Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Vreme je za roštilj!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 21.04.2013 - 08:14:00h | Komentara: 0

Ručak u dvorištu, na terasi ili negde u prirodi - ništa lepše od toga! Pripremite meso dan ranije, stavite u pac i razne začine, pa prepustite muškarcima i deci da uživaju u pripremi ručka.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

U prodavnicama ima raznih vrsta mesa za roštilj, a najbolji ukus meso ima kada je pečeno na prirodnoj vatri. Važno je znati da rešetka mora da bude čista i da je uredno održavate, pa će i roštilj biti ukusan i zdrav. Uz meso poslužite dosta povrća, za desert voće i ručak će biti dobro nutritivno izbalansiran.
 

Roštilj
Potrebno je:
600 g mlevenog mesa za roštilj
ostalo po želji:
belo meso, krmenadle,
rebarca, krilca
paprika, paradajz, luk
Kalorijska vrednost po porciji 698 kcal


Priprema:
Meso pripremite dan ranije i držite u frižideru. Dobar roštilj zavisi od mariniranja mesa i dobrog pečenja. Roštilj se prvo dobro ugreje, smanji se temperatura i peče na srednjoj temperaturi. Marinada za rebarca i krilca je neophodna da bi bila ukusna i sočna. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, braon šećer po ukusu, so, biber i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca posolite, pobiberite i dobro izmešajte sa marinadom. Ostavite u frižideru da odstoji najmanje 6 sati, a najbolje je 24 sata. Ova marinada se može koristiti i za krmenadle. Belo meso posolite, pobiberite, pospite limunom i maslinovim uljem i možete posuti origanom ili bosiljkom. Od belog mesa možete praviti i ražnjiće, koje ćete neizmenično praviti sa povrćem. Povrće grilujte ili pravite ražnjiće od mesa i povrća.


Palačinke sa jagodama i šlagom
Potrebno je:
2 jaja
šolja brašna
kisela voda, malo soli i šećera, ulje
600 g jagoda,
pola litre šlaga od slatke pavlake
Kalorijska vrednost 334 kcal


Priprema:
Palačinke pripremite uobičajeno. Jagode isecite na manje kockice. U ohlađene palačinke stavite šlag, pospite jagode i urolajte. Palačinke pripremite ranije, ali ih filujte pre jela.


Gaspačo

Potrebno je:
1 l soka od paradajza ili pelata
2 zelene paprike
1 ljuta paprika
2 krastavca
2 paradajza
celer stabljika i list maslinovo ulje, so, biber
Kalorijska vrednost 157 kcal


Priprema:
Hladna gaspačo čorba je idealna, puna je vitamina, ne kuva se i odličan je uvod u roštilj. Lagano se priprema i zdrava je. Iseckajte papriku, krastavac i paradajz na kockice, posolite i pobiberite. Prelijte sokom od paradajza i sipajte maslinovo ulje po ukusu.


Punjene tortilje

Potrebno je:
4 tortilja
4 hrenovki
2 paradajza
zelena salata
senf i pavlaka, so i biber po ukusu
Kalorijska vrednost 277 kcal


Priprema:
Tortilje i hrenovke prepecite na roštilju ili u teflonskom tiganju. Isecite zelenu salatu na rezance. U činiji izmešajte senf i pavlaku, umešajte salatu. Paradajz isecite na kockice, posolite i pobiberite. U svaku tortilju stavite kašiku zelene salate, hrenovku i paradajz. Umotajte i uživajte dok su vruće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP