Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

GRČKO OSTRVO EGINA

Odmor za dušu i telo!

Autor: Nataša Lazović | 14.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Mikonos, Santorini, Tasos, Krit... Svi su već čuli za ova ostrva. Međutim, ako ovog leta tražite nešto manje poznato utočište u Grčkoj, trebalo bi da posetite Eginu.

Ostrvo se  ističe brojnim  malim zalivima i  skrivenim plažama,  kao i Crkvom  Svetog Nektarija

Ostrvo se ističe brojnim malim zalivima i skrivenim plažama, kao i Crkvom Svetog Nektarija | Foto: Shutterstock

Skrivene plaže
Naziv Egina verovatno je izveden od grčkog imena ličnosti iz grčke mitologije, Eakusa (poznatije kao Eak), mitološkog kralja drevne Egine. Smeštena u blizini Atine (četrdesetak kilometara vazdušno), u središnjem delu Saronskog zaliva, koji se po njoj zove i Eginski zaliv. Ovaj zaliv je veoma važan za Grčku. Ostrvo ima blago razuđenu obalu, sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama. Egina je brdovita, ali je njeno zemljište vulkanskog porekla i veoma je plodno, pa je ostrvo stoga dobro obrađeno i gusto naseljeno.


Osim prelepih plaža, na njemu postoji i mnogo ostataka iz drevnih vremena, a najpoznatiji je hram boginje Afeje. U prilog turizmu ide i dobra saobraćajna povezanost ostrva sa kopnom i obližnjom Atinom. Ostrvo je najčešće odredište Atinjana u slobodno vreme, pa je prepuno taverni, pansiona, diskoteka i drugih sadržaja.

| Foto: Shutterstock


Čudotvorac i iscelitelj
No, ono po čemu je ostrvo prevashodno poznato je crkva posvećena Svetom Nektariju Eginskom, što ga čini i duhovnom turističkom destinacijom. Svetac je činio čuda još za vreme života, a veruje se da danas njegove mošti imaju čudotvorne moći. Godinama ovamo dolaze najteži pacijenti koje su lekari proglasili za neizlečive da traže sebi leka. Veruje se da ovaj svetac pomaže kod teških oblika kancera, čak u metastazi, a njegovu pomoć traže i brojni parovi koji nemaju dece. U znak zahvalnosti za isceljenje ili posle dobijanja deteta ljudi se vraćaju na Eginu da poklone kandilo, pa ih iz tog razloga u manastiru postoji beskrajno mnogo.

Postoji predanje da kada je Sveti Nektarije došao na Eginu da traži mesto za manastir, javili su mu se Sveti Mina i Sveti Dionisije Zakintoski i pokazali mu mesto na kojem je nekada bio manastir. Na tom mestu je svetac podigao kompleks koji se sastoji od manastira, ćelije gde se molio, kapele sa grobom, konaka i novog manastira posvećenog Svetom Nektariju. Ovaj svetac je i tvorac po mnogim najlepše himne posvećene Presvetoj Bogorodici „Raduj se, Nevesto Nenevesna“ (Agni Partene Despina).

Inače, veruje se da na poklonjenje moštima može doći samo onaj koga svetitelj pozove i otvori mu put ka svome manastiru.

Sveti Nektarije u Srbiji


Prva crkva/kapela posvećena Svetom Nektariju Eginskom otvorena je u Institutu bolnice u Sremskoj Kamenici, a postavljeni su i temelji u Valjevu za drugu crkvu. Ovom iscelitelju su išle i mnoge javne ličnosti, među kojima je Isidora Bjelica, koja je preležala rak. Bivša mis Jugoslavije, Helena Mihić, poklonila je ikonu Svetog Nektarija crkvi ovog sveca u Sremskim Karlovcima, gde se nalaze čestice njegovih moštiju, a u znak isceljenja od teške bolesti je napisala knjigu o duhovnosti, u kojoj glavni lik nosi ime Nektarije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP