Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAM, SRAM, SRAM VAS BILO!

Da pobesniš: Tukli ga, šikanirali i ponižavali - zato što ne čuje! (VIDEO)

Autor: cujemovas.rs | 18.01.2014 - 20:23:00h | Komentara: 10

Danilo Krstajić je za svoje drugare iz razreda glup i lud samo zato što je gluv. Sa teškim oštećenjem sluha od rođenja i lekarskom prognozom da nije ni za slušni aparat, Danilo je danas subotički gimnazijalac, zaražen biologijom, Petnicom, sa planovima da završi medicinski fakultet, radi u nekoj laboratoriji ili bude neurohirurg.

Porodica je sa godinu dana otkrila da ne čuje i pored mišljenja lekara da mu slušni aparat neće pomoći insistirala da ga ipak dobije. Nekoliko godina Danilo je išao na rehabilitaciju u Beograd, na predlog psihologa krenuo u redovnu školu, a u šestom razredu, sa 13 godina, ugradio kohlearni implant.

Danilo Krstajić kao dečak

Danilo Krstajić kao dečak

Međutim, za njega je detinjstvo završeno u petom razredu, kada su drugari iz razreda počeli da ga maltretiraju zbog gluvoće. Zadirkivali su ga, rugali, gurkali. Najviše su pokazivali agresiju na časovima fizičkog, gde su obično bili bez nadzora.
Danilo tada nije čuo - skidao je spoljnu jedinicu kohlearnog implanta da je ne bi oštetio jer je jako skupa. Oni su se tada bukvalno iživljavali.
Gurali su ga toliko da bi padao, gađali su ga s tribina košarkaškom loptom dok bi on trčao po terenu. Jednom su ga bukvalno išutirali. Gde god bi okačio jaknu, rančić, njima je to smetalo. Bacali su stvari na pod, gazili, sakrivali patike, vršili malu nuždu u njima, šišali ga, priča Danilova majka, Slađana.
Danilo je želeo da zaboravi sve što mu se desilo u osnovnoj školi.
Nemam volju da ispričam šta su mi radili. Od svega mi je najteže psihičko maltretiranje i to što drugari nemaju razumevanja, što su me ponizili, kaže Danilo.
Sve se nastavilo u srednjoj školi, jer su neka deca iz osnovne ponovo sa njim u odeljenju i odmah su ga ismejavali i "stvorili atmosferu da je on malo lud". Zbog toga je porodica tražila da ne ide u razred sa tom decom, ali im nisu izašli u susret.

Daniilo danas

Daniilo danas

Neće da pričaju sa mnom. Nemam nijednu osobu u razredu koja želi da mi pomogne, da mi da svesku da prepišem, da dođe kod mene. Nisam imao normalan razgovor u školi, da mi se neko obrati. Kaže: Zdravo! Kako si?, Šta radiš? Da li su bio u bisokopu? Nikada me nisu uključili u razgovor, priča Danilo.
Njegov svet je njegova porodica – mama, tata Branko, sestra Tamara, brat Denis i sestra Sonja. Kada ga pitate sa kim se još druži, pokušava da se seti i navodi Aleksandru sa kojom radi u gimnazijskom časopisu. Ona je novinar, a on fotograf. Pominje i Sonju, staru drugaricu iz osnovne škole. Tu staje. Da, seća se, tu su i drugari sa Fejsa - iz Petnice.
Ozaruje mu se lice i počinje da priča kako je dva puta bio u Petnici i sada je ponovo pozvan jer je prihvaćenjen njegov rad iz biologije.
U Petnici su me prihvatili. Hteli su sa mnom da razgovaraju, da mi pomognu. Prvi put sam razgovarao sa svima. Prvi put me je jedna Milica pitala da li hoću da ona kupi picu. Ja sam bi zbunjen. Nisam znao šta da kažem. Prvo sam rekao ne, a posle sam se predomislio i rekao da. Ona je otišla u Valjevo, kupila picu, donela u Petnicu i svi smo jeli. Bilo je baš lepo, priča Danilo i raduje se novom odlasku u Petnicu.
Nasilje se nastavilo u gimnaziji i roditelji su na početku ove školske godine (2013/1014), kada je Danilo u trećem razredu, prijavili vršnjačko nasilje prosvetnoj inspekciji.
Došao je savetnik iz Sombora. Moram da kažem - sve te komisije, to je jedna velika smejurija. Veliko ništa!
Veliko gubljenje vremena i popunjavanje tabela! Jedna birokratija! Taj savetnik je mrtvah hladan, ne tiče ga se što dete ima psihičkih problem. Izabrana su tri deteta iz razreda, pitao ih je da li ima vršnjačkog nasilja u njihovom razredu, deca su rekla da nema. Neće deca reći ono što mu govore – da je Danilo gluv, glup, lud, gluvać, gej. Rekla sam da je Danilo dete koje voli da uči, voli nauku, a sada neće da ide u školu. Dolazi kući plačući, a ima 18 godina i da nije ni čudo da ima samoubistava. Savetnik je na to rekao cinično – da, da, imali smo samoubistava, priča Slađana Krstajić.


Poslednji komentari
  • natasa Vreme: 18.01.2014 20:45h

    A ministar prosvete je upravo sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju! Sramota kakve su nam porodice, kakva su deca i kakvi su profesori! Decko je normalan i, stavise, vrlo inteligentan, a i da je retardiran, kome to daje pravo da ga maltretira?

  • Majka Vreme: 18.01.2014 20:48h

    Danilo, tvoj nedostatak je minoran, kakav nedostatak imaju tvoji vršnjaci u odelenju. To je njihovo vaspitnje, koje nose iz kuće, a škola kao vaspitno obrazovna institucija na tom polju ne radi ništa. Ti sine dragi radi na jačanju svoje ličnosti i na ličnom usavršavanju i obrazovanju. Neka se stide i tvoji drugovi i njihovi roditelji a i nastavnici koji to ne znaju to da amortizuju i spriječe.

  • Alma Vreme: 18.01.2014 22:20h

    Covek je najgora zver koja je ikada hodala planetom, kako ja prezirem ljudski rod, Bog nas prokleo, Bog nas unistio, mi smo najveci sljam, sramim se sto sto pripadam gamadi koja sebe naziva covek, sram me je, zao mi je, vredja me ovo ma vredja slomila me je ova vest. On je vredniji od svih onih koji ga zlostavljaju zajedno, ja da sam rodila takvog monstruma koji svoje frustracije leci nad tudjom mukom presudila bih mu, ponekad zahvaljujem Bogu sto ne mogu da rodim Ziv nama ti bio Danilo ti si jedna divna plemenita dusa, tako bih volela da te zagrlim i da ti kazem da si predivan i da te volim

  • vanja Vreme: 18.01.2014 22:32h

    Sve je to stvar kucnog odgoja. Danilo je vec sada veliki covek a tek ce ostaviti trag kakav svi ostali neandertalci nece zajedno ni hiljaditi deo. Tesko je izdrzati takav pritisak i ponizenje ali jos malo pa ce Danilo biti slobodan i oslobodjen malogradjanstine. On ce studirati dok ce njegovi skolski mucitelji raditi na buvljaku ili gradjevini jer za bolje nisu ni sposobni niti bolje zasluzuju.

  • Niki Vreme: 18.01.2014 23:16h

    Kakvo divno, pametno, voljeno i lepo vaspitano dete. Zelim mu da sto pre promeni sredinu i napokon bude medju ljudima koji ce ga voleti i postovati. Njegovim muciteljima ce sve to vratiti. Karma je kucka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP