Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMAR INSPEKCIJE RADA

Ćutali su i kad sam prijavila da ribam wc šolje, pa mesare bez sanitarne knjižice!

Autor: R. Kantar | 11.11.2013 - 07:45:00h | Komentara: 15

Ljiljana Jovanović Zdravković (38) prijavila je inspekciji rada slovenačku firmu „Eko- poslovi“, u kojoj je radila na poslovima čišćenja, jer je uprkos ugovoru o radu od nje, kako tvrdi, zahtevano da bez nadoknade radi vikendima i praznicima, deo zarade joj je isplaćivan u bonovima, a firma je kasnila i sa uplatom zdravstvenog osiguranja.

Ogorčena na institucije: Ljiljana Jovanović Zdravković

Ogorčena na institucije: Ljiljana Jovanović Zdravković | Foto: M. Perić

Inspekcija je bila obaveštena i da se često dešavalo da čistačice ribaju toalete i wc šolje, pa iako nemaju sanitarnu knjižicu, pređu u mesare, gde im je živo meso visilo iznad glave. Uprkos svemu tome, prema njenim rečima, Inspekcija rada je procenila da ovo nisu dovoljni razlozi za izlazak na teren, te su Ljiljanu ljubazno posavetovali da pravdu potraži na sudu!?


- U prijavi koju sam podnela 13. maja ove godine, pored svega ovog, navela sam i da smo dva meseca primali 2.700 za prevoz umesto 3.200 dinara, kao i da su radnice stalno trpele maltretiranje i diskriminaciju, pa su tako Romkinje radile isključivo u toaletima i imale obavezu da se sklanjaju od mušterija da ih ne vide - priča Ljiljana, koja je čistila objekte u jednom tržnom centru. U slovenačkoj firmi, specijalizovanoj za poslove čišćenja i održavanje objekata, Ljiljana je radila po ugovoru na određeno vreme od 1. maja do 30. septembra. U trenutku kada je saznala da joj ugovor nije produžen, ona je bila na bolovanju zbog obimnog odliva koji je dobila, a i tada je od nje zahtevano da dođe na posao.

Prepiska sa Fejsa sa direktorkom

Prepiska sa Fejsa sa direktorkom

Prema ugovoru koji je potpisala, sat vremena rada trebalo je da joj se plati 115 dinara i trebalo je da ima 40 radnih sati nedeljno. Međutim, u praksi, ona je firmu “častila”, kako kaže, radeći i subotu, puno radno vreme, bez ikakve nadoknade. Umesto mesečne zarade, koja je trebalo da, prema njenoj računici, u maju iznosi 24.840, ona je primala oko 18.000 dinara plus bon u vrednosti od 3.000 dinara koji je mogla da potroši u trgovinskom lancu u kojem je čistila. Za rad na dane praznika kako tvrdi nije bila plaćena. - Firmu sam još 13. maja prijavila Inspekciji rada. Službenica u filijali na Novom Beogradu je uzela predmet i rekla da je pozovem za deset dana. Kada sam je zvala bila je na odmoru. Nakon dve nedelje ponovo sam je pozvala, rekla mi je drsko da to nije predmet za njih i da pravdu mogu da potražim na sudu - ističe Ljiljana.

Firma sve negira


Svetlana Vučenić, jedna od direktorki u firmi u kojoj je Ljiljana radila, negirala je sve navode bivše radnice. Iako Ljiljana tvrdi da su svi zaposleni imali radne liste i da su se upisivali kada dolaze i odlaze sa posla, direktorka kaže da je Ljiljana radila sedam sati dnevno tokom radnih dana i pet sati subotom.
- Plata je u početku bila 20.240 dinara, a kasnije je povećana na 22.300. Ljiljana je za prevoz možda neki mesec dobila manje, jer je bila na bolovanju. Uskrs pada u nedelju i mislim da nijedan centar nije radio, a što se prvomajskih praznika tiče, ne mogu da se setim da li je Ljiljana radila. Našim radnicima uredno plaćamo praznike - tvrdi direktorka. Ona je za naš list negirala i da su radnici ulazili u prehrambene objekte bez sanitarne knjižice nakon čišćenja toaleta.

Inspekcija reagovala posle poziva „Alo!“


U Inspekciji rada tvrde da su po prijemu anonimne prijave izašli na teren, ali nisu uspeli da izvrše inspekcijski nadzor, jer „na navedenoj adresi nije istaknut naziv firme“, a kako je prijava bila anonimna „nije bilo moguće tražiti eventualno dodatne informacije o adresi“. Međutim, zanimljivo je da im je to pošlo za rukom nakon što ih je „Alo!“ kontaktirao. „Prilikom inspekcijskog nadzora, između ostalog, utvrđeno je da zaposleni deo zarade primaju u vrednosnim bonovima, kao i da se prilikom obračuna zarada ne iskazuje i ne obračunava minuli rad. Takođe, utvrđeno je da „Eko-poslovi“ nemaju na zakonom propisan način određeno lice za bezbednost i zdravlje na radu, kao i da nisu sve zaposlene osposobili za bezbedan i zdrav rad, shodno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu“, poručili su u Inspektoratu i dodali da su protiv poslodavca podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

“Papir je jedno, dogovor nešto drugo!”

Nakon što Ljiljani nisu produžili ugovor, ona je preko Fejsbuka kontaktirala direktorku Svetlanu Vučenić i tražila da joj se isplati zarađeni novac.
Iako je direktorka za naš list, kada smo je pitali za bonove, rekla da ne zna da se oni isplaćuju radnicima i da mora da proveri, u prepisci u koju je „Alo!“ imao uvid jasno se vidi da je upoznata sa bonovima. U prepisci se vidi i da je ona više nego svesna kršenja ugovora o radu koji je Ljiljana potpisala. „Uvek je papir jedno, a dogovor nešto drugo. Ja sam radila u puno firmi i uvek se odstupalo, verovatno znaš i sama kako to ide”, poručila je direktorka preko Fejsa.

Poslednji komentari
  • MASA Vreme: 11.11.2013 08:44h

    NEKA INSPEKCIJE ZAVIRE I U HRVATSKU IDEU,PRIVATNE PRODAVNICE,GDE SVI SVE RADE...STRASNO..TREBA IH TOLIKO KAZNITI DA IM TREBA GODINU DANA DA SE FINANSIJSKI OPORAVE.

  • Jasna Simonović Vreme: 11.11.2013 09:01h

    Bravo! Ovo nije nemar ovo se zove kriminal...A takvih je primera na stotine..srećem ih gde kod se krećem.... Uzgred ćutali su i institucije i advokatske i sudske komore i ministarstva zdravlja i dr. kvazi tvorevine i sudovi i tužilaštva kada sam prijavljivala strane firme koje krše naše zakone (i to uglavnom u zdravstvu!!!) i samo mi se obijalo o glavu! Tzv strana firma ima u Beogradu blanko pravo da ne poštuje pravo.... Republika Srbija je kriminalna organizacija i kao takva treba da se skine sa grbače prave Srbije koja je svoju državnost položila zlato u novcu i ljudima....

  • Miško Vreme: 11.11.2013 10:10h

    Tako je bilo i sa tragedijom kada su se nesrećni rudari prevrnuli u kamionu. Niko poslovanje rudnika od strane inspekcije nije kontrolisao a ni snosio odgovornost. Gospodine Vučiću direktor inspektorata za rad, inače kadar PUPS je stalno zaposlen u MUP ali je već više od godinu dana upućen na tu funkciju kao ekspert, iako nema odgovarajući fakultet niti iskustva na tim poslovima.Ali politika je čudo makar i po leđima radnika! Molimo vas preduzmite nešto jer ovo je sramota! Neko mora snositi odgovornost!

  • Djurdja Vreme: 11.11.2013 10:13h

    Ovo se zove potplacena inspekcija.

  • momazver Vreme: 11.11.2013 10:24h

    Pa jel vidite bre koji su to LEZILEBOVICI u tim *Inspekcijama*. N ista pod milim bogom ne rade,u smislu zastite radnika i zdravlja stanovnistva..najgluplji izgovor koji sam procitao..*..nema istaknutu firmu..* .. pa u svim civulizovanim zemljama, pa i Evrope inspekcije UPADAJU u objekte i zbog toga. STA,KAKO,YASTO I ZBOG CEGA NIJE ISTAKNUTA FIRMA. To odmah smrdi na prevarantske poslove SRAM IH BILO -NERADNICI

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP