Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR PREDVIĐA

Bačević: Uz kanal postajemo velesila

Autor: Beta | 11.10.2013 - 15:20:00h | Komentara: 7

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je da bi naša zemlja izgradnjom kanala Dunav-Morava-Vardar postala velesila u Evropi.

Milan Bačević

Srbija ne može sama da izgradi kanal: Milan Bačević  | Foto: Oliver Bunić

"Taj projekat bi svrstao Srbiju u evropske velesile i time bi zemlja na svojevrstan način naplatila svoj povoljan geostrateški položaj", rekao je ministar.
Bačević je u razgovoru s novinarima povodom godinu dana rada rekao da je i Makedonija zainteresovana da se uključi u izradu kanala Dunav-Morava-Vardar kojim bi Beograd plovnim putem bio spojen sa Solunom.
Ministar je najavio da će u subotu, 12. oktobra, s kineskim zvaničnicima u Beogradu razgovarati o tom projektu. Kako je naveo, kineska kompanija Čajna Gežuba korporejšen je besplatno uradila studiju opravdanosti izgradnja Kanala Dunav - Morava - Vardar koja je pokazala da je on tehnički izvodljiv i ekonomski isplativ.
"Nema veće razvojne šanse za Srbiju od tog projekta na osnovu kojeg može da se sprovodi još hiljade i hiljade drugih isplativih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, saobraćaja", rekao je ministar.
Bačević je rekao da Srbija nema novca da sama izgradi kanal Dunav-Morava-Vardar i da bi najbolje bilo da se on izgradi pomoću koncesije. On je naveo da se ne usuđuje da prognozira koliko bi vremena da trebalo da se izgradi taj kanal, jer sve zavisi od toga šta će biti dogovoreno s potencijalnim investitorima i partnerima u tom poslu.
Govoreći o izgradnji gasovoda Južni tok, Bačević je rekao da očekuje da će izgradnja početi u decembru i da Srbiju neće koštati ni dinara. Kako je naveo, sve troškove će plaćati ruska strana, a kasnije će Srbija preko naplate rente vratiti dug.
Upravo se razmatra izgradnja južnih krakova gasovoda Južni tok kroz Srbiju kako bi se gas dopremio do Makedonije, Kosova i Crne Gore, rekao je ministar Bačević.
Poslednji komentari
  • miki Vreme: 11.10.2013 17:37h

    koji debil,odakle ga samo dovukose ovakvog?!pa cela srbija je u kanalu a ova budala bi jos i da kopa,a para nema ni da se rupe na putevima zakrpe!

  • momazver Vreme: 11.10.2013 17:59h

    to je STVARNO i MOGUCE.Zapadni svet,i mi Srbi ne razumemo nikako jludske,moralne,duhovne,fizicke i finansijske mogucnosti i potrebe Kine,zemlje od milijardu i po ljudi. 80 km. iznad Hong-konga u zemlji nalazi se grad Guangzong koji je od pre 20tak godina ,kako se pretvorio u centar tekstilne industrije i cije se stanovnistvo za taj period uvecalo na 3 miliona ljudi,koji je imao strasan problem sa transportom sirovina i gotove robe iz i do Hong-konga.tada 2miliona ljudi,prakticno,posle posla uzelo je u ruke 2 miliona lopata i prokopali su kanal do mora i Hong-konga..ZA PREKOOKEANSKE BRODOVE.danas cvatu.kako bi mi platili kineze. NE PARAMA imaju ih oni.NJIMA TREBA HRANA/psenica,kukuruz,SVE vrste voca i povrca/,RUDA/bakar,zeolit,skriljci/KAMEN/sve vrste/,MESO,ULJE...Tako rade u Africi ,grade je i uzimaju sirovine. ne shvatamo mi taj red velicina i potreba i mogucnosti kine,a i kako bi kad je cela Srbija ko jedna njihova mesna zajednica.

  • milena Vreme: 11.10.2013 19:58h

    ovaj nastavnik geografije nije normalan.imam 62 godine i takvu stvar sam ucila u osnovnoj skoli da postoji zamisao, pa on resio da je ostvari kad to kinezi naprave, onda ce doci i isterati sve srbe iz dvorista

  • Geo Vreme: 11.10.2013 20:44h

    1.Da li si razmišljao da bi tim tokom ugrozio celu zemlju vodosnabdevanjem hidroelektrane Đerdap (smanjo kapacitet Dunava) 2.Za par godina kanal bi postao fekalna kanalizacija ko što je to danas totalno zapušteni i devastirani fekalni kolektor DTD u Vojvodini.

  • milena Vreme: 12.10.2013 07:53h

    ovaj nastavnik geografije iz malog mesta u srbiji, "doskolovao" se kada mu se cerka udala za tominog sina, pa sa tom" diplomom" postao ministar. zimus je isao u kinu i sada nas smara sa ovim glupostima.nisu u stanju da naprave pristojan put, da ljudi ne ginu zbog rupa i nepreglednosti, samo dve take.... izgradili smo luku u baru, u kopru, a sada smo tamo stranci. muka mi je od ovih matorih inovatora ideja i vizionara koji ce napraviti "bum" za buduce generacije.bojim se da to "bum" ne bude pravi bum.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP