Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO PREŽIVETI OD CRKAVICE?

Ručak za penzionere!

Autor: Nataša Lazović | 31.10.2014 - 23:35:00h | Komentara: 2

Pošto smo vas uputili kako da se lečite, danas pomažemo da preživite sa 9.000 dinara mesečno, koliko vam, nakon što ste platili komunalije i neophodne lekove, ostaje za hranu. Nutricionista Branka Mirković pomaže vam da obavite nedeljnu kupovinu i pripremite ukusna i zdrava jela...

penzioneri hrana kuvanje

Ishrana je dijetetska, u skladu sa potrebama starijih osoba | Foto: Profimedia

Treba napomenuti da je ovo predlog jelovnika za jednu osobu, jer dvoje penzionera i sa minimalnim primanjima ipak plaćaju komunalije samo jednom, te im za hranu ostaje znatno više.

Ovaj jelovnik je prilagođen osobama koje pate od uobičajenih hroničnih bolesti starih ljudi kao što su dijabetes, koronarne bolesti, visok nivo masnoća u krvi, što isključuje veći broj namirnica. Ishrana je dijetetska u skladu sa tim, objašnjava za početak Branka.

Nabavka
Najekonomičnije je obaviti nedeljnu nabavku proizvoda. Namirnice kao što je ulje, dovoljno je za mesec dana, a pirinač, suvi začin i crvenu papriku treba kupovati na mesečnom nivou. Posle obavljene nabavke, treba pripremiti namirnice za celu nedelju i rasporediti je po obrocima.

- Od pola pileta skuvati supu sa zeleni i jednim prepečenim crnim lukom. Procediti i zakuvati sa rezancima samo onaj deo koji ćete pojesti tog dana. Odvojiti belo meso, podeliti na dva dela, batak i karabatak, to je meso za četiri dana. Od leđa odvojiti sitno meso i iseckati zelen za supu sitno te napraviti čorbu za tri dana. Ostaviti malo supe za nalivanje pilava. Od mlevene junetine napravititi faširane šnicle sa malo hleba i začina - savetuje Branka.

Prilozi
Što se tiče priloga, od krompira se može napraviti pire, bareni krompir, zapečeni krompir, restovan krompir. Od kupusa sladak kupus, bareni kupus sa pirinčem, dinstani kupus, kupus sa restovanim krompirom, kupus sa šargarepom, kupus salata sa cveklom. Može se koristiti šargarepa iz zeleni, te obratite pažnju da u vezi zeleni ima više šargarepe, a najbolje je da se kupi zelen na meru. Dovoljno je da se kupi jedan paškanat, peršun i četiri šargarepe. Tako će ostati tri šargarepe za dodatke drugom povrću. Od cvekle možete napraviti salatu i jesti samo salatu ili cveklu sa kupusom.

- Nabavka povrća koje može duže da traje, kao što su kupus, krompir, šargarepa, rotkva može se obaviti i za dve, tri nedelje, tako da salate mogu biti raznovsne - napominje nutricionista.

Cveno meso, ako se priprema kao faširano, što se posebno preporučuje starijim osobama, priprema se uz dodatak starog hleba.

- Starim osobama je preporučeno 60 grama cvenog mesa ili 80 grama pilećeg mesa dnevno, koristite ono sa manje masnoće. Obroci treba da budu lagani, u manjim količinama, i da ih ima četiri ili pet dnevno. Ako želite dve užine, podelite voće na dva dela. Dijabetičari treba da pojedu manji obrok pred spavanje, pa večeru raspodelite na dva dela - sugeriše Branka.

Lista za nabavku
l 1,5 l mleka
l 1,5 l jogurta
l 200 g mladog sira
l 1,5 kg hleba
l 0,5 kg palente
l pile ili 1/2 pileta
i 200 g junećeg mesa
l 3 jabuke, 2 kruške i
2 pomorandže
l 1 kg krompira
l veza zeleni za supu
l 2 cvekle
l pakovanje testenine
l 0,5 kg luka
l kupus
l 4 jaja (to je maksimum)

Poslednji komentari
  • lana Vreme: 01.11.2014 07:06h

    ja mislim da bi najbolje bilo da uopše nejedu i dedižu penziju nego da sve uzmu ove izjelice na vlasti

  • sale Vreme: 01.11.2014 10:51h

    namernice sa spiska kostaju oko 1600-1700 dinara, pa ne znam dal je to dnevno ili za mesec dana? a gde je sok, voda,....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP