Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA!

„Dajners” u milionskim dugovima, poverioci u panici!

Autor: Sanja Đorđević | 15.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 13

Firma „Dajners klub internešnal Beograd“ zadužena je u milionskim iznosima, pa su trgovci koji sa tom firmom sarađuju u strahu hoće li uspeti da naplate potraživanja, upozorava za „Alo!“ Marijan Rističević, poslanik Srpske napredne stranke.

„Dajners“ kartice

„Dajners“ kartice


Prema saznanjima našeg lista, „Dajners“ je prošlu godinu završio sa obavezama prema dobavljačima od preko milijardu dinara, a celokupna imovina te firme je pod hipotekom kao obezbeđenje za otplatu kredita.

Marijan Rističević, poslanik SNS

Marijan Rističević, poslanik SNS | Foto: Zoran Ilić

„Dajners“ kartice zabranjene u Sloveniji!


Polovinom maja ove godine banka Slovenije oduzela je dozvolu „Dajners klubu Slovenije“ za financijske transakcije, čime je 80.000 korisnika „Dajners“ kartice dobilo zabranu korišćenja kartice u Sloveniji i inostranstvu. Banka Slovenije je dozvolu oduzela, jer je tamnošnji „Dajners“ kasnio s isplatom novca trgovcima.

- „Dajners klub“ već ima problema u Srbiji, pa su prinuđeni da se zadužuju kako bi isplatili potraživanja prema dobavljačima. Tako su podigli kredit u Agrobanci, a kada je izbila afera oko ove banke, onda su kredit refinansirali zajmom od preko miliona evra u Srpske banke.
U bankarskim krugovima se priča da je taj kredit slabo obezbeđen, pa me ne bi čudilo da posle afere sa Agrobankom i Razvojnom bankom Vojvodine, građani Srbije plaćaju i ceh mahinacija „Dajners kluba“ - izjavio je Rističević. On podseća da je još u novembru prošle godine upozoravao na rizike u slučaju da „Dajners“ prestane da isplaćuje potraživanja.

Predsednik „Dajners kluba Beograd“ Obrad Sikimić nije želeo da odgovori na pitanja našeg lista, uskraćujući tako javnosti za informacije o finansijskom stanju te firme i mogućnostima da izmiruje obaveze prema dobavljačima. „Dajners klub Beogarad“ je kao nosilac franšize DCI u Srbiji registrovan 1992. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a stopostotni vlasnik je firma „SKB kapital“ iz Luksemburga.

„Dajners“ kupovao akcije Nacionalne štedionice!


„Dajners klub Beograd“ bio je jedan od aktera problematične privatizacije banke Nacionalne štedionice čije preispitivanje zahteva EU.
U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o toj banci navedeno je da je „Dajners klub“, zajedno sa povezanim preduzećima „Skvadra“, „Pima“ i „Principal eksport-import“, učestvovao u kupovini druge emisije akcija Nacionalne štedionice. Oni su krajem 2002. godine posedovali 37 odsto akcija, inače kupljenih preko deviznog računa Nacionalne štedionice u Evroaksis banci iz Moskve. U izveštaju je navedeno i da je „Dajners“ tokom 2002. godine uzimao velike iznose kratkoročnih kredita u Štedionici, iako se radilo o problematičnom komitentu (mali sopstveni kapital, niska likvidnost i obrt). „Banka je i pored toga što su Sektor za upravljanje rizicima i Služba za kreditni rizik, ocenili da komitent nije operativno i finansijski stabilan, da ima lošu likvidnost I, II i III stepena i neadekvatnu kreditnu sposobnost, potraživanje od navedenog komitenta klasifikovala u kategoriju A”, stoji u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Poslednji komentari
  • Brat Vreme: 15.07.2013 08:53h

    Pa Dajners Beograd je vec godinama u velikim finansijskim problemima jer je vlasnik firme izneo novac iz zemlje, zidao zgrade, kupovao jahte itd. Takodje, Dajners u Srbiji nema dozvolu za izdavanje platnih kartica tj. radi na crno. NBS je zapocela istragu ali se tu stalo a takodje je vlasnik Dajnersa Obrad Sikimic glavni ucesnik u aferi Nacionalna stedionica.

  • jasna Vreme: 15.07.2013 14:29h

    Naravno da Diners u Srbiji ima dozvolu za izdavanje kartica. Kakve su to gluposti?! Marijan Risticevic bi se trebao baviti valastitim problemima, a ne napadima na renomiranu firmu u Srbiji. Vec godinama uspesno koristim Diners i imam samo reci hvale.

  • Jadranka Vreme: 15.07.2013 14:35h

    E, ako je Risticevic rekao, to mora da je istina! Ocigledno je da se taj covek nameracio na Diners, pa ga opanjkava gde god stigne. Uostalom, Slovenacki Diners nema nikakve veze sa nasim Dinersom.

  • Cika Vreme: 15.07.2013 15:49h

    Zasto se jedan seljak Marijan Risticevic bavi ovakvim stvarima ? Dugo sam korisnik ove kartice, i takodje imam svoje radnje u kojima primam Diners Karticu. To je trenutno najbolja kartica koja postoji na nasem trzistu, imam savrsenu saradnju sa Diners Club-om Beograd. Dosta vise prljavih kampanja protiv firmi koje posluju preko 20 godina u Srbiji i koje su uspesne!!!

  • Sima Vreme: 15.07.2013 16:06h

    Dajners klub Beograd radi bez dozvole za izdavanje platnih kartica, po zakonu o bankama, "niko osim banke ne sme se baviti izdavanjem platnih kartica" i NBS vodi istragu povodom toga. Prethodnih godina je vlasnik preduzeca Dajners Beograd izvlacio novac iz firme da bi zidao zgrade tako da je firmu doveo pred stecaj a Dajners Slovenija je izgubila dozvolu zato sto je vlasnik fransize izvlacio novac iz zemlje i nije servisirao dugove ka poveriocima. Vlasnik ovdasnjeg Dajnersa je uzimao kredite u Agro i Srpskoj pa je i tu usao u problem zbog neredovnog vracanja novca a prodajnim mestima duguje milione eura i zato je pola prodajne mreze Dajnersa u Srbiji ugaseno, promet Dajnersa je tri puta nizi sada u odnosu na period pre 3, 4 godine. Vlasnik Dajnersa Beograd je umesan i u aferu Nacionalna stedionica kada je depozitima korisnika kartica kupovao akcije NS i nezakonito se bogatio.. Ako Dajners Beograd bankrotira, trgovcima niko nece nadoknaditi gubitke!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP