Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

PRE NEGO ŠTO POĐETE NA MORE

Šta ako morate kod lekara dok ste u Crnoj Gori

Autor: Tanjug | 07.07.2015 - 12:02:00h | Komentara: 0

Zdravstveni osiguranici Srbije za vreme letovanja u Crnoj Gori imaju pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu, odnosno lečenje u opštim bolnicama i u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

U tu cenu  nije uključen  rad samo jednog lekara, već celog tima

Ilustracija | Foto: Profimedia

Da bi ostvario pravo na ovu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, osiguranik mora da od nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, u mestu svog prebivališta, dobije obrazac SRB/MNE-111, piše portal "Kamatica".

Osigurano lice je dužno da se, po dolasku u Crnu Goru s navedenom potvrdom SRB/MNE-111, obrati organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

U situaciji kad je osiguraniku Srbije u Crnoj Gori potrebna hitna zdravstvena zaštita, a ne poseduje potvrdu SRB/MNE-111, zdravstvena ustanova je dužna da obavesti organizacionu jedinicu Fonda Crne Gore, radi naknadnog pribavljanja potvrde.

Potvrda/obrazac izdaje se za period do 90 dana u toku godine, a izdavanje je besplatno.

Ako se potvrda ne iskoristi, odnosno ako za vreme boravka u inostranstvu nije bilo potrebe za hitnom medicinskom pomoći, potvrda se može vratiti nadležnoj filijali i ponovo zatražiti u slučaju novih putovanja.
U slučaju potrebe za medicinskom pomoći u inostranstvu, osigurano lice predaje dvojezični obrazac nosiocu zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka.
Ako zdravstvena usluga u inostranstvu budu naplaćene direktno od osiguranika može se, po povratku u Srbiju, podneti zahtev za naknadu troškova nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja je izdala potvrdu ili dvojezčni obrazac.
Uz zahtev za refundaciju troškova obavezno se prilaže medicinska dokumentacija i račun zdravstvene ustanove u kojoj je lečenje pruženo.

Srbija je potpisala i 19 medjunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju, koji uključuju zdravstveno osiguranje, po osnovu kojih, osiguranici mogu ostvariti pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Rumuniji, Madjarskoj, Češkoj, Italiji, Francuskoj, Luksemburgu, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Bugarskoj i to na osnovu dvojezičnih obrazaca.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP