradajza ili pelata
2 zelene paprike
1 ljuta paprika
2 krastavca
2 paradajza
celer stabljika i list maslinovo ulje, so, biber
Kalorijska vrednost 157 kcal
Priprema:
Hladna gaspačo čorba je idealna, puna je vitamina, ne kuva se i odličan je uvod u roštilj. Lagano se priprema i zdrava je. Iseckajte papriku, krastavac i paradajz na kockice, posolite i pobiberite. Prelijte sokom od paradajza i sipajte maslinovo ulje po ukusu.
Punjene tortilje
Potrebno je:
4 tortilja
4 hrenovki
2 paradajza
zelena salata
senf i pavlaka, so i biber po ukusu
Kalorijska vrednost 277 kcal
Priprema:
Tortilje i hrenovke prepecite na roštilju ili u teflonskom tiganju. Isecite zelenu salatu na rezance. U činiji izmešajte senf i pavlaku, umešajte salatu. Paradajz isecite na kockice, posolite i pobiberite. U svaku tortilju stavite kašiku zelene salate, hrenovku i paradajz. Umotajte i uživajte dok su vruće.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs