Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MLADI ARHITEKTA IZ SIVCA SADI BELI LUK DA PREŽIVI

Džaba diploma bez članske karte

Autor: R. Ivanoska | 02.03.2014 - 08:30:00h | Komentara: 8

Sivčanin Branko Morokvašić gorku lekciju da fakultetska diploma bez stranačke članske karte nema skoro nikakvu vrednost ponavlja otkako se vratio u rodno selo nadomak Kule. Morokvašić je jedini arhitekta u evidenciji lokalne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, a pokušava da preživi proizvodnjom belog luka!

Jedini arhitekta u evidenciji lokalne službe za zapošljavanje: Branko Morokvašić

Jedini arhitekta u evidenciji lokalne službe za zapošljavanje: Branko Morokvašić | Foto: R. Ivanoska

- Šta ja znam o sadnji belog luka? Isto koliko i stranački nekvalifikovani kadrovi koji u državnoj službi rade moj posao. Dakle, skoro ništa. Sve je naopako. Već tri godine tražim posao, nudim ideje, a političari me tapšu po ramenu u predizbornim kampanjama. Kad izbori prođu, prođe i interesovanje - priča Morokvašić.


- Odazvao sam se svakom pozivu države. Od „ostajte ovde, mladi i obrazovani“, do onog da sam pokrenem svoj posao i osiguram svoju budućnost. Zameraju mi što nemam deset godina iskustva, a ne znam kako da ga steknem ako mi ne pruže šansu. Za svoju lakovernost imam neplaćen porez za firmu koju sam otvorio, prazan frižider i neizvesnu budućnost - ogorčen je Branko, čija diploma, pa ni master rad na temu održivog razvoja i ekološki opravdane gradnje, nisu pobudili interesovanje nijedne koalicije na vlasti.

Za projekat preuređenja divlje deponije u centru Sivca u javni park tapšali su ga, kaže, po ramenu i državni sekretari i ministri. U međuvremenu, svedočio je naopakim građevinskim poduhvatima u režiji organa uprave, sve dok prošle godine nije rešio da im „stane na žulj“. Za uzvrat, doživeo je hajku. Prijavio je divlju gradnju javnog WC-a u centru Sivca u režiji komunalnog preduzeća. Objekat u koji je do trenutka rušenja uloženo oko 220.000 dinara poreskih obveznika bio je sagrađen mimo projekta, struke, propisa i zakona.

- Tri meseca sam se ubeđivao sa nadležnima, dok načelnik opštinske inspekcije konačno nije postupio po zakonu i dao nalog za rušenje. Umesto da se pokrene pitanje odgovornosti onih koji su proćerdali više od 200.000 dinara za zidanje bez dozvole i pravila, razni stranački vojnici počeli su da me prozivaju kako sam ogorčen jer nemam posao i da šire glasine kako sam dužan za vodu - priča Morokvašić i dodaje da se često čuje sa kolegama sa fakulteta koje su otišli iz Srbije.

- Uglavnom su se dobro snašli. Rade u struci. Za jednu mesečnu platu mogu da kupe moju kuću u Sivcu. Voleo bih da da im se pohvalim da i u Srbiji može od akademskog znanja da se barem napuni frižider, ali tu priču ću, s obzirom na to da je u jeku kampanja, prepustiti političarima - zaključuje sivački arhitekta.

Nema pare da podigne nagradu

Kada je pre dve godine osnovao je građevinsku firmu „Slamarica“ i prijavio se na konkurs „Pokreni se za posao“ sa prototipom ekološkog građevinskog bloka od zemlje i slame - ideja je bila prezetnovana kao jedna od najboljih na javnom servisu i nagrađena startap nagradom od 200.000 dinara. Međutim, Branko do danas, mesecima kasnije, nije preuzeo novac jer nema 20 odsto učešća.
- Znam da je to skroman iznos, ali treba da biram da li da platim struju, stavim nešto hrane u frižider ili uplatim učešće. Ljudi iz kompanije “Filip Moris”, koja je bila pokrovitelj akcije, pokazali su razumevanje. Čekaju - kaže Morokvašić.

Poslednji komentari
  • ZORAN Vreme: 02.03.2014 09:34h

    Ne brini, prepoznace ova drzava potrebu za belim lukom...Dolaze nova stara vremena, kada ce nesposobni i megatrend kandidati da ti omoguce da dobijes regresirano GMO seme.

  • Sasa Vreme: 02.03.2014 10:18h

    Sta reci a ne zaplakati? Di ste politicari koji samo obecavate?

  • perica Vreme: 02.03.2014 12:15h

    Najzalosnije je to sto ce posle Mrke,Velje,Palme,Dacica,Tome,Djilasa...........Ma svih matorih neotesanih kulova doci takodje isto takvi, mladji,koji ce nastaviti njihovim stopama. U kikindi se polako menja stara garnitura i mogu samo da kazem da su isti kao stari,ne funkcionalni,bahati,jagnjeca brigada koju interesuje koji je najbolji restoran u Rumuniji, da voze sluzbena kola i uzimaju dnevnice za svoje vreme na putu,a ne po ucinku i dobrim rezultatima sa tih puteva....Sve u svemu u opstini maticara sve vise,a gradjana sve manje,dece manje,brakova manje. Mozda nam tako i treba kada kao ovce dolazimo na trgove kada nas lazu nase cuvene stranke.

  • Bojana Vreme: 02.03.2014 12:21h

    Placem i ovo citam,jer sam u istoj situaciji ,dok trunem u fabrici drugi rade sa kupljenim diplomama................UZAS

  • roditelj Vreme: 02.03.2014 13:57h

    OVO JE SADASNJA I REALNA SRBIJA KOJA NAM SE DESAVA POSLEDNJIH 24GODINE. DALEKO OD ONOGA STO NAM SE PREDSTAVLJA I PRICA..........??????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP