Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REAKCIJE PENZIONERA POSLE USVAJANJA ODLUKE O SMANJENJU PENZIJA

Bosiljka Lohinski (78): Mora se zbog Srbije
Gavro Galić (77): Bolje da nas pobiju

Autor: R. Briza - R. Ćoralić | 28.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 19

Novembarske penzije „obradovaće“ sve penzionere čija penzija prelazi 25.000 mesečno, jer će im na račun leći manja suma od dosadašnje. Tačka na priču o smanjenju penzija stavljena je preksinoć kada je Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o rebalansu budžeta, kojim se od 1. novembra smanjuju penzije i plate u javnom sektoru.

Bosiljka Lohinski (78)

Bosiljka Lohinski (78) | Foto: Jelena Vučetić

„Alo!“ anketa pokazuje da
su penzioneri nezadovoljni
„jer ih niko baš ništa nije pitao“

Sudeći po anketi koju je „Alo!“ sproveo među beogradskim penzionerima, većina je nezadovoljna promenama „jer ih niko ništa nije pitao“, ali ima i onih koji podržavaju državu i napore da jednog dana ipak bude bolje.
Bosiljka Lohinski (78) kaže da prima 25.000 mesečno, tako da ne podleže „sveopštoj štednji“…


Primer smanjenja

- Penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene.
- Koeficijentom 0,22 množi se deo penzije od 25.000 do 40.000 dinara, a rezultat oduzima od dosadašnje visine penzije.
- Penzije koje premašuju 40.000 dinara – deo od 25.000 do iznosa penzije množi se koeficijentom od 0,25 i rezultat oduzima od dosadašnjeg iznosa penzije.
25.000 – 0 – 25.000
30.000 - 1.100 - 28.900
35.000 - 2.200 – 32.800
40.000 - 3.750 - 36.250
45000 – 5.000 - 40.000
50.000 – 6.250 – 43.750

- Ne mogu da ne budem nezadovoljna. Jermoje zadovoljstvo u životu nije novac, već da su moja deca, unuci i praunuci živi i zdravi! Ako treba da se pomogne državi, treba svi da se strpimo. Evo, imam recept za sve slične meni. Živim skromno. Ekonomišem. Kupim nedeljno 300 grama mlevenog mesa. Postim sredom i petkom. Kad ne postim, napravim sebi za ručak faširane šnicle, u koje dodam dosta hleba. Uz neko povrće, meni dosta. Ili skuvam sarmice u koje dodam mnogo piriča. Za doručak izađem u svoju bašticu i uberem blitvu - priča Bosiljka.

Njen „kolega“ penzioner Gavro Galić (77), koji je radni vek proveo u „Elektrosrbiji“ i kasnije u „Minelu“, ogorčeno kaže za „Alo!“ da „on uopšte ne zna šta hoće ova vlast od njih“:

- Najbolje da nas pobiju! Vade se na Evropu, izvode neke reforme! Pa što ne pitaju u EU kolike su tamo penzije. Lako je reformisati ako je penzija 1.000 evra, a šta može kod nas da se reformiše od 200 evra? Razumem taj MMF, Svetsku banku, ali ja očekujem od mog rukovodioca da ih pita kako i šta da radi - navodi Galić, i dodaje da više „nije u stanju da radi, a krasti i otimati ne može, jer nije sposoban“.

Gavro Galić (77)

Gavro Galić (77) | Foto: Jelena Vučetić

I dok penzioneri očajavaju nad svojom sudbinom, Milan Krkobabić, šef poslaničke grupe PUPS, kaže da rebalans budžeta predstavlja uvod u ključnu stvar, a to su reforme koje Srbiju čekaju iduće godine.

- Penzioneri su najsvesniji deo ove populacije i znaju šta znači dati u ograničenom vremenskom periodu konkretan doprinos da bismo mogli da krenemo u te reforme. Posle možemo da kažemo da smo zaista sposobni da se vratimo na ono pređašnje stanje, gde je penzija ekonomska kategorija, gde je nešto što je unapred uplaćeno i od strane države garantovano – pojasnio je Krkobabić.

Borko Stefanović, član Odbora za finasije Skupštine Srbije, kaže za „Alo!“ da smanjenja penzija uopšte nije trebalo da bude!
- Štedi se na 680.000 penzionera! To uopšte ne pogađa najbogatiji sloj ljudi. Vlada je pokazala da je baš briga za penzionere, čak i za one kojima se ne smanjuju penzije jer su im primanja 25.000 dinara! U poslednje dve godine sve je poskupelo, a ovim merama, osim ljudi u vrhu vlasti, svi će biti pogođeni - objašnjava Stefanović.

„Alo!“ anketa pokazuje da  su penzioneri  nezadovoljni  „jer ih niko baš  ništa nije pitao“

„Alo!“ anketa pokazuje da su penzioneri nezadovoljni „jer ih niko baš ništa nije pitao“ | Foto: Nebojša Marković

Anketa

Zagorka Petrović (75): Sve mi ode na lekove
- Moja penzija je 10.000 dinara. Cela mi ode na lekove, jer sam srčani bolesnik, i dažbine, ako uspem sve da ih platim. Za hranu se snalazim. O cipelama mogu samo da sanjam. Unucima ne mogu ništa da pružim. Glasala sam za Vučića i uopšte ne znam zašto nam je ovako.


Živan Mišić (66): Neka Srbiji bude bolje
- Ako svi učestvuju u tome da ovoj zemlji bude bolje, onda treba i penzioneri, bez obzira na to što ne mogu da preživim sa svojom penzijom, koja je ispod 25.000 dinara. Mene i ne kači ovo smanjenje, ali tu su i supruga i deca, pa se nekako snalazimo.


Gordana Dumić (57): Ponižena sam
- Ne znam šta da kažem. Penzija će mi biti umanjena za nekih 600 dinara, jer primam nešto malo više od 25.000, ne bih uspela da preživim da nije supruga i sina. Osećam se poniženo, možda tih 600 dinara nije nekome puno, ali ja bih za te pare mogla da kupim lekove. Pouka u ovoj zemlji je - ne treba raditi, a to nije dobro ni za mlade ljude.


Gordana Todorović (60): Uspevam da preživim
- Od moje penzije uspevam da preživim. Problem je što pred ovo smanjenje niko nije pitao penzionere za mišljenje, a oni sede u kućama i ćute. Penzije spadaju u stečena prava, a ne mogu političari na teret penzija da vade zemlju iz bule. Na kraju će da ispadne katastrofa.

Poslednji komentari
  • gavrilovic Vreme: 28.10.2014 07:59h

    Jadna je vlast kojoj je ovo IZLAZ IZ KRIZE !

  • Dragan Vreme: 28.10.2014 08:31h

    Neverovatno je da ste našli samo pozitivne komentare. Ja ne znam dokle doseže naš mazohizam? Sramota je da su vladajuće strukture zagovarale pre izbora manji broj poslanika, ali taj broj nisu smanjili. Ne odriču se ni broja savetnika, a i broj službenih automobila i obezbedjenja im ne manjka. Ne naplaćuju ni oni poreze od tajkuna koji trebaju da pune budžet. Godinu dana su ,,hapsili " sad će da nađu neku drugu priču za narod. Veći cinizam nisam video. Ni jedna država ovakav skup državni aparat ne bi mogla da podnese. Samo revolucija ovo može da ispravi!

  • MrX Vreme: 28.10.2014 09:03h

    Žao mi je penzosa, koji stvarno žive od penzije i jedva sastavljaju kraj sa krajem, ali sam opet sa druge strane ogorčen, kada slušam one penzionere koji imaju 100 hiljada penziju, a volonterski ili po ugovorima o delu, rade po raznoraznim firmama za 60-70 hiljada! Da pomenem da penzije nisu naduvavane kao plate u javnim preduzećima i Agencijama gde monteri, referenti, šalterski službenici....žive kao kamen u bubregu! A živeće dobro i nakon smanjenja.

  • Bivsi sudija Ustavnog suda Vreme: 28.10.2014 09:09h

    Ako je Ustavni sud nezavisan u svom radu, ova mera AV & co ce pasti u vodu. Ako budu pogazili nacelo ustavnost izadjite na ulice i trazite Ustavom zagarantovana prava.

  • dada Vreme: 28.10.2014 10:30h

    Nije valjda moguce da nema komentara? E , blago vlasti sa ovakvim narodom, mogu vladati sto godina! Dali je moguce da sam pensioner, bez dece, bez igde ikoga prezivi sa penzijom od 30.000.00 din. plati sve komunalije, poreze, uglavnom u roku- I sad nekom pade na pamet da moje steceno pravo ukine! E pa lepo, onda zastitu prava trazim na medjunarodnom sudu, posto ovde nema leba - a ko je zadovoljan neka se dobrovoljno odrekne penzije a ne da hvali vlast u ime svih penzionera. Nasta to lici?Ovo je stvarno nesto nevidjeno-kazite jasno da I ne isplacujete penzije- nema spasa jer vlast se I dalje ponasa kao da je drzava Alajbegova slama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP