Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE PROPUSTITE!

Alo! vam poklanja recepte za božićni post u periodu od 24.novembra do 4.decembra!

Autor: | 18.11.2014 - 10:15:00h | Komentara: 0

Pred nama je Božićni post, jedan od četiri velika godišnja posta. Božićni post traje 40 dana, ali nije tako strog kao Veliki post. Počinje 15/28. novembra, a završava 24. decembra / 6. januara.

Posni kuvar

BOŽIĆNI POST
U toku celog ovog posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, tokom kojih se posti na vodi.
Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi.
Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi. Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta ne prekidaju post, već da Novu godinu proslavljaju kada dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.
SMISAO POSTA
Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljanje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu, i sastoji se, kako od uzdržavanja od mrsne hrane, tako i od uzdržavanja od rđavih misli, želja i dela. Umnožavaju se molitve, dobročinstva i sve jevanđelske vrline.
Stoga, Sveti Vasilije opominje: „Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela. "Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, istovremeno oslobađa čoveka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovekov um i uzvodi ka nebesima. Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i telesnog posta".
Ipak, najvažniji cilj posta jeste da steknemo zajednicu sa živim Bogom. Bez duševne čistote, koja se između ostalog postiže i redovnim postom, ne možemo da se približimo Bogu i zadobijemo čistu molitvu, te tako postanemo zajedničari Božje blagodati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP