Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GREŠKE I BEZOBRAZLUK POZNATIH POD LUPOM NAŠEG LISTA

„Alo!“ naterao Karađorđeviće da plate dug za vodu

Autor: Ivana Kljajić | 15.06.2014 - 12:45:00h | Komentara: 12

Kraljevski par od februara do maja za vodu dugovao više od 36.000 dinara. Račun izmirili tek 21. maja, neposredno pre nego što su nam preko poverenika dostavljeni podaci o dugovanjima

Aleksandar i Katarina Karađorđević

Katarina i Aleksandar Karađorđević | Foto: Dejan Živančević

 

Porodica Karađorđević pokušala je da izbegne još jednu javnu bruku zbog neplaćenih komunalija i dug za utrošenu vodu je platila tek pošto je „Alo!“ tražio uvid u dugovanja kompleksa Kraljevski dvor, čiji je vlasnik država Srbija. Karađorđevićima je svesrdnu pomoć u zataškavanju informacija od

Trošili kao fabrika
Dugovanja za vodu u desetinama hiljada dinara su prava sitnica u poređenju sa milionskim neplaćenim računima koje su Karađorđevići imali pre osam godina. Prema tadašnjem saldu gradskog vodovoda, ova kraljevska porodica trošila je vodu poput kakve velike fabrike i za samo godinu i po uspela je da nakupi dug od čak četiri miliona dinara! Stanarima Kraljevskog kompleksa tada je upućena poslednja opomena pred isključenje i utuženje. Javnost Srbije do sada nije uspela da od komunalnih preduzeća dobije jasno i razumno objašnjenje zašto se Karađorđevićima, uprkos finansijskoj podršci iz budžeta, godinama tolerišu dugovi za utrošenu struju i vodu, a građanima se za daleko manje dugove seku kablovi i pečate brojila. Ni naše poslednje otkriće da duguju sumanutih 6,1 miliona dinara za električnu energiju nije dovelo do toga. U EPS-u su nam u martu objasnili da je „EPS Snabdevanje“ uputilo Elektrodistribuciji Beograd nalog za isključenje struje u ovom objektu i da EDB treba da objasni zašto to nije učinjeno. Iz EDB-a je stigao odgovor da pomenuti nalog jesu dobili, ali da Karađorđevići neće biti isključeni - naprasno su se dogovorili o reprogramu duga.

javnog značaja pružilo Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ (BVK), koje je u februaru odbilo da našoj redakciji da podatke o dugovanjima ovog državnog objekta na Dedinju.
- Nismo u mogućnosti da vam damo odgovore na pitanja koja se odnose na naša potraživanja prema državnom objektu Kraljevski dvor, jer pomenuti objekat pripada Republici Srbiji, tj. kompleksu Garde. Zbog poverljivosti informacija i zaštite podataka ličnosti ne možemo vam dostaviti tražene informacije - navodi se u dopisu Službe za marketing i informisanje JKP BVK.
Zanimljivo je da smo u isto vreme identičan zahtev uputili i EPS-u i od tog preduzeća uredno dobili podatak da je dug za utrošenu struju Kraljevskog kompleksa tada iznosio neverovatnih 6,1 milion dinara!
„Alo!“ je potom pokrenuo žalbeni postupak pred poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Međutim, „Vodovod“ se oglušio i o poverenika, koji mu je naložio da nam dostavi tražene informacije, pa je poverenik i sam morao da uputi žalbu pomenutom javnom preduzeću. I tek kada mu je pretila tužba pred Upravnim sudom, „Beogradski vodovod i kanalizacija“, četiri meseca posle zahteva, redakciji našeg lista šalje svoj odgovor, koji praktično potvrđuje da Karađorđevići imaju zaštitu države.
Listing vodovodnih priključaka Kraljevskog kompleksa otkriva da su Karađorđevići 21. maja, neposredno pred dostavljanje ovih podataka, uplatili 36.034 dinara, tačno onoliko koliko im je potraživao „Beogradski vodovod i kanalizacija“ u februaru, kada smo tražili ove informacije.
- Prema evidenciji potrošača koja se vodi u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ dugovanje potrošača „Fond Kraljevski dvor“ u Beogradu na dan 24.02.2014. iznosilo je 36.024 dinara i ovaj iznos je u potpunosti izmiren... Poslednja uplata ovog korisnika je proknjižena dana 21.05.2014. u iznosu od 36.024 dinara - navodi se u odgovoru „Vodovoda“.
Prema takozvanoj hronološkoj kartici, pomenuti iznos odnosi se za protekli mesec, dok se dug od 43.330 navodi kao potraživanje do maja. U izvodima koje smo dobili nije jasno kako je nastala razlika od 7.306 dinara i ko će je platiti.

Državna preduzeća - omiljeni dvorski liferanti!

Nepoznat počinilac sabotiranja vodovoda!

 | Foto: Oliver Bunić

 

Razlog zašto je „Beogradski vodovod i kanalizacija“ pokušao da od javnosti sakrije dugovanja kraljevske porodice verovatno je status takozvanog dvorskog liferanta, koji je ovo preduzeće dobilo od Aleksandra Karađorđevića. Gradski vodovod je samo jedno od javnih preduzeća koja, kroz ulogu liferanata, samo uvećavaju ionako velika (milionska u evrima) izdvajanja države ovoj porodici. Zvanična internet prezentacija navodi da su među njima i Beogradski sajam, JKP „Zelenilo Beograd“, „Srbijašume“, Železnice Srbije, „Lasta“, Saobraćajni institut CIP... Na ovom spisku nije EPS, koji je, za razliku od BVK, uredno odgovorio na naš istovetan zahtev i odgovorio o dugovanjima Kraljevskog dvora za struju.

Poslednji komentari
  • marko Vreme: 15.06.2014 13:53h

    Obični paraziti.Šta su oni uradili za narod? Ništa.

  • Branislav Vreme: 15.06.2014 13:54h

    One kingdom, One religion, One order, One fasion , One Grand commander Jackob Rotshild, a Madona future in the grass (Čitaj: I chose freedom). Isusovci iz Vatikana podstiču:1.) Feminizam 2.) Homoseksualnost 3.)Pedofiliju! Hotizontalno (Čitaj: Sistem vrednosti ispod pojasa koji papska kurija nameće svetu). Samo jedno kraljevstvo može da bude, a to je englesko. A ceo svet zna da Vindzorom upravljaju Jevreji inicirani u jezuite. Koliko Vatikan ceni Jevreje nabolje se vidi iz zakletve pape Lojole: „Moraš biti veći Jevrejin od Jevreja, moraš se niže saginjati“. Nas je vatikan detronirao, ubio nam kralja i sad upravlja sa nama preko dece i unuka Čuvara revolucije KOS 1944 partizani su iza ruskih tenkova ušli u Beograd. Danas je to moderno društvo VBA, koje upravlja sa životom i smrću svakog građanina, pa i premijera 2000-2003.

  • Semtex Vreme: 15.06.2014 14:35h

    Koji cirkus ? Karadjordjevici u stilu najvecih prevaranata peljese poreske obveznike REPUBLIKE Srbije.Na granici imbecilnosti je deljenje titule "dvorskih liferanata" a tek prihvatanje titule je totalno ludilo na granici kriminala. Krajnje je vreme da ovi paraziti svoje racune sami placaju a ne da ih dotiraju peljesenjem poreskih obveznika a ako im se to ne svidja daleko im lepa kuca...

  • nepravda Vreme: 15.06.2014 16:11h

    ne razumem sta oni traze u srbiju to pod hitno treba proterati koji ce nam djavo

  • slavica st. Vreme: 15.06.2014 16:21h

    U zemlji haosa, gde prvo novinar nema poštovanja kada piše o kraljevskoj porodici, već ih etiketira kao bezobrazne, može sve da se očekuje. Čekam sledeći članak o patrijarhu. Šta da misli običan čovek koji se informiše iz istih takvih novina. On nadje da je normalno da blati i piše svakakve gadosti o nekome koga ne poznaje a istinu ili ''istinu'' o njemu je saznao, naravno, iz novina. Tako nastaje još veći haos dok to u odredjenom dramatičnom momentu ne preraste u tragediju. Nisu slobodni mediji oni koji vredjaju i prave smicalice kako odredjenoj ciljnoj grupi, pojedincu, tako i državi, već oni koji izveštavaju realno i kritički na civilizovan način u cilju da društvo postane bolje pa i sama država jaka. Ne očekujem da mi objavite komentar ali mi je bar lakše šro sam vam rekla sve u brk.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP