Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONIŠTENA MALA MATURA

Bačeno 17,5
miliona dinara!

Autor: R. Kantar - M. Keranović | 25.06.2013 - 10:09:00h | Komentara: 24

Mala matura se poništava i rezultati sa ispita neće se uzimati u obzir prilikom upisa u srednje škole, odlučila je juče Republička ispitna komisija. To znači da je svaki roditelj koji je pripremao svoje dete za upis praktično bacio oko 300 evra na časove iz matematike i srpskog. Odnosno, ako se uzme u obzir da je svaki drugi roditelj plaćao pripremu za upis u srednje škole, a da je ove godine za 80.000 mesta konkurisalo 70.385 osmaka, ispada da je ukupno protraćeno čak 10, 5 miliona dinara! S druge strane, država je za troškove štampanja, distribucije i nadzora testova praktično bacila u đubre preko sedam miliona dinara!

Mala matura

Stres i priprema đaka bili uzaludni | Foto: Aleksandar Stanković

 

Upis u srednju školu vršiće
se prema ocenama iz
osnovne. Roditelji potrošili
u proseku 300 evra na
pripremu dece, a država
više od sedam miliona
dinara na testove

Cena privatnih časova iz srpskog jezika ove godina je u proseku bila između 10.000 i 15.000 dinara, dok su privatni časovi iz matematike bili skuplji i njihova cena se kretala između 15.000 i 20.000 dinara. Ukoliko se uzme da je prosek za srpski jezik oko 12.000 dinara, a matematike oko 18.000, ispade da su roditelji u proseku plaćali oko 300 evra za pripremu deteta za malu maturu. Ako se uzme da je od 70.385 osmaka svaki drugi išao na pripreme, ispada da su roditelji ukupno platili oko 10,5 miliona dinara.

Roditelji: Razočarani smo
Roditelji osmaka veruju da se matura poništava pod pritiskom javnosti.
- Malo je reći da smo razočarani zbog svega. Nije lako ni nama ni našoj deci, koja su vredno radila i spremala se za prijemni. Samo za časove iz srpskog kako bi nam se sin dobro pripremio dali smo 13.000 dinara, a znam roditelje koji su platili i do 1.000 evra. Dete mi je zbunjeno i zatečeno. Očekivali smo poništavanje testova - kaže za “Alo!” Zoran M,, otac svršenog osnovca.

Što se države tiče, samo štampa testova iz srpskog jezika koštala je oko 3,6 miliona dinara. Matematika je, zbog manjeg obima, bila nešto jeftinija. Dodatne troškove predstavljali su transport i nadzor, kao i štampanje rezervnih testova. Ukupno, bruka sa malom maturom Srbiju je koštala oko 17,5 miliona dinara.

- Prilikom upisa u srednje škole neće se vrednovati rezultati testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike za malu maturu, već samo uspeh iz osnovne škole od šestog do osmog razreda i rezultati sa takmičenja iz osmog razreda. Svi učenici koji su polagali srpski ili maternji jezik 17. juna i matematiku 19. juna obavili su završni ispit i time stekli osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom - rekao je juče pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić. Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije smatra da je to trebalo uraditi čim se saznalo da su procurili testovi iz matematike.

- Ovo je sada politička odluka. Da se stvarno mislilo o dobrobiti dece i države, to je trebalo da bude urađeno ranije, čim se pojavila informacija o tome da su testovi iz matematike provaljeni. Umesto toga, država je plaćala dodatni novac za štampanje testova, a đaci su bili podvrgnuti torturi da izlaze i polažu rezervni test iz matematike - kaže Pavlović i dodaje da u Srbiji, izgleda, niko ne može da bude smenjen, bez obzira na to kakvu brljotinu napravi.

Dačić: O Obradoviću posle rekonstrukcije
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će se o eventualnoj odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića u slučaju krađe testova za malu maturu odlučivati kada na dnevnom redu bude rekonstrukcija Vlade, nakon 28. juna.

DS traži njegovu  odgovornost:  Žarko Obradović

Svi traži njegovu odgovornost: Žarko Obradović | Foto: Emil Čonkić

- Nemam nameru nikoga da branim, policija je utvrdila to što je utvrdila. Krađa testova se desila u štampariji - rekao je Dačić i dodao da je krađe testova bilo i prošle i pretprošle godine i to su radili isti oni koji su i sada osumnjičeni (?!).
Poslednji komentari
  • Mika Vreme: 25.06.2013 10:37h

    U pitanju je totalni raspad sistema! Moramo ukinuti model vlasti i postaviti kralja da upravlja sa nama!

  • Linux Vreme: 25.06.2013 10:40h

    Pa pripreme nisu obavezne, sta je problem...

  • Sanja Vreme: 25.06.2013 10:43h

    Sramota . Ministar neka odmah podnese ostavku , dokle vise da nas sve majmunisu .

  • nn Vreme: 25.06.2013 10:47h

    Stvarno debilno. koliko ce ljudi proci koji su popadali ove ispite i upisati bolju skolu.

  • ljubisa Vreme: 25.06.2013 11:00h

    Velika sramota za prosvetu.Postavlja li neko pitanje šta je sa onim učenicima koji su vredno i marljivo spremali maturski ispit ipostigli dobre rezultate a sada zbog nekoliko poena na osnovu uspeha mogu da izgube pravo na upis željene škole.Kakve su rezultate postigli na ispitu Oni koji su imali sve petice(čast izuzetcima).Roditelji koj su ozbiljno shvatili prijemni ispit uložili su i vreme i novac na pripremu svoje dece za prijemni ispit .Na mnoga pitanja očigledno nema odgovora.Pridružujem se onima koji traze odgovornost za one koji su krivi za ovu veliku bruku.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP