Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO PROSVETE PREDLOŽILO STROŽI ZAKON O OBRAZOVANJU

Deco, nema više bežanja s časova!

Autor: Jovana Nikolić | 03.07.2015 - 08:17:00h | Komentara: 7

Ukoliko roditelji u roku od tri dana ne opravdaju odsustvo svog deteta, škola će im uputiti opomenu, ako se i tada ne odazovu, škola će imati pravo da uputi poziv socijalnim radnicima -ovako glasi jedna od novina koju predlaže Ministarstvo prosvete u novom Zakonu o obrazovanju.

Pre tri godine naši đaci  su imali četiri miliona  neopravdanih

Pre tri godine naši đaci su imali četiri miliona neopravdanih | Foto: M. Milanković

Stroži kriterijum i jeste potreban, jer deca masovno izostaju iz škole, a o tome svedoče šokantni podaci od pre tri godine, kada su srpski đaci imali četiri miliona neopravdanih.


Međutim, roditelji su oprečnih stavova, dok jedni podržavaju, drugi se nikako ne slažu sa tim i pitaju šta da rade ako od poslovnih obaveza nisu u mogućnosti da dođu do škole.

- Nikako nisam za uvođenje ovih promena. Sad će da mi šalju na vrata socijalnu službu, kako bi mi rekli da sam neodgovorni roditelj?! Pitam se, na koji način će ti isti socijalni radnici pravdati svojoj deci časove, sigurno će to činiti preko veza i vezica. Ranije smo imali više izbora, mogli smo telefonom da pozovemo. Mnogo radim, kao i većina roditelja, ne može mene neko da uslovljava vremenom. Mislim, može ako će umesto mene da ide na posao i zaradi mi novac za život tog istog deteta - razočarano kaže D. N. (47), majka jednog školarca.

S druge strane, Jelena Nikolić (46), mama dvoje dece, smatra da je ova novina u Zakonu odlična za uspostavljanje kontrole nad decom.
- Decu će na ovaj način kontrolisati nastavnici, ali i roditelji, od kuće do škole, od škole do kuće. Dobro je i to što ćemo znati kada nam dete nije bilo na nastavi. Takođe, mislim da će škola u saradnji sa Centrom za socijalni rad moći da uvidi ko zaista potiče iz socijalno ugroženih porodica - kaže ova mama, i dodaje da bi, ipak, volela da postoji neki kompromis što se tiče roka dolaska roditelja da donesu opravdanje.

Bolja komunikacija roditelja i nastavnika

Vršilac dužnosti direktora OŠ „Banović Strahinja“ Momčilo Stefanović smatra da je cilj ovih izmena poboljšanje komunikacije između roditelja i nastavnika.
- U praksi postoji problem odsustvovanja dece iz škole, kao i neblagovremeno donošenje opravdanja od strane roditelja. Postoji potreba za boljom komunikacijom nastavnik-roditelj, kao i potreba da se zna gde je učenik i zašto ne pohađa nastavu. Bilo je slučajeva da majka i ne zna da joj dete nije bilo na časovima. To je jedan od glavnih razloga što roditelj treba da dođe u školu - kaže za „Alo!“ Stefanović.

Poslednji komentari
  • kalimero2 Vreme: 03.07.2015 09:00h

    Pozeljno bi bilo i da se roditeljima dece koja beze sa casova naplati trosak skole. Mnogi roditelji, nazalost i ne znaju da deca ne dolaze u skolu danima. Ako i dodju u skoli, takvi roditelji su neprijatno iznenadjeni, uvredjeni,"kako to da njihovo dete nije bilo u skoli". Opravdanja su u najmanju ruku cudna.

  • marta Vreme: 03.07.2015 10:11h

    Ne razumem majku koja je protiv ove novine. Istina da roditelji koji rade nemaju vremena i mogucnosti da izlaze sa posle radi pravdanja izostanaka, ali zasto bi uopste ucenik izostajao sa nastave osim zbog boslesti a za to postoji opravdanje od nadleznog lekara. Isla su i moja deca u skolu pa NIKADA nisam isla u skolu da im pravdam izostanke jer nisu ni izostajali osim zbog bolesti. Zbog takvih roditelja koji stite decu i pravdaju najbesmislenije izostanke svoje razmazene dece i jesmo ovde gde smo. Puna podrska predlozenim promenama

  • Deda Vreme: 03.07.2015 10:24h

    Nisam za batine, koje sam uzgred rečeno u izobilju dobijao, ne od učitelja nego od roditelja, ali ovi roditelji koji su protiv ovih mera su u stvari gori od svoje dece. Upravo oni svojim stavovima i odnosom prema školi doprinose da im deca sve više zastranjuju. Koji to roditelj ne može da dva do tri puta u godini poseti školu i interesuje se šta mu dete radi. Verovatno oni roditelji koji upravo i čekaju da svoje dete ubace negde preko veze bez obzira na obrazovanje. Pa masaa tih roditelja je sada na takvim mestima neobrazovani i polu obrazovani jer su i njima njihovi roditelji opravdavali na stotine časova. Normalne posledice ovoga su ulica, droga , kriminal i sve što uz to ide. Najlakše jer okriviti školu i nastavnike.

  • markon Vreme: 03.07.2015 11:16h

    kakva genijalna ideja, ekipi koja je vec poznata kao korumpirana dajte mehanizam ucene nad roditeljima daj 100 evra (ili vise odokativna metoda) da ti ne dodje socijalna sluzba gajbi a koliko pune novinske naslove neki ce da kazu i dodji malo kod cike u krilo da ti opravda casove i ne zove socijalnu sluzbu gajbi...

  • babujka Vreme: 03.07.2015 13:20h

    Ma roditelji i sami pravdaju dexi casove kad je pismeni i kontrolni U sustini deca su zlato kakvi su pojedini roditelji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP