Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Zaboravljeni delikates

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 02.02.2014 - 08:02:00h | Komentara: 1

Delovi junetine koji nisu skupi, a nutritivno su veoma vredni, nepravedno su zanemareni. Juneći jezik nema masnoće, čist je mišić i može se pripremati na mnogo načina, a uvek dobijete i dobru supu... Prijatno!

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Palačinke sa aromatičnim sirom
Odlično predjelo, ali i lagani obrok
Potrebno je:
2 jaja
2 šolje brašna
kisela voda
so i malo šećera
Ulje za prženje
300 g kozjeg mladog sira
origano, ruzmarin, majčina dušica
Kalorijska vrednost po porciji 292 kcal


Priprema:
Umutite jaja i šolju kisele vode, dodajte polako brašno i mešajte. Razređujte kiselom vodom do gustine jogurta. Posolite i stavite na vrh kašičice šećera i promešajte. U smesu sipate malo ulja i dobro promešajte. Ugrejte tiganj i stavljajte minimum ulja i pržite palačinke. Sir izmešajte sa začinskim travama po ukusu. Hladne palačinke nafilujte, ukrasite čeri paradajzom i seckanim peršunom. Fil možete menjati po ukusu, a možete i zapeći palačinke.
Supa od goveđeg jezika sa flekicama
Goveđi jezik ima veoma malo masnoće i veoma je ukusan
Potrebno je:
goveđi jezik
zelen
50 g korena celera
glavica crnog luka
5-6 zrna bibera
120 g flekica za supu
so, biber, suvi začin

Priprema:
Goveđi jezik dobro operite i stavite u veći sud, nalijte hladnom vodom da voda prokuva. Prvu vodu bacite, nalijte ponovo hladnu vodu i kuvajte na srednjoj temperaturi. Na polovini kuvanja dodajte oprano i iseckano povrće i začine. Jezik je kuvan kada viljuška lagano prolazi kroz meso jezika. Supu procedite i zakuvajte flekice, odozgo pospite seckan svež peršun.
Goveđi jezik u sosu od paradajza sa boranijom i šargarepom
Možete ga samleti i napraviti faširane šnicle
Potrebno je:
kuvani goveđi jezik
500 g šargarepe
500 g boranije
2 čena belog luka
2 dl soka od paradajza
2 kašike ulja
1 kk gustina
sok od limuna
so, biber, suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 366 kcal

Priprema:
Guvani goveđi jezik prohladite. Bela opna će se odvojiti od jezika na nekim mestima. Počnite da je skidate od vrha ka korenu jezika. Očišćen jezik secite ukoso na šnicle. Ugrejte dublji tiganj, stavite supenu kašiku ulja i kada se malo ugreje, sipajte sok od paradajza u koji ste umutili kafenu kašičicu gustina. Kada se sos ugreje u zgusne, ako je potrebno dodajte malo supe da razredite i spustite komade jezika da se malo ukuvaju sa sosom. Boraniju i šargarepu obarite, procedite, začinite belim lukom, limunom i maslinovim uljem.
Servirajte jezik u sosu od paradajza, a kao prilog bareno povrće.

Ajzberg salata sa balsamikom
Potrebno je:
supena kašika aćeta balsamico
1 dl vode
pola kaf. kašičice gustina
supena kašika maslinvog ulja
so
Kalorijska vrednost po porciji 91 kcal

Priprema:
Ajzber salatu isecite na krupne rezance. Sa vodom pomešajte gustin i kratko prokuvajte. Kada se ohladi, dodajte aćeto balzamiko, izmešajte i sipajte maslinovo ulje. Posolite dresing po ukusu i promešajte. Prelijte salatu, malo protresite i odmah poslužite.
Koh od griza sa mlekom
Potrebno je:
4 jaja
3 supene kašike griza
4 kašike šećera (od šećerne trske)
supena kašika brašna
1 kk praška za pecivo
kesica vanilin šećera
1 l mleka
malo kore od limuna
1 kk soka od limuna
Kalorijska vrednost po komadu 203 kcal

Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Belanca umutite belanca sa 1 kk soka od limuna. Dodajte jednu po jednu kašiku šećera. Kada se dobro umuti, dodajte žumanca i malo narendane kore limuna. Smanjite na najmanju brzinu da se ne razbije vazduh u belancima. Griz, brašno, prašak za šećer izmešajte i polako dodajte u umućenu smesu. U pleh stavite papir za pečenje, preručite smesu i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Prohladite ga nekoliko minuta, pospite vanilin šećerom i prelijte polako hladnim mlekom da se dobro natopi. Isecite kocke, komade kao torta, prema želji i uvek prelijte mlekom koje ostane u plehu. Pre služenja odozgo možete dodati kašičicu džema po izboru.
Poslednji komentari
  • Kaja Vreme: 07.03.2014 20:33h

    Ja radije kuvam svinjski jezik. Nije ljigav kao goveđi i brže se skuva. Na žalost, sada je teško naći i jedan i drugi jer je narod osiromašio pa jeftini jezici planu čim stignu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP