Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

U VREME KRIZE

Putujete, a štedite!

Autor: Ekipa Alo! | 15.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Tokom kriznih vremena, odmor postaje važniji nego ikad. Za one koji moraju posebno da paze na troškove ove godine donosimo načine kako da uštede na putovanjima…

Pažljivom rezervacijom  avio-karata možete  prepoloviti putne  troškove, a zamenom stanova obezbediti  besplatan smeštaj

Pažljivom rezervacijom avio-karata možete prepoloviti putne troškove, a zamenom stanova obezbediti besplatan smeštaj | Foto: Shutterstock

Dobro isplanirajte
Ako uspete da isplanirate svoj odmor na način da izbegnete glavne nedelje u sezoni, znatno ćete uštedeti. Recimo, najam vile za dve nedelje u avgustu može biti dva puta skuplji nego u junu. Ako rezervišete nezavisno od putničke agencije, van sezone, možete znatno smanjiti troškove, kao i pravovremenom rezervacijom avionskih karata (cene karata rastu s približavanjem vremena odlaska), kao i rezervacijom hotelske sobe što je kasnije moguće (mnogi hoteli nude popuste u nedelji dolaska).


Zamena domova
Jedan od načina za dobijanje besplatnog smeštaja je zamena stanova, a najbolje funkcioniše ako stanujete u poznatom turističkom mestu. Ipak, obratite se obavezno agenciji za savet pre nego što pokušate da se bilo šta dogovorite.

Uporedite veb stranice
Poređenje cena avio-karata i hotelskog smeštaja na netu možda vam neće dati pravu sliku, ali će vam dati pregled cena. I za usluge poput rentiranja automobila, poređenjem cena možete mnogo uštedeti.

Kupujte bez poreza
Mnoge države omogućuju povraćaj poreza na robu kupljenu u određenim prodavnicama.

Pazite kako rezervišete
Većina avio-kompanija i rentakar agencija naplatiće vam dodatno telefonsku rezervaciju. Čak i ako platite putem interneta ili kreditnom karticom, stajaće vas više nego da platite takozvanom debitnom karticom.

U restoranu
Takozvani dnevni meniji u Španiji, Francuskoj, Austriji, Hrvatskoj i Italiji uglavnom su jeftiniji od narudžbe po želji, a regionalna vina su takođe pristupačna. Takođe, bar u Evropi, bakšiš nije očekivan. U Francuskoj je usluga uvek uračunata u cenu, a reči „servizio incluso“ znače da je takav slučaj i u Italiji.

U kafićima
Ispijanje kafe uz bar košta oko evro i po, dok bi za stolom u Italiji i Francuskoj moglo da košta i četiri puta više. Točeno pivo uglavnom je upola jeftinije od flaširanog.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP