alo.rs Kuhinja
RUČAK
Zima puna vitamina!
Zimski jelovnik uglavnom obiluje mesom, dok povrća ima manje, iako je neophodno u zdravoj ishrani. Pripremite ga stoga na neki novi i zanimljiv način da bi ga vaši ukućani rado jeli. Koristite razne začine jer su lekoviti, štite organizam i jačaju imuni sistem. Neka vaša nedeljna trepeza bude bogata vitaminima i mineralima. Ne zaboravite da je aranžiranje veoma važno jer dobro prezentovano jelo podstiče apetit.
Ručak | Foto: Shutterstock
Punjena cvekla
Cvekla je dobra za krvnu sliku, a kim za varenje.
Potrebno je:
8 srednjih cvekli slične veličine
200 g sira
50 g šunke
1 kuvano jaje
2 kisela krastavca
so, mleveni kim po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 216 kcal
Priprema:
Cveklu obarite i ostavite da se ohladi. Skinite gornji deo i izdubite je. Očistite je i ostavite da se ocedi, okrenite je naopako. U sir dodajte narendano jaje, šunku i krastavac. Posolite i dodajte mleveni kim. Izmešajte i punite cvekle. Poslužite uz dobar prepečeni crni hleb.
Čorba od kelja
Potrebno je
1 kelj srednje veličine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 dl ulja
2 krompira
1 l bujona
so, biber, kim u zrnu i aleva paprika
Kalorijska vrednost po porciji 199 kcal
Potrebno je
1 kelj srednje veličine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 dl ulja
2 krompira
1 l bujona
so, biber, kim u zrnu i aleva paprika
Kalorijska vrednost po porciji 199 kcal
Priprema:
Kelj očistite od spoljnih listova, isecite na četiri dela i kratko obarite u kipućoj vodi. Ostavite da se ocedi. Ugrejte ulje u posudi i na umerenoj temperaturi, izdinstajte sitno seckani crni i beli luk. Dodajte alevu papriku i kratko ugrejte. Obareni kelj isecite na kockice i blago prodinstajte ne mešajući mnogo. Nalijte bujonom i pustite da provri. Dodajte očišćeni krompir koji ste isekli na kocke. Neka se sve krčka na umerenoj temperaturi najmanje pola sata.
Faširane šnicle sa boranijom
Mleveno meso se lakše vari, a boranija je bogata vlaknima.
Potrebno je:
600 g mlevenog mesa
1 gl crnog luka
2 čena belog luka
100 g prezli
1 jaje
1 supena kašika senfa
ulje za prženje, so i biber
400 g boranije zamrznute ili konzervirane
2 kašike putera
so po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 528 kcal
Mleveno meso se lakše vari, a boranija je bogata vlaknima.
Potrebno je:
600 g mlevenog mesa
1 gl crnog luka
2 čena belog luka
100 g prezli
1 jaje
1 supena kašika senfa
ulje za prženje, so i biber
400 g boranije zamrznute ili konzervirane
2 kašike putera
so po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 528 kcal
Priprema:
Mleveno meso stavite u posudu, dodajte jaje, prezle, sitno iseckan crni i beli luk, senf. Posolite po ukusu ili stavite suvi začin. Rukom umesite masu. Ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Napravite loptice i blago pritisnite da dobijete oblik faširanih šnicli. Možete ih stavljati u prezle pre prženja. Ispecite ih prvo sa jedne strane i tek onda ih okrenite da se ne raspadnu. Stavite na papirni ubrus da pokupi višak masnoće. Ugrejte posudu i stavite puter da se otopi. Dodajte boraniju. Zamrznutu boraniju treba malo dinstati, a konzervirana boranija je obarena i dovoljno je da je ocedite i malo ugrejete. Poslužite uz faširane šnicle kao prilog.
Mleveno meso stavite u posudu, dodajte jaje, prezle, sitno iseckan crni i beli luk, senf. Posolite po ukusu ili stavite suvi začin. Rukom umesite masu. Ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Napravite loptice i blago pritisnite da dobijete oblik faširanih šnicli. Možete ih stavljati u prezle pre prženja. Ispecite ih prvo sa jedne strane i tek onda ih okrenite da se ne raspadnu. Stavite na papirni ubrus da pokupi višak masnoće. Ugrejte posudu i stavite puter da se otopi. Dodajte boraniju. Zamrznutu boraniju treba malo dinstati, a konzervirana boranija je obarena i dovoljno je da je ocedite i malo ugrejete. Poslužite uz faširane šnicle kao prilog.
Salata od rotkve
Rotkva i med su sastojci starog narodnog recepta koji smiruje kašalj. Na pijaci možete naći crnu, koja je jačeg mirisa i ukusa, belu, koja je malo blaža, i izduženu belu, koja ima izrazito blag ukus, a odlična svojstva.
Potrebno je:
500 g narendane rotkve
1 supena kašika meda
so, biber, jabukovo sirće
Kalorijska vrednost po porciji 164 kcal
Rotkva i med su sastojci starog narodnog recepta koji smiruje kašalj. Na pijaci možete naći crnu, koja je jačeg mirisa i ukusa, belu, koja je malo blaža, i izduženu belu, koja ima izrazito blag ukus, a odlična svojstva.
Potrebno je:
500 g narendane rotkve
1 supena kašika meda
so, biber, jabukovo sirće
Kalorijska vrednost po porciji 164 kcal
Priprema:
Izrendajte rotkvu, posolite, stavite malo bibera, dodajte med i lekovito kvalitetno jabukovo sirće. Ostavite da odstoji najmanje jedan sat.
Pečene jabuke
Jabuke su odlične za smirivanje stomačnih tegoba. Ovako pripremljene su izvanredna poslastica.
Potrebno je:
4 veće jabuke, najbolje kožare
100 g mlevenih oraha
100 g suvog grožđa
100 g putera
sok od jednog limuna i malo narendane korice limuna
100 g smeđeg šećera
vanilin šećer, cimet, muskatni orašćić
Jabuke su odlične za smirivanje stomačnih tegoba. Ovako pripremljene su izvanredna poslastica.
Potrebno je:
4 veće jabuke, najbolje kožare
100 g mlevenih oraha
100 g suvog grožđa
100 g putera
sok od jednog limuna i malo narendane korice limuna
100 g smeđeg šećera
vanilin šećer, cimet, muskatni orašćić
Priprema:
Jabuke očistite, isecite na kockice i stavite u činiju. Pospite naceđenom limunom, dodajte narendanu koricu od limuna, šećer, vanilin šećer, cimet, muskatni orašćić i suvo grođe koje ste prethodno natopili u toploj vodi. Sve blago izmešajte. Puter otopite, prelijte preko jabuka, izmešajte i sipajte u posudu za pečenje. Pecite kratko. Možete služiti u činijicama toplo i hladno sa šlagom ili samo popriskano rumom.
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs