Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROPALI PREGOVORI U BRISELU

Dačić: Nema dogovora sa Prištinom!
Vučić: Nudim ostavku!

Autor: Ekipa Alo! | 03.04.2013 - 00:46:00h | Komentara: 20

U Briselu završen je celodnevni dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da trenutno nema dogovora u dijalogu sa Prištinom i da ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima bududuće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu. Aleksandar Vučić je nakon neuspelih pregovora u Briselu odmah ponudio svoju ostavku.

Ivica Dačić i Hašim Tači

Ivica Dačić i Hašim Tači sa Ketrin Ešton u Briselu | Foto: EU

"I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora", rekao je Dačić novinarima u Briselu.


On je rekao i da ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima bududuće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.

Premijer Srbije je izjavio da je delegacija Srbije bila jedinstvena a da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobija i gubi.

Dačić je rekao da je visepremijer Aleksandar Vučić u jednom trenutku čak ponudio svoju ostavku, koju je on odbio.

"Svestan težine problema, Vučić mi je u jednm trenutku u toku dana ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio", kazao je Dačić.

Vučić, Dačić i Eštonova

Vučić ponudio ostavku | Foto: EU

Upitan da li će ovakav ishod osme runde dijaloga biti smetnja Srbiji da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, Dačić je rekao da datume nije najvažniji, ali da je postao deo problema, te da nakon ovakvog ishoda dijaloga Srbija teško može da računa na datum.

"Postigli smo veliki stepen razumevanja u normalizaciji naših odnosa s Prištinom, ali su velike i razlike u pristupu kad se radi o nekim važnim pitanjima. Kosovska strana strahuje da bi ZSO mogla da bude osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može da zamisli da nema nikakva ovlašćenja!", naveo je Dačić.

 

Premijer Srbije je izjavio da će u narednim danima biti razgovora o ovoj osmoj rundi pregovora.


Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je moguć novi sastanak u narednih sedam dana "ukoliko se Srbija složi sa našim principima".


Tači je u Briselu novinarima, po završetku osme runde dijaloga sa Beogradom uz posredovanje EU, rekao da se nada da će "Srbija naredne dane iskoristiti da ozbiljno razmisli i da će dogovor biti postignut".Prema njegovim rečima, Priština je izložila ideju koja je poznata u javnosti i bila je "maksimalno velikodušna".

"Još jednom želim da istaknem da asocijacija (opština) neće imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja a spremni smo da ponudimo sve što dolazi iz Ustava Kosova. Ako se Srbija složi sa principima, naredna runda biće početkom sledeće nedelje", rekao je Tači.

Hašim Tači

Kosovska delegacija u Briselu | Foto: EU

On je dodao da današnji sastanci nisu bili laki jer je bilo novih učesnika koji, kako je rekao, nisu prihvatili realnost na Kosovu, i trebalo je vremena da se oni "adaptiraju".

Tači je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stavovi Prištine, kako je rekao, saglasni sa stavovima EU i SAD.


Osma runda pregovora trajala je skoro 14 sati.


Posle niza sastanaka, zatim i pauze, Ketrin Ešton razgovarala je sa Hašimom Tačijem. Pre pauze, Ketrin Ešton je razgovarala prvo s Beogradom, zatim s Prištinom, pa opet sa timom Srbije, a potom su usledili trojni sastanci.
Novi trojni sastanak počeo je posle intenzivnih konsultacija visoke predstavnice sa predstavnicima dve delegacije.

Poslednji komentari
  • Dragan CH Vreme: 03.04.2013 01:03h

    Prvo vatreno krstenje za Vucka a on nudi ostavku. Preporucujem mu da se prvo malo smiri. Igra nerava je opasna. Jednom je Vucko izjavio mi vise nemamo vremena.. SRBI samo strpljivo, bez zurbe. Bolje bi bilo da se skocentrisete da poboljsate ekonomiju SRBIJE i odmah ce biti lakse. Ne zaboravite da imate prijatelje u svetu.

  • MIODRAG Vreme: 03.04.2013 01:40h

    Mi otprilike zanamo sta trazimo,ali nam se ne govori sta Albanci traze.......evo koliko nas kosta iskakanje iz rezolucije.....neko sa strane ko ne poznaje dobro situaciju shvatice da mi molimo Kosovo da nas prizna....!!!

  • Разочаран и окупиран од стране циркусаната Vreme: 03.04.2013 07:03h

    Кад би се мало шалили.?? Никакво паметно и корисно решење за Србију не нуде осим циркуса, лицемерја и пренемагања. Кокано глумим ево оставке... а ти је немој прихватити. Продајемо увек и поновно маглу Србији а и »победили смо на Косову два пут у три минута.... «. За шачицу власти би учинили све. Који су то циркусанти, превазишли су све пре њих.??

  • misho Vreme: 03.04.2013 07:31h

    U Ustavu R.Srbije piše:"Kosovo i Metohija su sastavni deo R.Srbije ...."Rezolucija UN 1244 tretira KiM kao sastavni deo teritorije R.Srbije.NIKO U SRBIJI NEMA MANDAT I PRAVO DA KiM, DE FACTO I DE JURE, PRIZNA KAO R.KOSOVO,TJ.KAO NEZAVISNU DRŽAVU.DAČIČU I VUČIĆU NA NAREDNE PREGOVORE U BRISEL PONESITE USTAV R.SRBIJE I POZIVAJTE SE NA NJEGA SA PUNIM PRAVOM JER TERORISTI KOJE STE VI PRIHVATILI KAO POLITIČARE SE POZIVAJU NA NEKI SVOJ.

  • Srbijanac Vreme: 03.04.2013 07:49h

    Gosp. Hashim Thaçi je rekao, (bez navodnika) ukoliko se Srbija složi sa našim principima. Kada cemo mi Srbijanci poceti ljudima da govorimo ili oslovljavamo sa Vi......!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP