Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANIJELA KOVAČEVIĆ ZBOG NEMARA LEKARA POSLE POROĐAJA PALA U VIGILNU KOMU

Budna sanja
već tri godine!

Autor: R. K. - A. M. - R. Ć. | 11.02.2013 - 18:27:00h | Komentara: 10

Danijela Kovačević (20) iz Inđije pre tri godine je rodila prelepu devojčicu Mariju, ali nažalost nije ni svesna da njeno dete postoji jer je nekoliko dana posle rođenja ćerke pala u stanje takozvane budne kome. Naime, nakon porođaja, Danijela je posle višednevne temperature, na šta lekari nisu reagovali, dobila sepsu, a potom je došlo do prestanka rada srca. Lekari su uspeli da je povrate nakon polusatne reanimacije, ali je doživela vigilnu komu.

Danijela Kovačević

Mala Marija smišlja izgovore zašto joj se majka ne obraća i zašto je ne grli
| Foto: Privatni album

Nekada izuzetno aktivna i ekstrovertna devojka je prvo bespomoćno ležala, a onda je uz tuđu pomoć ponovo počela da pomera šake i da hoda, ali i dalje ne govori niti ikoga prepoznaje. O maloj Mariji, koja je rođena tog 14. oktobra 2009. godine, brine se njena baka, a Danijelina majka Vesna Drašković.

Pomozimo Danijeli!

Optimistične vesti za Danijelu Kovačević i njenu porodicu stigle su iz klinike „Forchajm“ iz Nemačke, gde Danijeli daju dobre šanse da uspostavi svesnu komunikaciju sa okolinom. Međutim, suma koja joj je potrebna za transport, lekove i nastavak terapije je 120.000 evra, što ova porodica nema. Svi koji su u mogućnosti i žele da pomognu, novac mogu uplatiti na njeno ime na broj žiro-računa 220-2930000020979-08, kod Prokredit banke. Novac može da se uplati i na devizni račun na ime Danijela D. Kovacevic (2010992715181), Kralja Petra I 76/9, 22320 Indjija, IBAN: RS35 2202 9300 0002 0979 08, ProCredit Bank A.D. Milutina Milankovica 17 11070 New Belgrade, Republic of Serbia, SWIFT: PRCBRSBG.

- To je bila trudnoća bez ikakvih komplikacija. Daca je primljena u bolnicu „Betanija“ u Novom Sadu u redovnom terminu. Iako je bila otvorena deset prstiju, operisana je tek dva i po sata po prijemu. Rodila je devojčicu Mariju. Sledećeg jutra žalila se da joj je loše. Trpela je velike bolove i imala je temperaturu. Međutim, rečeno nam je da je sve to normalno - priseća se za „Alo!” Danijelina mama Vesna.

Nekoliko dana je prošlo, Danijela je još uvek bila u bolnici. Temperatura je bila jača i trnula joj je leva strana tela. Lekari su prvo sumnjali da je reč o upali pluća. Međutim, jednog jutra obavestili su Danijelinu majku da „stiču utisak da je došlo do upale materice”. Devetog dana posle porođaja, nesrećna devojka je ponovo završila na operacionom stolu. Ispostavilo se da je odista reč o infekciji, te su joj odstranili matericu. Uprkos tome, Danijelino stanje se nije menjalo nabolje. Sepsa je došla do mozga i, prema rečima njene majke, celo telo je bilo inficirano.

- Trinaestog dana nakon porođaja, Danijeli je stalo srce. Lekari su bili uporni i pola sata su je reanimirali. Nakon toga se sve promenilo. Zapala je u vigilnu komu i sada je potpuno zavisna od drugih. Leži, gleda nas, ali nas ne prepoznaje. Njena devojčica odrasta bez nje. Počela je i da smišlja izgovore zašto joj se majka ne obraća i zašto je ne grli. Za stanje u kojem se nalazi krivim lekare. Moje dete se nije ubolo na ekser u dvorištu. Ona je sve vreme bila u bolnici! Trebalo je da se brinu o njoj. Sada mi preostaje samo nada da će doći dan kada će mi se moja Daca osmehnuti i reći „mama“, a Marija konačno imati svoju mamu pored sebe - zaključuje očajna majka Vesna.

Vesna Drašković

Danijelina majka Vesna Drašković | Foto: Vesna Lalić

RFZO pokriva lečenje, KC Vojvodine to ne leči
Nakon što je Danijela puštena iz Kliničkog centra Vojvodine, roditelji su je odveli u bolnicu „Borivoje Gnjatović” u Slankamenu, a mesečni troškovi su bili 100.000 dinara. U RFZO kažu da do toga nije trebalo da dođe jer je Klinički centar Vojvodine trebalo da preuzme obavezu nege i lečenja i da zbrine Danijelu.


- To su pacijenti kojima je neophodna intenzivna nega. Kao takvi, oni nisu bolesnici koji bi trebalo da se leče i rehabilituju u centrima za rehabilitaciju, već bi trebalo da budu smešteni na odeljenjima za rehabilitaciju kliničkih centara. Primer jednog takvog centra je VMA, gde se na odeljenju za rehabilitaciju nalaze bolesnici u vigilnoj komi, ali i njihovi pratioci. Naravno, tu vrstu medicinskog lečenja naš fond u potpunosti pokriva i Danijela Kovačević bi trebalo da dobije nalog za bolničko lečenje ili u KC Vojvodine ili na VMA - ističu u RFZO. Međutim, Vesna Drašković tvrdi da joj niko nije rekao da na to ima pravo. Uprkos izjavama u RFZO, i u Kliničkom centru Vojvodine poručili su za „Alo!” da „kao zdravstvena tercijarna ustanova ne leče pacijente koji su u stanju vigilne kome”.

Poslednji komentari
  • nena Vreme: 12.02.2013 09:15h

    mnogo mi je zao kada sam procitala kakva je situacija zadesila ovu jadnu devojku.porodila sam se prvi put pre 19 godina u Visegradskoj (doticni dr Dejan me je porodio)...kompletna ista situacija kao kod ove nesrecne devojke, desavala se i meni, samo sto sam se na svu moju srecu, kod kuce onesvestila i dobila odliv, pa kao hitan slucaj primljena u istu bolnicu (da bi načelnik Petronijevic pitao:ijaoj gde ste se vi porodili, ko vas je ovako upropastio???), kada sam rekla:na vasoj klinici,,,,samo je ucutao !!! hitno revizije 2 na zivo, transfuzija, 2xdnevno gentamicine, noge su mi vec bile oduzete od sepse...sreca moja i Bozja pomoć pa izvukoh zivu glavu. zelim ti da se oporavis i uzivas u svojoj princezi!!!

  • mariia Vreme: 12.02.2013 10:08h

    da to je ta nasa drzava...i svi cute kao zaliveni

  • mm Vreme: 12.02.2013 11:50h

    za sve su lekari krivi kako da ne!prvo morate znati da se neke stvari nemogu predvideti i da moze uvek da krene po zlu prvo se informisite pa onda krivite lekare.a za ovu sto joj je revizija radjena na zivo to je zato sto je jela pre toga jer za anasteziju stomak mora biti prazan a gentamicin je antibiotik i nije vredan da te zalimo za to!!!!!!!

  • Vitez Vreme: 12.02.2013 14:30h

    O,Bože! prvi put čujem da ovako nešto može da se desi. Čini mi se da je upitanju neka privatna bolnica, i dali su ih tužili ?

  • jasmina Vreme: 12.02.2013 17:21h

    o moj boze svasta postoji!!!!!!!!!! zao mi jeeeeeee

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP