Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROŠLE GODINE SMO POJELI ČAK 7.170 TONA MESA NAJGORE KATEGORIJE

Deca jedu viršle pune otpadaka!

Autor: A. Medaković | 07.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 11

Deca u Srbiji jedu viršle i pljeskavice koje sadrže sve, samo ne kvalitetno meso, tvrde za „Alo!“ veterinari i stručnjaci za tehnologiju namirnica. Ovim tvrdnjama ide u prilog i podatak iz Uprave za carinu, po kojem su potrošači u Srbiji prošle godine pojeli čak 7.170 tona mesa najgore kategorije.

U pljeskavicama se sve više  koristi mehanički otkošteno meso koje sadrži masti  i amonijak

U pljeskavicama se sve više koristi mehanički otkošteno meso koje sadrži masti i amonijak | Foto: Dušan Milenković

U viršle se dodaju drobljena
šija, leđa, trtica i kosti i koža od pilića koji su puni antibiotika, hormona, teških metala i bakterija

Prema rečima stručnjaka, analize na terenu, ali i niska cena kobasica, parizera, proizvoda od mlevenog mesa i viršli potvrđuje da proizvođači sve više koriste MOM (mehanički otkošteno meso) koji sadrži ogromne količine masti, hormona, antibiotika, ali i amonijaka.

U jednu viršlu ili parizer  ubacuju se otpaci od stotina pilića

U jednu viršlu ili parizer ubacuju se otpaci od stotina pilića | Foto: AFP

Jedemo sve više otpadaka

Prema podacima Uprave carina, Srbija svake godine povećava uvoz mehanički otkoštanog mesa, pa je tako za prvih šest meseci 2013. godine uvezla mesa u vrednosti od 13,5 miliona evra, što je za trećinu više nego u 2012. i dvostruko više nego u 2011. godini.

- U viršlama, ali i zamrznutim prerađevinama od piletine i popularnim dečjim kroketima od pilećeg belog mesa, najmanje ima mesa - ističe Miodrag Stojčević, doktor veterinarskih nauka i bivši načelnik veterinarske inspekcije, dodajući da se u jednu viršlu ili parizer ubacuju otpaci od stotina pilića.
Kako ističe, u viršle se dodaju drobljena šija, leđa, trtica i kosti i koža od pilića koji su puni antibiotika, hormona, teških metala i bakterija.

- Svaka domaćica kada priprema pile obreže trticu. To je zbog toga što trtična žlezda sadrži hormone rasta, koji su i te kako štetni za ljude, a to sve završi u mesnim prerađevinama. Mesare su čak otišle i tako daleko da potrošačima nude roštiljsko meso po bagatelnim cenama, a to meso po specifikacijama ne odgovara kvalitetu za pljeskavice ili ćevape. Na taj način se truje narod - navodi Stojčević.

Prema njegovim rečima, u vreme kada je bio načelnik veterinarske inspekcije, uvoz i proizvodnja MOM je bila strogo zabranjena.
- Kada sam bio načelnik, zajedno sa profesorom Milanom Baltićem zabranio sam uvoz MOM-a i njegovo korišćenje u prerađevinama. Međutim, posle 2002. vlasti su izmenile pravilnike, a sav otpad iz Evrope stigao je kod nas - naglašava Stojčević.

U viršle se dodaju drobljena šija, leđa, trtica i kosti i koža od pilića koji su  puni antibiotika,  hormona, teških metala i ba

U viršle se dodaju drobljena šija, leđa, trtica i kosti i koža od pilića koji su puni antibiotika, hormona, teških metala i bakterija | Foto: Shutterstock


Profesor dr Milan Baltić, šef katedre za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla Fakulteta za veterinarsku medicinu, ističe da MOM ne sadrži kvalitetne proteine i ima mnogo veće koncetracije kalcijuma, što nikako nije izbalansirana ishrana.

- MOM sadrži izuzetno malu nutritivnu vrednost jer se pravi od najmanje vrednih delova životinje koji i ne spadaju u mesnati deo - navodi Baltić i dodaje da je dečja i ishrana studenata bazirana uglavnom na biljnim uljima, što nikako nije dobro, te da bi se u pripremu hrane morala ponovo uvesti zdravija životinjska mast.
Poslednji komentari
  • Deda Vreme: 07.11.2013 07:52h

    Verujem da je sve ovo tačno.Zato treba pokrenuti kriviči postupak za zločinačko udruživanje protiv Veterinarske inspekcije.

  • saša Vreme: 07.11.2013 08:33h

    ajde da vidimo ko pravi e viršle. jedan od tih je i ,,BANAT.. IZ BANATSKOG KARLOVCA em što nas truje em što je njegov gazda uništio i tu firmu i 300 porodica koje žive u banatskom karlovcu i okolini . e sad nije on jedini u ovoj Srbiji ali mu niko ništa nemože, i nisu samo viršle u pitanju nego bre nesmeš ništa njihovo da pojedeš.

  • perica Vreme: 07.11.2013 08:36h

    Slazem se sa vama,truju nas...ali mozete li, strucnjaci, objasniti sta mi da uopste jedemo za nase minimalce koji kasne ???

  • momazver Vreme: 07.11.2013 11:22h

    VAZDUH,Perice...jedemo vazduh...isti takav-OTROVAN.

  • nesa Vreme: 07.11.2013 13:35h

    Da su samo virsle i hamburgeri prekjuce u beogradskoj hronici pricu o Zlatnoj Varosi koja je potrovala decu u 4 skole prikazuju kao preduzece koje ima sertifikat Kodeks Alimentarijusa koji dozvoljava upotrebu GMO hrane i koji je u suprotnosti u celosti sa Zakonom o zdravstvenoj zastiti u Srbiji i niko se ne pita cime hrane decu ko im je uposte smeo da izda takav sertifikat u Srbiji. Ovo je 4 sajt dnevne novine na koji pisem 3 (navodno sa nejvecim tirazima novina) nisu htela da objave pitanje da li smo zamorcici za svetski otpad.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP