Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

A ZA LEKOVE I ELEKTRONSKE KNJIŽICE NEMA NOVCA?

Babić izmišlja nove fotelje u RFZO!

Autor: Ivan Ninić | 06.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Dok građanima Srbije nameće trošak od 20 miliona evra za elektronske knjižice i pritom za ceo ovaj slučaj optužuje “centre medijske moći” (?!), direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pokušava da stvori nove fotelje u fondu, koje će nas godišnje koštati milione dinara!

Okrivio medije za frku oko knjižica: Momčilo Babić

Okrivio medije za frku oko knjižica: Momčilo Babić

Momčilo Babić je juče ponovo naveo da on time što će plastične knjižice osiguranicima naplatiti po 500 dinara u stvari samo sprovodi zakon. Međutim, zakon takođe propisuje i da osiguranici treba da imaju lekove protiv tuberkuloze, kojih nema već šest meseci, kao i lekove za leukemiju, kojih nije bilo više od mesec dana, ali i druge deficitarne medikamente koji se ovih dana ne pominju.


Međutim, dok teško obolela deca i njihove porodice u Srbiji prose za pomoć za spasonosno lečenje u inostranstvu, Babić već skoro tri meseca pokušava da u Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije progura promenu statuta RFZO, koja podrazumeva uvođenje još jednog zamenika direktora, ali i savetodavno telo od čak 11 članova, otkriva „Alo!“. Kako saznajemo, ovu Babićevu inicijativu odobrio je UO RFZO 29. aprila ove godine, ali još uvek čeka zeleno svetlo Vlade Srbije. U Ministarstvu zdravlja su nam reki da se predlog još uvek nalazi u „fazi razmatranja“. Ukoliko sporna ideja prođe, iako je direktor RFZO inokosni organ, uvešće se i drugi zamenik direktora. Inače, Babić već ima jednog zamenika, dr Zlatka Bešlagića, sa platom od 165.000 dinara, i na v. d. funkciji od maja 2007.

Odluka

Dokument UO RFZO  od 29. aprila kojim se traži izmena statuta [ + ]

- Izmišlja se još jedna politička fotelja, iako su u okviru Babićevog kabineta već izmišljene fotelje za čak petoro izvršnih direktora i tri specijalna savetnika. Takođe, RFZO ima osam sektorskih direktora, zatim imamo direktora Pokrajinskog fonda RFZO i još 31 direktora filijala po Srbiji - kaže za „Alo!“ izvor iz fonda.


Iz RFZO poručuju da im je drugi zamenik direktora potreban „zbog kontinuiranog i nesmentanog obavljanja poslova koje obavlja direkcija prema zakonu, statutu i podzakonskim aktima“!?

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: Saša Maričić

Ukoliko Babićeva ideja prođe, prema računici do koje je „Alo!“ došao, samo bruto zarade još jednog zamenika koštaće osiguranike 13,1 milion dinara! Pošto plata zamenika direktora iznosi oko 165.000 dinara, to znači da su bruto troškovi zarade za to radno mesto na godišnjem nivou 3,2 miliona dinara. Predlog je da mandat obojice zamenika direktora traje po četiri godine.

Pitajte Slavicu zašto knjižice?

Direktor RFZO Momčilo Babić juče je iznenada izjavio da preskupo uvođenje zdravstvenih knjižica u stvari nije njegov cilj, već da to forsiraju “centri medijske moći”, ne precizirajući na koga konkretno misli. “To nam nije uopšte najvažniji zadatak, to su stvorili oni koji hoće destabilizaciju države, društva i ovog fonda”, rekao je Babić gostujući na RTS-u i dodao da je ovaj zakon predložila prethodna vlada i da je on usvojen u Skupštini Srbije u vreme kada je na njenom čelu bila sadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Babić je istakao da je promena zakona posao narodnih poslanika i da RFZO “uopšte ne odlučuje” o tome.

Duhovi JUL-a u upravi fonda

Izvor „Alo!“ otkriva i to da je Momčilo Babić, po dolasku na čelo RZFO, na funkciju izvršnog direktora za sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja postavio dr Zorana Vlahovića, svog prijatelja i nekadašnjeg funkcionera koalicije SPS-JUL u opštini Palilula koji je devedesetih godina bio pomoćnik ministarke zdravlja Leposave Milićević (JUL).

RFZO osniva „veće mudraca”

Inače, novi direktor RFZO planira da uvede i još 11 najverovatnije plaćenih fotelja, jer će toliko članova imati izmišljeni naučno-stručni savet te ustanove!? U obrazloženju odluke UO do koje je „Alo!“ došao, navodi se da su promene statuta izvršene zbog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju iz decembra prošle godine!? Tačnije, da je predviđeno članom 14 zakona. Međutim, u članu 14. Zakona o zdravstvenom osiguranju nije predviđeno formiranje bilo kakvog savetodavnog tela, već je ustanovljeno „načelo stalnog unapređivanja kvaliteta obaveznog zdravstvenog osiguranja“. U RFZO kažu da izmenama statuta „nije izričito predviđeno pravo na naknadu za rad članova Saveta“, što, međutim, ne znači da naknade neće biti ustanovljene poslovnikom o radu ovog tela.

Poslednji komentari
  • Penz Vreme: 06.08.2013 08:33h

    Sve sto dobijem od ove drzave za 41 god rada(VSS) otmu mi sutradan ijos toliko mi fali za administrativne dace idacije pa ocekujem one batinase po zakonu da me isprase.Javite mi kad ce gvozdena metla da se ukljucim.

  • juznjak Vreme: 06.08.2013 08:40h

    lopov.

  • Srbin, pola veka u Nemačkoj Vreme: 06.08.2013 13:52h

    Dragi Bože, Srbima u matici ništa ne valja: Ne valja ako se ne poštuju zakloni, ne valja ni kada se poštuje zakon koji su pre dve godine doneli "žuti" i njihovi koalicionari, i naručili "zdravstvene kartice". Ako je zakon već donet, ako su izrađene kartice, onda je logično, da se one i izdaju građanima, ili? Zato stvarno mi koji živimo u pravno uređenim mdržavama ne razumemo, čemu ovolika frka oko primene važećeg zakona koji providi prof. Momčilo Babić! Ako sada odjednom to nije u redu, onda nije "kriv" Direktor Fonda nego ovi koji nisu na vreme u Skupštini promenili zakon i za milione evra naručene kartice bacili u smeće -po onom narodnom "ima se, može se! (i bacati) Srpska "žuta štampa" nekada, to je moj utisak, zaista ne zna šta radi i koliko štete nanosi srpskoj demokratiji koja još u povoju!

  • nišlija Vreme: 06.08.2013 15:44h

    Ako ovaj gospodin ne zna ovaj posao neka da ostavku šta će mu ovoliki savetnici i zamenici i njihivi pomoćnici. Zaista je sramno kakve kadrove nam dovode Vučič i Dačić. Ovaj Babić podseća na niškog gradonačelnika Peričića kao da je pao s marsa.

  • tihivuk Vreme: 06.08.2013 17:23h

    Ovde u Srbiji (prostoru za pljacku) sve se "radi" po zakonu.Vazno je da se "nesto" promovise jer tada je sansa za MAZNJAVANJE para i popunjavanje fotelja sa (strucnim i podobnim) SVOJIMA. Ovde jeste demonkratija u povoju ali je LOPOVLUK doveden do savrsenstva!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP