alo.rs Kuhinja
NEDELJNI RUČAK
Zelene sarmice vesnice proleća
Dobar i zdav obrok treba da sadrži osnovne namirnice koje se dobro slažu, suve i sveže začine i pritom da se pravilno termički obrade. Ukus namirnica mora da se prepoznaje. Često je običaj da se nepotrebno dodaje mnogo različitih dodataka kao što su majonez, pavlaka ili kečap, koji uništavaju ukus i povećavaju kaloričnu vrednost jela.
Ručak | Foto: Shutterstock
Sarmice od zelja na najbrži način
Potrebno je:
500 g mlevenog mesa
4 veze zelja, a može i više
glavica crnog luka
veza mladog luka
1 dl soka od paradajza
0,5 dl belog vina
supena kaška ulja od grožđa
so, biber, aleva paprika po ukusu
pirinač po želji
kiselo mleko ili pavlaka po želji
500 g mlevenog mesa
4 veze zelja, a može i više
glavica crnog luka
veza mladog luka
1 dl soka od paradajza
0,5 dl belog vina
supena kaška ulja od grožđa
so, biber, aleva paprika po ukusu
pirinač po želji
kiselo mleko ili pavlaka po želji
Priprema:
Ugrejte sud i dodajte ulje i sitno iseckan crni luk. Malo ga prodinstajte da omekša, pa dodajte mleveno meso. Kada pobeli, sipajte začine po ukusu, so, biber, suvi začin, alevu papriku i sve zajedno malo prodinstajte. Nalijte sokom od paradajza i ako je potrebno sipajte malo tople vode. Poklopite i ostavite da se malo krčka. Zelje operite, odstanite srednju drvenastu peteljku (skroz je isecite) i sve listove nožem krupno isecite. Dodajte u mleveno meso, pažljivo mešajte i prelijte belim vinom. Dovoljno je da se kuva na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Zelje će imati odličan ukus, svi hranljivi sastojci su sačuvani, a alkohol iz belog vina će ispariti i ostaće samo izvanredan ukus. Po želji, svako može u tanjir dodati kiselo mleko ili pavlaku. Posebno je zravo kozje ili ovčje kiselo mleko.
Pita sa kremom od vanile i zamrznutim voćem
Potrebno je:
16 kora za pitu
3 pudinga od vanile
500 g zamrznutog šumskog voća
prah šećer i vanilin šećer za posipanje
16 kora za pitu
3 pudinga od vanile
500 g zamrznutog šumskog voća
prah šećer i vanilin šećer za posipanje
Priprema:
Skuvajte 3 kesice pudinga od vanile smanjujući količinu tečnosti za jednu trećinu. Ostavite da se prohladi. Voće otopite i ocedite. Sok možete popiti ili da vam bude tečnost za kuvanje pudinga. Složite kao klasičnu pitu od četiri kore, možete napraviti trougliće ili kao male pitice. Najbolje je da kore sečete kuhinjskim makazama, neće se kidati i biće pravilnog oblika. Najvažnije je da stranice budu zatvorene da krem ne iscuri. Prohlađenu pitu ili pitice pospite mešavinom prah i vanilin šećera.
Salata od mladog luka i rotkvica
Potrebno je:
2 veze mladog luka
2 vezice rotkvica
so, sirće i ulje
2 veze mladog luka
2 vezice rotkvica
so, sirće i ulje
Priprema:
Mladi luk i rotkvice dobro operite. Mladi luk iseckajte na štapiće od 1,5 cm, a rotkvice na kolutiće. Pomešajte i prelijte dresingom od vode, soli, sirćeta i ulja. Salata se preliva pre služenja.
Potaž od tikvica sa mirođijom
Potrebno je:
4 tikvice
200 g praziluka
čen belog luka
seckana sveža mirođija
supena kašika maslinovog ulja ili supena kašika pavlake
so, biber ili suvi začin po ukusu
Potrebno je:
4 tikvice
200 g praziluka
čen belog luka
seckana sveža mirođija
supena kašika maslinovog ulja ili supena kašika pavlake
so, biber ili suvi začin po ukusu
Priprema:
Ugrejte 0,75 l vode i kada se malo ugreje, stavite na kolutiće seckani praziluk. Tikvice isecite na kockice i obarite ih da omekšaju. Štapnim mikserom ispasirajte, dodajte začine po ukusu i sitno seckane listove sveže mirođije.
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs