Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NE DOZVOLITE DA VAM PROPADNE ODMOR

Putna apoteka

Autor: N. Lazović | 27.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Odlučili ste gde ćete na odmor i sad vam samo ostaje da se adekvatno pripremite na promenu sredine jer odmor će biti pravi tek kada je bezbrižan. Nažalost, promena sredine boravka i klimatskog područja može izazvati tegobe i reakcije organizma koje nam neće ostaviti lepe uspomene sa letovanja.

Obavezno  ponesite lekove,  naročito ako imate  decu, jer brza i  adekvatna reakcija  može da spreči  gomilu  problema

Obavezno ponesite lekove, naročito ako imate decu, jer brza i adekvatna reakcija može da spreči gomilu problema | Foto: Shutterstock

Najčešće su tegobe koje su na letovanju izazvane promenom uobičajenih životnih navika, a posebno načina ishrane i konzumiranja zdravstveno neispravne vode za piće. Obično se javljaju problemi s varenjem, nadimanje i bol u stomaku, temperatura, ali neretko dolazi i do pojave dijareje. Zato za početak na put obavezno ponesite neki probiotik.


- Postoji velika ponuda probiotskih proizvoda na tržištu, ali kriterijum za izbor treba da bude proizvod koji sadrži optimalno pet milijardi probiotske kulture, i to one koja je otporna na želudačnu kiselu sredinu. Vrlo je važno da preparat deluje brzo kada se jave stomačne tegobe ili dijareja koja može izazvati dehidrataciju.
Zato je idealno ako preparat pored efikasne probiotske kulture sadrži i neki probiotik koji će ubrzati i pojačati dejstvo - kaže za „Alo!” Nevena Nikolić iz farmaceutske kuće „Farmanova” i dodaje da je prevencija najsigurniji vid zaštite od rizika, pa je preporučljivo sa probioticima početi nekoliko dana pred putovanje. Prema rečima naše sagovornice, sadržaj putne apoteke treba obogatiti i sledećim:

- Lekovima za sniženje temperature, onim koji sadrže paracetamol ili ibuprofen. Ovi lekovi mogu da budu i dobri analgetici i ublaže bolove, a mogu da pomognu i u terapiji sunčanice uz uzimanje dovoljno tečnosti

- Prepate protiv alergija antihistaminike, koji se mogu pojačti i dejstvom dodatnog unosa proizvoda sa kalcijumom (oprez kod osoba sa kardiovaskularnim tegobama). Oni, takođe, mogu da ublaže tegobe kod opekotina koje su izazvane prekomernim sunčanjem.

- Proizvode za smanjenje tegoba izazvanih ujedom komaraca ili drugih insekata

- Sredstva za nadoknadu tečnosti
- Antibiotsku kremu u slučaju pojave infekcija na osetljivoj koži dece
- Kapi za oči - boravak na pesku i često trljanje oka mogu da dovedu do konjunktivitisa

- Sterilnu gazu, hanzaplast i neki antiseptični rastvor (povidon, hidrogen, borna kiselina)

- Tablete protiv mučnine
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP