Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SINDIKATI POZVALI VERBIĆA DA SE „DOZOVE PAMETI“

Daj nam ugovor ili nema škole!

Autor: Ivana Žigić | 15.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Ako ministar prosvete Srđan Verbić ne ponudi sutra sindikatima u štrajku potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, pregovori se obustavljaju, školska godina neće biti završena, a neće biti ni pripreme završnih ispita, poručuje za „Alo!“ Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS). Sindikat je pozvao ministra da se „dozove pameti“ i ponudi SRPS-u i USPRS-u potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Drama bez kraja:  Verbić među besnim  prosvetarima

Drama bez kraja: Verbić među besnim prosvetarima | Foto: Oliver Bunić

- Ukoliko se ne potpiše kolektivni ugovor, najpre ćemo podneti tužbu sudu, a zatim ćemo organizovati i proteste. Verujem da će nam se pridružiti i deo radnika koji nije u štrajku - naglasio je Brajković. On je dodao da će prosvetari, ako dobiju kolektivni ugovor, godinu lagano privesti kraju, dok će u suprotnom odbiti da zaključe ocene, a neće držati ni pripreme završnih ispita.


Iz medija saznali za sastanak


Predstavnici sindikata prosvete koji su u štrajku nisu dobili poziv za nastavak pregovora s predstavnicima Ministarstva prosvete o prekidu štrajka, uz prisustvo miritelja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.
- Iz medija smo čuli da će nas pozvati prvog radnog dana posle raspusta, a to je četvrtak, 16. april. Čekamo još jedan susret jer je sa miriteljima ugovoreno da će na narednom sastanku dati predlog sporazuma o predlogu štrajka - rekla je Jasna Janković.

Sindikat je podsetio da Verbić još od 27. januara krši zakon, ucenjujući sindikate u štrajku izlaskom iz štrajka, iako mu je Vlada još 27. januara naložila da potpiše dogovoreni posebni kolektivni ugovor sa svim reprezentativnim sindikatima prosvete. SRPS će svoje pravo tražiti svim pravnim sredstvima, uključujući i tužbe i krivične prijave.

- O prekidu štrajka zasad nema ni govora, već se razmišlja o daljoj radikalizaciji štrajka. Odluku o tome SRPS će doneti početkom iduće nedelje - zaključuje Sindikat.

I Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) upozorava da će radnici, u slučaju da se ne potpiše kolektivni ugovor, biti razočarani i ljuti, te će u skladu s tim uslediti i reakcija.

- Razlike nisu nepremostive. Mi samo tražimo da nam se do kraja godine isplati jedna plata kako bi se koliko-toliko nadoknadilo smanjenje plata zbog ušteda u javnom sektoru. U međuvremenu, zbog toga što ministar odbija da potpiše kolektivni ugovor, obratili smo se advokatima, međunarodnim organizacijama, kao i Ministarstvu rada - poručila je Jankovićeva.
Poslednji komentari
  • jeca Vreme: 15.04.2015 08:09h

    Ja samo ne mogu da shvatim kako to da je nekome plata mala i nece da radi,a nekom drugom je plata dobra i radi najnormalnije sa decom,jer konkretno u školi u koju ide moje dete nastava teče najnormalnije nisu čak ni časovi skraceni. Razumem da svi svoj rad cene ali neki ga i precenjuju,ja bih onda sa svojim fakultetom trebala da imam platu bar sto hiljada obzirom da u prodavnici u kojoj radim radim i posao šefa i zamenika i prodavca i čistačice,Tako da mi je baš,baš muka od te neke druge intelektualne grupe.Da,inače komentar profesora matematike naše škole bio je"da štrajkujemo,pa da celo leto provodimo u školi samo nam to treba".Komentar skroz na mestu.

  • dida dedic Vreme: 15.04.2015 08:11h

    Zalim prosvetare,ali,molim ih,nek izdrze do kraja.Ne mogu oni da zamene profesore,jer im to nece dozvoliti roditelji...Da je srece,da se podignu u strajk i profesori fakulteta,i roditelji ucenika...Bili bi jaci,jer samo tako,kao i sudstvo,moze se povratiti ugled,jednoj profesiji,koja je ,od strane drzave,stavljena na rub srama...Da je drzavi stalo do prosvetara,izdigla bi se i nasla nacin da se greska prethodnika ,ispravi,nego,odgovara joj da ima sto manje obrazovanih,iludih i poslusnih...Ako treba,organizovacemo i penzionere,da daju podrsku svojim unucima...

  • jeca Vreme: 15.04.2015 10:47h

    Ima komentara ali necete da ih objavite.

  • Rada Vreme: 15.04.2015 17:04h

    Kakva je ovo ucena prosvetara, na najgnisniji način se igraju sudbinama naše dece. Jedini su oni pametni da štrajkuju zbog plata , a unapred znaju da ne mogu dobiti nikakvo povećenje jer ,ako Vlada ovde popusti doći će do lančane reakcije i svi će onda preko štrajka da trže povećanje plate.Ja sa višom stručnom spremom radim u pravosuđu za platu od 25 000.00 dinara i 4000 neke jadne stimulacije. a radim ko konj cele godine osim 28 dana god odmora, a oni rade ko trudnice (plafon 4 sata) leti raspust ,zimi raspust, za uskrs raspust ,plus raspust što su sami sebi dozvolili preko štrajka i hoće neke pare koje niko ne može da im da. Treba podeliti otkaze ovim samoživim prosvetarima što gledaju samo svoje interese i na njihova mesta zaposliti mlade obrazovane ljude sa biroa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP