Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REZOLUCIJOM O SREBRENICI GENOCIDNIM SE PROGLAŠAVA CEO SRPSKI NAROD!?

Britanci opet pale Balkan!

Autor: J. Marković | 16.06.2015 - 15:00:00h | Komentara: 12

Rezolucija o Srebrenici, o kojoj će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljati 7. jula, vratiće nekoliko koraka unazad odnose među državama na Balkanu i stvoriće ponovne podele i sukobe.

Rezolucijom o Srebrenici genocidnim se proglašava ceo srpski narod!?

Rezolucijom o Srebrenici genocidnim se proglašava ceo srpski narod!? | Foto: Profimedia

- Nacrt rezolucije, koji je iz misije Velike Britanije u UN dostavljen Srbiji ne samo da će u budućnosti otežati pomirenje na prostoru BiH nego je već sada taj proces otežan, kaže za „Alo!” profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci i direktor Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja.


- Generalno gledano ova rezolucija pokušava da kolektivizuje krivicu. Insistira se na reči genocid. U ovom trenutku kada treba da govorimo o smirenju, ovo je kontraproduktivno - ističe Šolaja i dodaje da se dugo krilo da će Velika Britanija podneti tu rezoluciju.

Nasuprot njemu, Ognjen Tadić potpredsednik SDS-a, tvrdi da nijedna rezolucija ne može pogoršati položaj Srba u Bosni i Hercegovini.

- Mi smo svesni da je prošlo 20 godina od završetka rata. Svako iz svojih razloga ima povod da ponovo tumači te događaje. Položaj srpskog naroda u BiH je jasno definisan Dejtonskim sporazumom, ali položaj svakog čoveka, bilo koje nacije, biće gori sve dok se neko trudi da vraća ratne teme. - smatra Tadić.
Svakako da će sam tekst rezolucije biti od ključnog značaja i imaće svoj uticaj smatra sociolog Neven Cvetićanin.

- To će pre svega zavisiti od toga da li će to biti isključivo politički dokument kojim će se manipulisati u političke svrhe ili će to biti dokument koji će se pre svega baviti moralnom dimenzijom čitavog slučaja kako se takve stvari u budućnosti ne bi ponovile i kako bi balkanski narodi, koliko god je to teško, nešto naučili od sopstvene prošlosti - navodi Cvetićanin. Iako je Velika Britanija navela da je cilj rezolucije proces pomirenja, u samom tekstu, prema pisanju medija, je reč “genocid” ponovljena ukupno 33 puta, a reč “pomirenje” samo dva. Cvetićanin navodi da u ovome momentu još uvek nije jasno u kojoj formi će biti predložena takozvana rezolucija o Srebrenici.

- U kojoj god formi da bude predložena u njoj ne može biti reči o tome da su Srbi kao čitav narod genocidni, već je verovatna svrha rezolucije osuda konkretnog zločina koji se desio i onih koji su u njemu učestvovali, a ne srpskog naroda kao takvog. Svi su svesni da su Srbi većinski častan i dostojanstven narod, dok je samo manjina ta koja je učestvovala u zločinu - kaže on.
Profesor Šolaja je skeptičan po pitanju šta se sve dešava u pozadini predlaganja rezolucije.

- Ukoliko se kojim slučajem ova rezolucija usvoji, odnosi unutar Bosne i Hercegovine biće konfliktni i komplikovani - zaključuje on.

Nikola Selaković

Nikola Selaković | Foto: Vesna Lalić

Selaković: Odluke donosti hladne glave


Ministar pravde Nikola Selaković juče nije želeo da komentariše najavljenu rezoluciju o Srebrenici.
- Država i državni vrh mole za razumevanje, a to razumevanje znači ne ulaziti u lične opservacije ili komentarisati nečiju reakciju ili ono što sledi - naveo je on. Ministar je istakao da se Vlada grčevito bori da vodi politiku koja će dovesti do stabilnosti, pomirenja i mira u regionu, i poručio da niko “ni od vlade ni od bilo kog njenog člana ne treba da očekuje da će povući potez koji će voditi u suprotnom smeru”.

Dodik: Ne smeju se prećutati i zaboraviti nevine srpske žrtve


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je intervju za najtiražniji japanski list „Asahi Šimbun“, u kojem je rekao da niko u Republici Srpskoj ne spori da se u Srebrenici dogodio veliki zločin niti opravdava njegove počinioce, ali da se ne smeju prećutati i zaboraviti nevine srpske žrtve. Odgovarajući na pitanje o Srebrenici, Dodik je rekao da „kada se pominju Podrinje i Srebrenica i zločini počinjeni na tom području u poslednjem ratu, skoro niko ne pominje ubijenih 3.500 Srba koji su nastradali od muslimanskih jedinica iz Srebrenice”.

Poslednji komentari
  • branko1 Vreme: 16.06.2015 16:16h

    Sve što ti deformisani ljudski izrodi žele nama ,ja želim da im se dogodi bar duplo.

  • pravda Vreme: 16.06.2015 16:25h

    gospodin dodik opet iznosi lazne brojke od 3 500 ubijenih srba oko srebrenice,kako mozete objavljivati tako gnusne i monstruozne lazi

  • nikola Vreme: 16.06.2015 17:25h

    nasi politicari lete kao muve na g....a,prihvataju sve i svaku satanizaciju.dokle vise.ako zele u eu neka idu licno.ostavite nas na miru vise.

  • babaroga Vreme: 16.06.2015 17:32h

    Šta nam još treba da se opametimo i da vidimo gde treba da idemo.Evropejci eto vam jevropa.Srbijo upamet dok nije prekasno.Vidite kako nam lepo misle demokratske zemlje.Ko je skoro rekao da Srbija nema neprijatelja ?A vi poturčeni srbi molite boga da ne bude: -Hrani sina pa šalji u vojsku Srbija se umirit ne može !

  • ana Vreme: 16.06.2015 17:45h

    I ja. Mi smo kao ogledalo. Od nas se svi odbija i vraca milion puta uvećano posiljaocu. I dobro i zlo.Sve sto zele lose neka ih strefi u gigantskim razmerama a dobro daa im se vrati 100 x veće.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP