Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Zeleno, volim te zeleno!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 16.06.2013 - 08:07:00h | Komentara: 0

Pijaca je puna divnog povrća, sezonskog voća i začinskog bilja. Cene ne tako pristupačne, zato kombinujte i kupujte manje količine povrća i voća. Dnevno je dovoljno šaka voća i dve šake povrća. Najbolje da svakodnevno jedete povrće i voće, manje ali dovoljne količine.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Zaboravite da kupujtete na kilograme, kupujte na grame ili komade kao i svuda u Evropi kojoj toliko težimo. Ješćete stalno sveže, manje potrošiti i sigurno sve iskoristiti. Uživajte u dobrim ukusima, ne u količinama.

Gibanica od hleba
Potrebno je:
400 g hleba isečenog na kockice
4 jaja
2 dl mleka
100 g dimljene slanine
200 g masnog sira
1 dl ulja
Kalorijska vrednost po porciji: 344 kcal

Hleb isecite na kockice i poprskajte mlekom. Jaja umutite i prelijte preko hleba, pa sve izmešajte. Slaninu isecite na kockice. Ulje ugrejte i preprežite slaninu. Pečene kockice slanite ostavite da se malo prohlade i dodajte u namočeni hleb. Ostatakom masnoće namažite pleh, sipajte smesu, a od gore narendajte polovinu sira i promešajte. Drugom polovinom sira ravnomerno prekrijte smesu. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok gornja korica ne postane lepo zapečena. Predjelo se može jesti toplo ili hladno. Može biti i odličan doručak ili večera uz jogurt ili kiselo mleko.


Salata od pera mladog luka
Potrebno je
pera mladog luka
150 g sira
so, biber, maslinovo ulje
Kalorijska vrednost po porciji: 102 kcal

Perca mladog luka isecite na kolutiće. Posolite, pobiberite i dodajte ulje. Sir iskidajte rukama i tako poslužite.

Potaž od mladog graška
Potrebno je:
500 g mladog očišćenog graška
1 glavica luka srebrnca
1 čen belog luka
1 supena kašika ulja
50 g putera
so, biber, sveža mirođija
Kalorijska vrednost porcije: 214 kcal

Ugrejte ulje i izdinstajte crni i beli luk na umerenoj temperaturi. Dodajte grašak, malo ga prodinstajte i nalijte sa litar tople vode. Kuvajte dok ne omekša. Ostavite malo kuvanog graška, po par zrna kojim ćete ukrasiti potaž. Štapnim mikesrom napravite krem čorbu. Posolite, pobiberite, dodajte puter i sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte seckanu mirođiju. U svaki tanjir sipajte potaž koji ćete urkasiti sa nekoliko zrna graška i grančicom mirođije.

Kolač sa malinama
Potrebno je:
300 g mlevenog keksa
100 g putera
pola litre šlaga
2 kesice kremfiksa
2 dl milerama
100 g šećera
1 šolja malina
Kalorijska vrednost po komadu: 229 kcal

Mleveni keks izmešajte sa puterom. Oblik za kolač obložite PVC folijom. Smesu stavite na dno i izravnajte. Stavite u frižider da se ohladi. Ako žurite stavite je u zamrzivač. Mileram izmešajte sa šlagom i dve kesice kremfiksa. Dodajte maline promešajte i nalijte preko ohlađene kore od keksa. Ostavite da se ohladi u frižideru tri do četiri sata. Servirate kolač i dodajte sveže maline, a možete ukrasiti i rendanom čokoladom i svežom nanom.

Sarma od kelja

Potrebno je
250 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka srebrnca
250 g domaćih kobasica
1 supena Kašika pirinča
8 listova kelja
1 dl ulja
2 dl soka od paradajza
so, biber, aleva paprika po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji:379 kcal

Na ulju prodinstajte seckani crni luk, dodajte mleveno meso i prodinstajte. Kobasicama skinite kožicu i sadržaj izmešajte sa mesom. Posolite i pobiberite po potrebi. Dodajte pirinač i sve zajedno prodinstajte. Listovima kelja odstranite srednju stabljiku. Listove kratkotrajno blanširajte da mogu da se saviju. Nafilujte svaki list smesom i savijte kao sarme. Pleh namažite sa malo ulja, složite sarme, nalijte sa sokom od paradajza koji ste prethodno razblažili sa vodom. Možete ga posoliti i po ukusu dodati i alevu papriku. Pleh prekrijte alu folijom i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Skinite foliju i dopecite oko desetak minuta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP