Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

LETOVANJE POČINJE U AUTOMOBILU

Neka put bude uživancija!

Autor: Nataša Lazović | 11.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sva deca pamte onaj nezaboravni trenutak kada se polazi automobilom na more. Obično je tek svanulo, roditelji su odavno već budni, automobil je natovaren koferima, šatorom, dušecima, perajama… Iako bunovni, svi su srećni i uzbuđeni jer letovanje upravo počinje…

Proverite najbolju trasu,  kočnice,  pneumatike,  veliki kofer  stavite na dno  prtljažnika,  ponesite  igračke...

Proverite najbolju trasu, kočnice, pneumatike, veliki kofer stavite na dno prtljažnika, ponesite igračke... | Foto: Shutterstock

Najbolja trasa
No, pre nego što se ukrcate, važno je obaviti i nekoliko neophodnih priprema. Prva preporuka je da na internetu pročitate iskustva ljudi koji su pre vas boravili na destinaciji za koju ste se odlučili, a preko servisa „www.viamichelin.com“ proverite najbolju trasu, koliko kilometara vas očekuje i koliki će biti troškovi za gorivo i putarinu.


Kod majstora
- Najvažnije je prekontrolisati trap, kao i kočnice (isključivo kod automeničara), a ako dugo niste uradili veliki servis, i to je obavezno. Zbog visoke temperature i moguće gužve, operiete hladnjak - kaže za „Alo!“ automehaničar Ratko Stevović.

Takođe, treba proveriti auspuh, da li je napukao ili pušta, jer će otrovni gas (pomalo i neprimetno) prodirati u kabinu, što može biti kobno, opominje naš sagovornik.

- Ako ste zaboravili ili vas je mrzelo da skidate zimske gume, obavezno ih zamenite letnjim jer zimske na visokom temperaturama nisu bezbedne, postaju meke, porozne, a zaustavni trag je daleko duži - savetuje automehaničar.

Na redu je gepek
Kada ste spremili sve što vam treba za put (najverovatnije i mnogo toga što vam uopšte neće trebati), red je da natovarite gepek. I tu postoje neka pravila… Treba voditi računa o ravnoteži vozila tako što ćete najteže stvari staviti na dno prtljažnika, i to što bliže sredini. Takođe, vodite računa kako se slažu koferi radi što brzeg i lakšeg pristupa rezervnom točku.

U putu
Krenuli ste… Da biste bezbedno i stigli, treba obratiti pažnju na još nekoliko stvari…
- Ne pretvarajte put do mora u trku. Stići ćete pet minuta kasnije, a svako (opasno) preticanje je stres i za vozača i za celu porodicu. Nemojte biti ni ljuti niti psovati ili vikati na vozače oko vas. Vožnju pretvorite u prijatan događaj.
- Ponesite omiljene igračke vašeg deteta, smislite neke igre kao što su zagonetke, pogadanja, zabavu koja će zaokupiti celu porodicu, tako da put ne bude monoton i dosadan.

- Što češće (na svaki sat) zaustavljajte se u hladovini da bi deca razmrdala noge jer ona ne vole duga putovanja na kojima ne mogu da se kreću.

Tankiranje

Preporuka je da napunite rezervoar na poslednjoj benzinskoj pumpi pre napuštanja Srbije, zato što gorivo možete platiti u dinarima i tako sačuvati stranu valutu za plaćanje van naše zemlje. Nemojte nikako napuniti rezervoar do vrha jer se gorivo širi na toploti i izlazi kroz ventilacionu cev.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP