Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA KONTROLIŠE ZARADE PEVAČA

Estrada na udaru poreznika!

Autor: B. Radulović - R. Kantar | 06.05.2014 - 08:20:00h | Komentara: 13

Poreska uprava će pooštriti kontrolu prihoda estradnih umetnika, a protiv nekih od njih su već pokrenuti prekršajni postupci zbog neplaćanja poreza, saznaje „Alo!“ nakon apela medija i NVO organizacije „Transparentnost“ da se, umesto smanjenja ionako bednih penzija u Srbiji, uporede prihodi i imovina poznatih pevača i zabavljača.

Zakon o porezu nema posebnu stavku o estradnim umetnicima, već ih oporezujemo kao i sve druge građane

Zakon o porezu nema posebnu stavku o estradnim umetnicima, već ih oporezujemo kao i sve druge građane

- Poreska uprava je upoznata sa mogućnošću da neki od estradnih umetnika prikrivaju svoje prihode i planiraju se posebne mere kojima će se kontrolisati njihovi prihodi i izmirivanje obaveze prema državi - nezvanično saznajemo u Ministarstvu finansija. U Poreskoj upravi, međutim, kažu da se estradni umetnici tretiraju kao i svi drugi građani, ali i da su protiv određenih pokrenuti postupci.


Načini izbegavanja poreza:


- Nepotpisivanje ugovora i plaćanje svirke ispod žita.
- Potpisivanje ugovora na manju svotu, a ostatak ide na ruke.
- Muljanje sa brojem karata na koncertima.
- Izbegavanje prijavljivanja zarađenog bakšiša.

„S obzirom na to da su prekršajni postupci u toku, to je za sada službena tajna. Po okončanju postupaka, obavestićemo javnost o eventualno utvrđenim nepravilnostima. Estradni umetnici ne postoje kao posebna kategorija poreskih obveznika. Kontrolišemo ih kao i sve ostale poreske obveznike.
Koristimo sve raspoložive informacije koje doprinose otkrivanju nepravilnosti i boljoj kontroli javnih prihoda. Izvori informacija su nam poreske prijave koje podnose, informacije i prijave dobijene od građana, drugih državnih organa, svakako i mediji. S obzirom na to da su estradne ličnosti medijski eksponirane, informacije o njima su lakše dostupne...

država prinuđena da bolje kontroliše zarade i imovinu pevača

Država prinuđena da bolje kontroliše zarade i imovinu pevača | Foto: Željko Šafar

Dakle, kontrolišemo njihova primanja i ispunjavanje poreskih obaveza na isti način kao i kod drugih poreskih obveznika i onako kako to zakon propisuje“, izjavila je za „Alo!“ Ljiljana Kovačević, direktorka Poreske uprave. Prema pisanju medija, pojedini estradni umetnici, menadžeri i ugostitelji u poslednjih deset godina utajili su milijardu evra od tezgi, koncerata i svadbi u inostranstvu i kod kuće.

Mahmut Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, objašnjava za „Alo!“ da postoji više načina na koji se može izbeći plaćanje poreza - od nepotpisivanja ugovora i plaćanja svirke ispod žita, potpisivanja ugovora na manju svotu, a ostatak ide na ruke, muljanja sa brojem karata na koncertima, kao i izbegavanja prijavljivanja zarađenog bakšiša, koji može dostići i nekoliko desetina hiljada evra.

Estrada: Plaćamo posle svakog nastupa

Seka Aleksić
- Dugi niz godina porez plaćam u inostranstvu, u Austriji, jer živim na relaciji Beograd-Beč i tamo imam boravak. Svaki moj nastup je uredno prijavljen i porez se plaća na godišnjem nivou. U Srbiji sam takođe prijavljena kao umentnik i poreski obveznik.


Era Ojdanić
- I treba da se plaća jer ga i ja godinama unazad plaćam svaki put kada nastupam. U SFRJ, mi stariji pevači nismo sebi mogli da dozvolimo da nas neko zbog toga proziva. Zato su moj kolega Aca Matić i pokojni glumac Burduš proveli godinu u zatvoru jer nisu plaćali porez.


Darko Filipović
- Ne dotiču me takve najave jer svoje obaveze izmirujem posle svakog nastupa. Sa vlasnicima diskoteka ili klubova potpisujem takav ugovor po kojem su oni u obavezi da plate porez, čime je moj nastup umanjen za toliki iznos.


Danijela Vranić:
- Oduvek sam plaćala porez i čak na osnovu toga podigla kredit. Počasni sam član Udruženja muzičara, gde je porez obavezan uslov. S druge strane, ljuta sam na državu jer se kod nas sve radi otpozadi i niko ne pita da li narod ime od čega da plati porez.


Goca Božinovska:
- Za šta da se oporezuju pevači kada skoro niko nema posla, a i kada se ugovara tezga, to zavisi od toga koliko ulaznica prodaju. Ja imam austrijsko boravište i plaćam porez redovno, to mi nije problem.


Ana Nikolić (menadžer):
- Ana je već godinama prijavljena i radi u našoj firmi „Mjuzik edišn“, gde uredno za svaki nastup plaćamo porez shodno ugovoru koji naša firma i vlasnik mesta gde nastupa sklope.
Za koncerte u Srbiji se posebno plaća porez.

Poslednji komentari
  • DIJASPORA Vreme: 06.05.2014 08:40h

    Nije tacno da vlasnici-organizatori koncerta u instrastvu placaju porez na ime pevaca koji gostuje.Svi pevaci dobijaju kes novac na crno i to u Srbiji retko ili niko ne prijavi.Vlasnik diskoteke koji zivi u Becu ili Cirihu placa porez na promet,sto nemla nikave veze sa honorarom pevaca.I smesno je kad kazu kako placaju prorez u mestima gde gostuju ili da za njih placa vlasnik kafane ili diskotete.

  • vaske Vreme: 06.05.2014 08:51h

    placate placate al pausalno i verovatno minimalno ma treba vas derati porezom ko vi sto derete za nastupe

  • zo Vreme: 06.05.2014 08:54h

    Nisam verovao da cu da docekam i dozivim taj dan. Ove takozvane zvezde se hvale da zaradjuju i po 500 evra po pesmi. Proveravati im racune i upadati na svadbe i koncerte i da placaju porez kao svi mi koji radimo.

  • Bilja Vreme: 06.05.2014 10:10h

    Da Bog da platili pravicno! Zalosno je samo sto to drzava ne radi sama zbog sebe, vec kad je naterana...

  • slavko Vreme: 06.05.2014 10:36h

    E fala bogu da se neko setio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP