Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! PITAO GRAĐANE KAKO DA SRBIJA IZAĐE IZ KOSOVSKOG ŽIVOG BLATA

Dve trećine protiv ultimatuma EU!

Autor: I. Kljajić | 04.04.2013 - 23:23:00h | Komentara: 20

Čak dve trećine građana nije za potpisivanje sporazuma sa Prištinom koji je Srbiji ultimativno ponuđen u Briselu, pokazala je anketa koja je juče sprovede na našem portalu.

Rezultati ankete

Rezultati ankete

Naime, 35 odsto anketiranih smatra da je trebalo raspisati referendum na kojem bi građani odlučivali između Kosova i EU, a isto toliko izjasnilo se da je bolje odbiti sporazum!

Državni  vrh pred  najtežom odlukom  u poslednjih nekoliko  decenija: Dačić,  Nikolić i  Vučić

Državni vrh pred najtežom odlukom u poslednjih nekoliko decenija: Dačić, Nikolić i Vučić | Foto: Beta

Sednica Skupštine tek posle odluke


Potpredsednik vlade Rasim Ljajić smatra da odluke o Kosovu treba razmotriti u vladi i Skupštini Srbije, pošto je to osnova demokratske procedure. Ipak, kako saznaje „Alo!“, pre sudbonosnog utorka ne planira se vanredno sazivanje sednice parlamenta, jer će vlada pred poslanike ići tek kada se odgovori na briselsku ponudu. Po svoj prilici, do tada se neće zakazivati ni skupštinski odbor za Kosovo jer, kako nam je rekao predsednik odbora Milovan Drecun, još traju usaglašavanja sa predstavnicima vlade.

Na uzorku od 3.788 ispitanika njih 35 odsto smatra da je država trebalo da raspiše referendum na kojem bi građani sami odlučivali između Kosova i ulasku EU. Isti procenat je odgovorio i da državni vrh treba da odbije sporazum i time zatvori vrata Srbiji ka Uniji, dok 22 odsto misli da Beograd treba da stavi potpis na sporazum sa Prištinom. Samo tri odsto građana misli da je Skupština Srbije trebalo da preseče između Kosova i EU, dok se pet odsto njih izjasnilo da im je svejedno kakva će odluka biti jer ih ona ne interesuje.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da se Srbija nalazi u živom blatu i da svake godine tone sve dublje zbog toga što nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu, „ne onog koji bi bio na našoj strani, nego onog koji bi imao više razumevanja za naše stavove o najvažnjim pitanjima koja muče region Balkana“.

Prema njegovim rečima, nema nikakvog načina da ono za šta se zalaže Srbija dopre do svesti onih koji danas odlučuju o EU i o nekim najvažnijim političkim procesima u Evropi.

Leteća  diplomatija:  Dačić sa  Žan-Markom  Eroom

Leteća diplomatija: Dačić sa Žan-Markom Eroom | Foto: AP

Dinkić: Prihvatiti ponuđeno rešenje


Mlađan Dinkić, ministar finansija i predsednik URS izjavio je sinoć da bi trebalo prihvatiti ponuđeno rešenje za Kosovo, jer Srbija nema šanse kao izolovana zemlja. „Imaćemo jedinstven stav i mislim da se ide u tom pravcu. Treba ići ka EU i prihvatiti rešenje kojim će početi trajan i stabilan odnos sa Prištinom, ali ne treba zaboraviti na Srbe na Kosovu.“, smatra Dinkić.

Srpski premijer je posle razgovora sa premijerom Francuske Žan-Markom Eroom u Parizu rekao da je naišao na „veliko razumevanje“ francuskog kolege, koga je upoznao tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

- Taj dijalog je nama vezan i sa pitanjem evropskih integracija. Srbija nije učestvovala u pregovorima, već jedino u načinu kako da ukine svoje institucije i Srbe sa severa Kosova ubaci u kosovski sistem. Govorilo se da će oni nama ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova. Od toga nema ništa i sada imamo rok do utorka da se izajasnimo o tom predlogu. Dijalog nema više o čemu da se vodi, jer prištinska strana neće da pomeri svoje stavove - objasnio je Dačić.

On kaže i da je od francuskog premijera dobio obećanje da će se Francuska založiti da Srbija što pre dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Tači preti nasiljem na severu Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači upozorio je da će, ako Srbija ne prihvati predlog sporazuma, institucije Kosova uspostaviti vlast i na severu. To rešenje bi, kako je rekao, bilo najteže za Srbe, jer bi ih „Beograd i dalje lagao da bi moglo da dođe do podele, da će dobiti autonomiju ili nešto nalik na Republiku Srpsku“. Tači kaže da u ovom trenutku postoje dva scenarija za rešavanje problema normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a on priželjkuje ostvarenje prvog - da Srbija prihvati sporazum koji podržavaju SAD i EU, a koji je Kosovo prihvatilo još 4. marta. Tači naglašava da bi po drugom scenariju, u slučaju da Srbija odbije predlog sporazuma, sve institucije države Kosova uz pomoć međunarodne zajednice „proširile svoje nadležnosti i na sever“.

Poslednji komentari
  • gane Vreme: 04.04.2013 23:49h

    NEKA SE RASPIŠE REFRENDUM PA ĆE DA SE VIDI DA NIJE DVETREĆINE NEGI VIŠE.NEĆEMO U EU!!!!!!!!DOSTA NAM JE POTPISIVANJE U STILU "CVETKOVIĆ-MAČEK"

  • vox Vreme: 05.04.2013 00:40h

    Danas Kosovo,sutra Sandzak,prekosutra Vojvodina..... Stop ucenama. Zbogom eu

  • Dejan Vreme: 05.04.2013 01:19h

    e.u., je iskljucivo stvorena da bi unistila Srbiju i srpski narod,setite se njihovih lazi 1999 tokom zlikovackog nato bombardovanja da oni ama bas nista nemaju protiv Srba nego protiv Milosevica,eto sotone iz e.u., su otrovale pre nekoliko godina Milosevica pa dokle ide e.u., mrznja i nipodostavanje Srpskog naroda govori primer iz grada Brede u Holandiji gde je 27 marta (dok je Srbija oplakivala svoje zrtve)Holandska kraljica odlikovala zlatnom medaljom sa natpisom kosovo 1999 sve pilote holandske koje su bombardovali SRJ.Pa zar sa njima u zajednicu.NE u e.u. pravac RUSIJA,Njegova Ekselencija Ruski ambasador je pre 2 dana u Kosovskoj Mitrovici izjavio da rusija ceka Srbiju!!!ZIVELA RUSIJA

  • posmatrac Vreme: 05.04.2013 05:54h

    Ne shvatam u cemu je fazon.I bivsa i ova vlada godinama nas ubedjuju da su pitanja Kosova i EU dva odvojena, sada EU i Amerika traze kapitulaciju da bi odobrili datum za pregovore o ulasku Srbije u EU.Zamislite, datum, znate li sta to znaci.Ne nista, vec mnogo manje od nista.Mozda Srbija jeste u zivom blatu, ali ako potpise to i kapitulira, bit ce u zivoj vatri.Neka dobro vladajuca koalicija razmisli.Ako je Srbija 1918 i1941 rekla ne i prezivela. prezivece ako i treci put kaze NE ropstvu.

  • Darko Vreme: 05.04.2013 08:18h

    Mi se katoličkim monstrumima iz Vatikana ne možemo dodvoriti. Samo u zadnjih 100 godina u dva klanje dva planski izvedena svetska rata pobili su nas dve trećina!!!!! Spas nam je u ne ulasku u EU i okretanju ka radu i samima sebi!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP