Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SIRUP PROTIV TEMPERATURE „OBOGAĆEN“ OPASNIM MATERIJAMA

„Brufen“ pun otrova

Autor: Ekipa Alo! | 07.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 8

„Brufen“ (ibuprofen), sirup za decu i odrasle, “obogaćen” je opasnim emulgatorima, od kojih su neki i kancerogeni! Pošto je to najčešće korišćeni lek za skidanje visoke temperature kod malih beba i dece, ali ga jednako uzimaju odrasli protiv raznih vrsta bolova, stručnjaci savetuju oprez!

Sirup protiv temperature „obogaćen“ opasnim materijama

Sirup protiv temperature „obogaćen“ opasnim materijama

- Taj sirup sadrži E216 i E218, izazivače kožnih alregija, E211, koji može da izazove astmu, jedinjenje sorbitol, koje može da ošteti želudac i nije preporučljivo za decu, kao i E110 ili žutu boju, koja može da bude kancerogena.

ALIMS: Postoji upozrenje!


U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da se sastav „brufena“ odobrava pri izdavanju dozvole, a da se za sirup u uputstvu nalazi deo koji se odnosi na pomoćne supsatnce: Metil-parahidroksibenzoat (E218) i propil-parahidroksibenzoat (E216) mogu izazvati alergijske reakcije. Boja sunset yellow (E110) može izazvati alergiju - kažu u ALIMS-u.

Svaki lek sam po sebi može da izazove neželjene efekte, na koje bi odmah trebalo reagovati. Ipak, ovi emulgatori dodatno opterećuju tu osobinu lekova i mogu da maskiraju kliničku sliku, odnosno da lekar pomisli da je u pitanju neka neželjena posledica uzimanja leka, a ne da je reč o reakciji na emulgatore - objašnjava za „Alo!“ jedan od farmaceuta koji je želeo da ostane anoniman.

Sa njim se u potpunosti slaže dr Nevenka Dimitrijević, koja svojim pacijentima uopšte ne daje „brufen“ ukoliko nemaju bolove od oštećenja koštanog i zglobnog tkiva.

- „Ibuprofen“ spada u antireumatike i daje se isključuvo za lečenje tih problema. Snižava temperaturu i deluje na druge bolove, ali to nije njegovo primarno dejstvo. S druge strane, taj antireumatik češće od svih drugih izaziva krvarenje u želucu i crevima. Uopšte mi nije jasna toliko raširena upotreba tog leka, naročite kod malih beba i dece - kaže ona za „Alo!“ i dodaje da ako beba reaguje niko ne može da zna da li se ispoljilo neko neželjeno dejstvo leka ili je to reakcija na aditive.

- Organi za varenje kod dece su nerazvijeni i specifični. Ti emulgatori, kao i sam „ibuprofen“, mogu na njih da deluju vrlo agresivno - kaže dr Dimitrijević.
Poslednji komentari
  • ivana Vreme: 07.05.2015 08:52h

    pa sad i brufen ispada da nista ne valja

  • slavisa Vreme: 07.05.2015 09:10h

    Koji cete sad lek da isforsirate kao alternativu? MAfijo farmaceutska!

  • zabrinuta_mama Vreme: 07.05.2015 10:06h

    Uopste ne zelim da proucavam hemijski sastav lekova da bih znala koji lek da dam svom detetu kada je bolesno. Ali racunam na to da je neko ko se bavi medicinom i lecenjem dece debelo proucio sve to i odgovorno daje terapiju pacijentu. Jasno je da svaki lek pored indikacija ima i kontraindikacije, ali konkretni brufen dam svom detetu kada nabije temperaturu na vise od 39 stepeni, neretko i blizu 40 i kada vise ne pomaze ni masiranje alkoholom ni mlake kupke.

  • Dr Nis Vreme: 07.05.2015 12:00h

    U vreme kada je moja generacija bila predškolskog i školskog uzrasta a to je bilo '70-tih i '80-tih godina , glavni lek za temperaturu je bio andol i to u tabletama koje su se tako lako topile u ustima da lepila se za nepca pa deca više ispljuju ili povrate nego što popiju. Količine vrlo male se unesu u organizam i to je opet nekako delovalo. Danas se koriste lekovi koji su vrlo ozbiljni i nisu ni predviđeni za obaranje temperature kod dece, već eto za reumu, protiv bolova itd. Naravno da oni obaraju i temperaturu ali nose veliku opasnost od nus pojava. A količine ogromne, tamo piše da se lek nesme ponovo dati u narednih 6-8 sati, ali pošto detetu temeperatura i dalje visoka onda šta će mo daj mu još. Dođeš kod lekara i kažeš da imaš temperaturu i stanje slučno gripu a on ti odmah da diklofenak i paracetamol koktel od toga će ti biti lakše. Diklofenak nije lek za temeperatu itd.

  • al Vreme: 07.05.2015 19:11h

    A što ne pokušate skidanje temperature tuširanjem mlakom vodom,alkoholnim oblozima i konačno vrlo efikasno mekinje sa vinskim sirčetom umotate stopala i kad se osuše ponovite postupak.Također ne utopljavati dete,već mu skinuti odeću i pokriti ga samo tankim prekrivačem.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP