Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AMERIČKO LICEMERJE

Dali nam kancer, pa došli da nas leče!

Autor: Radmila Briza | 16.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 6

Tačno 16 godina posle NATO bombardovanja Srbije, Amerikanci žele da nas leče od galopirajućeg raka! U Srbiji je, prema najnovijim statistikama, obolevanje i umiranje od raka u stalnom porastu - godišnje umre oko 22.000 ljudi, a razboli se 37.000.

Uranijum razboleo naciju

Uranijum razboleo naciju | Foto: Slaviša Milenković

Mnogi za ovu tragičnu situaciju krive upravo osiromašeni uranijum, koji nam je NATO bacio na zemlju. A sada bi tu situaciju da iskoristi kompanija “International institute for IGRT” Danijela Fasa, Obaminog savetnika za zdravstvo, koja je spremna da uloži oko 140 miliona evra u srpsku radiologiju - da renovira onkološke centre, kupi 24 aparata za radioterapiju i prateću opremu. Ne traži nikakve državne garancije, osim ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, koji bi im plaćao za lečenje naših pacijenata!


Američki plan
 

Prema objavljenim informacijama, plan “International institute for IGRT” omogućio bi da svaki pacijent najkasnije za 48 sati započne zračenje. Oni ne traže državne garancije, nego da im RFZO na osnovu ugovora plaća lečenje građana Srbije. Tokom prve dve godine tako bi, kažu, moglo da bude spaseno 2.000 ljudi, a za 20 godina 36.000 pacijenata.

- Prvo nam “daju” bolest, pa dolaze da nas leče! - prvi je komentar na to prof. dr Slobodana Čikarića, najpoznatijeg srpskog onkologa-radiologa, koji već godinama tvrdi da je za porast broja umrlih i obolelih od raka u Srbiji krivac osiromašeni uranijum, kojim smo bombardovani tokom NATO agresije.

- U pitanju je vrhunski cinizam! A sa druge strane, nedostaju nam aparati za zračenje, zbog čega pacijenti čekaju i po nekoliko meseci na terapiju. U takvoj situaciji teško je odbiti svu tu opremu - navodi taj stručnjak.

NATO bombardovanje

NATO bombardovanje | Foto: Profimedia


Prema njegovim rečima, problem u celoj priči bilo bi dvojno vlasništvo nad tim mašinama i državnim zdravstvenim institucijama koje Amerikanaci budu renovirali.

- Posebno je pitanje cena i profita! Jer će ta firma tražiti deo novca od lečenja pacijenata za sebe. Oni, kada su odlučivali o Srbiji, tačno su znali da nam je radioterapija izuzetno slaba. Amerikanci su proučili sve moje studije i došli sa podacima koje sam izneo našoj i svetskoj javnosti. Iz toga su izveli prostu računicu da radioterapija u lečenju onkoloških pacijenata sada učestvuje u 20 odsto slučajeva, a trebalo bi u 50. Od 37.000 obolelih od raka godišnje, 18.000 njih trebalo bi da se zrači, a na tu terapiju ode od osam do 10.000 obolelih zbog manjka aparata - objašnjava prof. dr Čikarić i dodaje da američka firma dolazi u Srbiju sa jakim argumentima i tačnim brojem obolelih u Srbiji, što ukazuje da se radi o čistom biznisu.
Kako “Alo!” nezvanično saznaje u RFZO, oni uopšte nisu ni od koga u državi obavešteni da postoje čak i indicije da se nešto ovako pokrene u Srbiji, tako da ne znaju da li bi Fond uopšte mogao da sklopi bilo kakav ugovor sa američkom firmom.

Ministarstvo zdravlja: Svaka pomoć dobrodošla
 

U Ministarstvu zdravlja kažu da je svaka mogućnost da se našem zdravstvu i našim građanima pomogne dobrodošla.
- Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije čine maksimalne napore da se zdravstvene ustanove opreme savremenom i neophodnom opremom. Pomoć sa strane je prihvatljiva, ali takva pomoć ne sme da ugrozi naše vitalne interese i da u bilo kom budućem periodu dovede u pitanje funkcionisanje zdravstvenih ustanova i mogućnost lečenja naših građana u njima. Tako da je i predlog gospodina Daniela Fasa nešto o čemu se najozbiljnije razmišlja. Na koji način bi do naše eventualne saradnje moglo da dođe, tek će se razgovarati - kaže za “Alo!” Nemanja Velikić, portparol tog Ministarstva.

Prof. dr Slobodan Čikarić

Prof. dr Slobodan Čikarić | Foto: Andrej Isaković

Statistika raka


Prof. dr Slobodan Čikarić izneo je podatke da je Srbija prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku 2,5 odsto.
- Problem malignih tumora kod nas veoma je ozbiljan! Prema poslednjim statistikama ukupan broj novoobolelih bio je 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba - naveo je on i dodao da je period od 10 do 20 godina potreban za nastanak takozvanih solidnih tumora, koje čine 95 odsto, svih malignih tumora.


Ne na štetu pacijenata!


Hajrija Mujović Zornić iz Udruženja za medicinsko pravo kaže za “Alo!” da bi aranžman sa američkom firmom za lečenje obolelih od raka trebalo da bude koncipiran tako da nikako ne ide na štetu obolelih.
- Ugovorom bi trebalo da se obezbedi visok stepen zaštite pacijenata i snošenja rizika - kazala je ona.

Poslednji komentari
  • predragm Vreme: 16.04.2015 15:56h

    Srbi umiru od raka od pusenja. Neka taj profesor pogleda koji je procenat pusaca medju tim obolelima pa nek obavesti javnost. Nek prikaze genetsku analizu zena koje su dobile rak dojke ( glumici Andjelini Dzoli je genetski predvidjen rak). I nek objasni kako siptari na kosovu nisu dosad svi pomrli. Ovde se radi o ratu velikih multinacionalnih kompanija koji prodaju aparate za zracenje od raka.

  • LAVINIJA Vreme: 16.04.2015 18:25h

    Odmah posle bombardovanja supruga americkog amabasafora Lin Mongomeri otvorila je obnovljeno onkolosko odeljenje Decije klinike koje je bilo ukraseno Diznijevim junacima. Niko tada u ovome nije video nista paradoksalno,strasno i licemerno vec je i tada servilno i ponizno zahvaljivano na dobrocinstvu. Servilnost i snishodljivost su epidemija kod nas takodje samo niko da uhvati statistiku pa da vidimo brojke/

  • papiga Vreme: 16.04.2015 23:41h

    U mojem rodnom mjestu je palo toliko granata od strane srbije , pa nikom nista i to od 92-95 ,a ne koji mjesec (((. bilo bi lijepo da barem dobijemo od srbije sada opremu za nasu bolnicu barem ako nista drugo kad smo vec otrovani .lijep pozdrav

  • surova realnost Vreme: 17.04.2015 01:05h

    80% kancera je izlecivo ako se otkriju u ranij fazi ! To znaci da bi se obaveznim preventivnim pregledima po skolama i preduzecima spasilo bar 10.000 zivota godisnje. Ali, dragi moji, nase politicare kao da ne interesuje sto taj narod umire u mukama i sto su to preskupa i bezuspesna lecenja. Posle jadikujemo kako nam natalitet opada, nemamo para za zdravstvo, a preventivni pregledi bi kostali daleko manje od postojecih troskova i vecina tih ljudi bi se vracala poslu i svojim porodicama. Na zalost, vlada se vise brine o 1000 zrtava u saobracaju na godisnjem nivou, dok se 20000 zrtava od kancera skoro i ne spominje, izgleda kao da je normalno da se od toga pravi biznis.

  • Dr. Vreme: 17.04.2015 11:11h

    Pogledajte nam gradove, lozimo ugalj, Romi pale keblove, plastiku i gumu, pijemo i pusimo najvise u Evropi, do pre godinu dana koristili smo kancerogene olovni benzin i sumporni dizel, pogledajte smece na sve strane, izlivaju nam se pesticidi, otrovi i teski metali u reke iz kojih pijemo vodu. Reke crvene, seljaci prskaju hranu preko svake mere. Crkotine pune antibiotika, hormona i slicnih stvari nam pakuju u salame, pastete i kobasice. Jedemo torte sa deponije, a ovom kolegi "doktoru", za sve kriv osiromaseni uranijum. Blago njemu! Uvek je najlepse za svoju nevolju okriviti nekog drugog, koji uz to hoce i da pomogne!.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP