Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DOKAZANO!

Ovi lekovi su bacanje para!

Autor: Ekipa Alo! | 13.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svake godine za deset odsto poraste potrošnja lekova koji se dobijaju bez recepata, kao i higijenskih proizvoda koji navodno deluju brzo i efikasno. Stručnjaci, međutim, tvrde da od većine nema naročite koristi i predstavljaju prosto bacanje novca...

U većini  slučajeva uzrok kašlja  je virusna  infekcija

U većini slučajeva uzrok kašlja je virusna infekcija | Foto: Profimedia

Entoni Koks, britanski klinički farmaceut i predavač na Univerzitetu Birmingem, tvrdi da farmaceuti distribucijom takvih proizvoda podstiču nadrilekarstvo u potrazi za vlastitim profitom.
- Farmaceuti treba da prestanu da prodaju lekove za čiju delotvornoist ima malo ili nimalo dokaza - ističe Koks. On navodi primere upravo takvih proizvoda:


Lakše se diše
Razni sirupi i tablete za smirivanje kašlja bez recepta neki su od najprodavanijih lekova u apotekama u zimskom periodu. Dr Tim Balard, potpredsednik Britanskog kraljevskog koledža, objašnjava da studije ne potvrđuju efikasnost takvih proizvoda. Objašnjava da je u većini slučajeva uzrok kašlja virusna infekcija, kod koje se jedino može čekati da je imuni sistem pobedi. Tako ti lekovi ne skraćuju vreme bolesti, što potvrđuje čak 26 studija na deci i odraslima. Britansko ministarstvo zdravstva za lečenje kašlja predlaže korišćenje meda i limuna, a ako tegobe potraju - odlazak kod lekara.

Bez cerumena
Razne pumpe koje rade na principu usisavanja, fišeci koji navodno toplotom izvlače ušni vosak, kao i kapi koje sadrže glicerol, ureu i vodonik-peroksid - ne postoji nijedan klinički dokaz da ovi proizvodi deluju i smanjuju učestalost infekcija uha. Lekari tvrde da jednaku delotvornost možete postići kod kuće ispiranjem rastvorom slane vode.

Bele koke
Više od 40 odsto ljudi koristi pastu za pranje zuba s navodnim efektom izbeljivanja, iako koštaju i do tri puta više nego obične paste. Njihov učinak se temelji na postupku izbeljivanja i abrazije gornjeg sloja zuba, a prema zakonu EU, mogu da sadrže samo 0,1 odsto vodonik-peroksida kako bi bile sigurne za korišćenje. Šanse da tako male količine hemikalija deluju na izbeljivanje su gotovo jednake nuli, kaže dr Najdžel Karter, izvršni direktor britanskog udruženja stomatologa. On kaže da bi se nešto primetilo na zubima pastom bi ih trebalo prati do 30 puta na dan.

Sapuni i maramice
Iako se čini logično da antibakterijski proizvodi mogu da smanje ugroženost od mikroorganizama, više od četiri decenije istraživanja pokazuju da aktivan sastojak u njima, triklosan, nije ništa efikasniji od običnog sapuna i vode. Štaviše, antibakterijski proizvodi, umesto da štite zdravlje, mogu da uzrokuju smetnje, objašnjavaju stručnjaci. To potvrđuju studije u kojima je dokazano da deca koja su dugo izlagana triklosanu imaju veće šanse za nastanak alergije.

Ubodi insekata


Postoji desetak raznih krema za ublažavanje svraba i otoka nakon ujeda insekta, ali vrlo malo dokaza da one stvarno pomažu. Proizvodi koji sadrže analgetike i anestetike ili oni s antihistaminicima ili antisepticima tek su marginalno delotvorni, tvrde stručnjaci. Oni upozoravaju da te kreme prepune hemikalija mogu da učine kožu još osetljivijom, a ostale opcije uključuju steroidne kreme i masti koje stanjuju kožu te je čine osetljivijom na sunce. Ipak, ako ih kupujete, najbolje je birati sredstvo sa što manje sastojaka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP