Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Začinite zimu

Autor: | 15.12.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Začine najčešće koristimo kao dodatak hrani, ali oni isto tako imaju velike koristi za naše zdravlje. Istraživanja dokazuju da konzumacija male količine začina može učiniti mnogo za imunitet. Evo šta treba koristiti da biste bezbedno preživeli hladne dane.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Majčina dušica
Ona se smatra prirodnim konzervansom, a koristi se u pripremi jela od pirinča, mesa i dodaje se raznim umacima od mesa. Majčina dušica se preporučuje kao umirujuće sredstvo i kao prva pomoć kod probavnih smetnji.


Crvena paprika
Paprika je biljka iz iste porodice kao i čili. Izvorno je iz Meksika došla do Španije, gde su počeli da je pretvaraju u prah i takvu je koristimo danas. Paprika dolazi u nekoliko varijanti: slatka, ljuta i blaga, a svaka od njih ima svoj karakterističan ukus. Sadrži mnoge lekovite, hranjive i uopšteno za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, gvožđe, glukozu, eterična ulja, kalijum, natrijum, ugljene hidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu i druge.

Đumbir
Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lek. Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lek za probavne probleme, mučninu i pomaže u lečenju simptoma prehlade i gripa. Sveži koristite za pripremu čaja, a prah možete posuti preko svoje omiljene hrane.

Cimet
I ovaj začin ima dugu istoriju u lečenju određenih bolesti. Možete ga dodati u kolače, na sveže voće, u žitarice za doručak, kafu ili čaj. Cimet je jedan od najstarijih začina, a tradicionalno se smatra dobrim za iskašljavanje. Koristi se za smanjenje sluzi u plućima i kod curenja nosa.

Semenke komorača
Prijatnog su mirisa i sadrže magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum i druge minerale. Osim toga, semenke komorača bogate su antioksidantima s protivupalnim svojstvima. S obzirom na vrlo jak ukus ne preporučuje se korišćenje u velikim količinama. Možete ih kombinovati sa ribom, povrćem ili sirom.
 
Poslednji komentari
  • милош Vreme: 15.12.2013 10:19h

    Сви одговори су у природи...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP