Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEK NAM JE BOG U POMOĆI

Dr Miljko Ristić: Lekari loši, a lečenje preko veze

Autor: Politika | 21.12.2014 - 13:50:00h | Komentara: 7

Kardiohirurg i načelnik Kliničkog centra Srbije profesor dr Miljko Ristić izjavio da pacijent bez privatnih veza ne može dobro da se leči, i da zaostajemo za svetom što se kardiohirurgije tiče.

Zadovoljan kako je sve prošlo: Miljko Ristić

Miljko Ristić | Foto: Emil Čonkić

Na pitanje da li  "bez veze" može da se dobije dobra lekarska pomoć, profesor dr Miljko Ristić, načelnik KCS i naš najbolji kardiohirurg u intervjuu za "Politiku" iskreno odgovara da "ne može".
- Izabrati pravog lekara redovnim putem je teško. Pacijent koji nema vezu osuđen je da čeka duže na preglede i medicinsku pomoć nego što je to predviđeno po proceduri - rekao je Ristić.
On je objasnio da je zbog toga na Klinici za kardiohirurgiju uveo pravilo da svaki pacijent koji je došao, jer mu nije bilo dobro, mora da se primi i da nema ostavljanja od petka do ponedeljka.
- Takođe, primamo i pacijente sa Instituta 'Dedinje', kojima se operacije zakazuju za dve godine - rekao je direktor KCS.
Upitan da li srpsko zdravstvo ima budućnost, Ristić je naveo da je to veoma teško bez novca.

Niko nije večan, pa ni ja

Na pitanje novinara da li je on "večni Miljko Ristić" načelnik KCS tvrdi da nije.

- Ukupno sedam godina bio sam direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS-a. Teško je govoriti o sebi, ali imam adute koji govore da sam radio uspešno: uveo sam sedam-osam novih operativnih tehnika, a broj operacija sam sa 300 povećao na 1.300.

- Zdravstvo treba organizovati tako da lekar bude što dostupniji. Treba vratiti i porodičnog lekara koji živi i radi u neposrednoj blizini svojih pacijenata, kome mogu da se obrate i u dva sata ujutro. To nisam izmislio, već video u inostranstvu - rekao je dr Ristić.
On je rekao da se apsolutno zalaže za izjednačavanje privatne prakse sa državnom.
- U svim granama medicine, od ginekologije do ušnog, ne bi bio problem organizovati privatnu praksu, ali to mora da se reši tako da deo troškova snosi RFZO. Kada imamo liste čekanja država je u obavezi da obezbedi lečenje, i to ne u inostranstvu, već i u zemlji i privatnim ustanovama - istakao je direktor KCS.
Upitan da prokomentariše sa kakvim znanjem dolaze studenti sa Medicinskog fakulteta i kakvo je znanje srpskih lekara, Ristić je rekao - loše.
- Loše je i to vidim kad me pozove prijatelj i zamoli da mu obezbedim pregled kod urologa specijaliste sa kojima godinama sarađujem. Imamo 101 kardiologa, a dogodi se da su meni poznati lekari na godišnjem odmoru ili kongresu, pa ja zovem redom... Kada prođem listu od prvih deset, dođem do jedanaestog, verujte mi da do 101. nemam poverenje ni u jednog. To nije uobraženje, to je istina - istakao je direktor Kliničkog centra Srbije i kardiohirurg za "Politiku".
Poslednji komentari
  • nradic Vreme: 21.12.2014 15:06h

    tesko nama sa ovakvim doktorima kod nas je ako imas novaca da turs doktoru u dzep bices izlecen a onaj ko nema taj je gotov

  • pera peric Vreme: 22.12.2014 02:51h

    Kapaciteti nasih drzavnih bolnica su u skladu sa potrebama vremena iz kojih su. Dakle, posto je povecan broj stanovnika, epidemiloski parametri pokaziju da je bolest nas najveci brend, potrebno je dopustiti povecanje broja bolnica. Takodje, medicina XXI veka u nasoj zemlji treba da podrazumeva dopustenje rukovodilaca da se razvijaju grane medicine koje su u skladu sa svetom. Postidim se kada vidim koliko se nasih drzavljana leci sofisticiranim medicinskim procedurama u inostranstvu. To neko placa: dobrotvori iz svog dzepa, fond iz naseg dzepa. Nismo mi glupi, mozrmo i mi da radimo tako.

  • fantom Vreme: 22.12.2014 16:57h

    Profesore Pa stace reci obicni ljudi???? Profesore to su Vam kolege kojima ste VI direktor!!! Nemate poverenje u 91 kardiologa????U koga imate ? Ajde da vidimo tih top 10

  • BG Vreme: 27.12.2014 09:54h

    Lekari zavrsavaju fakultet sa ogromnim prosecima, uce ih nastavnici koji imaju po 300 radova u biografijama, mnogi su akademici, diplome se ne priznaju skoro nigde, posla nema, ali se svake godine prima po 5oo brucosa. Rezultat ovakve zdravstveno-prosvetne strategije je to sto profesor Ristic kaze. On najbolje zna koliko je nemoguce suprostaviti se priisku vlade i na odgovorna mesta postaviti najkvalitetnije lekare. Ima rukovodilaca koji unistavaju kolege, svuda, pa i u medicini. Pomozite lekarma !

  • beogradjanka Vreme: 17.02.2015 12:54h

    Nakon svega drzava se potrudila, dozvolila je volonterske specijalizacije. Finansijska analiza u ovom slucaju pokazuje da jedino mladi lekari volontiraju, za to placaju njihovi roditelji ili sponzori, a profesori dobijaju punu platu za nastavu. Dakle, ako roditelji placaju volonterske specijalizacije, to je udvostrucen trosak za porodicu: potomak radi dzabe i profesorima je placeno iz istog budzeta porodice. A, tek ono sto kaze ovaj direktor Ristic : kvalitet takvog skolovanja je diskutabilan jer diplome niko ne priznaje od razvijenih zemalja u svetu, a posao u Srbiji je takodje diskutabilan jer za razvoj drzavnih bolnica direktori ne odgovaraju kvalitetom i rezultatima. Muka jedna velika.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP