Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATASTROFALNE POPLAVE IZAZVAĆE RAST INFLACIJE, PAD DINARA I DODATNU BEDU

Evro skače, standard pada za 10 odsto

Autor: Sanja Đorđević | 27.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 8

Prve procene da šteta od majskih poplava, kakve u Srbiji ne pamte ni stogodišnjaci, premašuje milijardu evra istovremeno su najava novog udara na budžete građana.

Na hiljade građana i dalje je  u prihvatnim centrima, bez  posla i bez imovine

Na hiljade građana i dalje je u prihvatnim centrima, bez posla i bez imovine | Foto: Miloš Perić

Moguć rast cena pekarskih
proizvoda, sokova, džemova
i slično, a pojedini proizvodi
možda poskupe za čak 50 odsto

Potopljeni usevi i rasadi, uz podavljenu stoku, direktno će uticati na cenu hrane, a očekivano smanjenje izvoza poljoprivrednih proizvoda zarad zadovoljenja domaćih potreba jasna je najava pada priliva deviza, a time posledično i pada vrednosti dinara. Konačni efekat poplava tako bi do kraja godine mogao da rezultira padom životnog standarda građana za najmanje 10 odsto, ocenjuju sagovornici „Alo!“.


Ugroženo 37.500 privrednika
U opštinama pogođenim poplavama posluje 11.500 preduzeća i 26.000 preduzetničkih radnji, što je oko 11 odsto svih registrovanih privrednih subjekata u Srbiji, podatak je Privredne komore Srbije. Najveću materijalnu štetu u poplavama pretrpele su poljoprivreda i infrastruktura, saobraćajna i energetska, a u agraru su najviše stradali kukuruz, soja, suncokret, jagode, maline, kupine i sve vrste povrća. Uz podatak da bruto domaći proizvod u poljoprivredi iznosi 6,2 milijarde dolara, ocenjuje se da je bitno da šteta ne pređe 10 odsto.

Slavko Vlaisavljević, predsednik Granskog sindikata prehrane poljoprivrede i ugostiteljstva, strahuje da bi cena pojedinih prehrambenih proizvoda do jeseni mogle biti udvostručene.

- Zbog uništenog ili manjeg roda najpre će biti povećane cene voća i povrća, a kasnije žita i kukuruza. To će se preliti i na industrijsku proizvodnju, pa treba očekivati poskupljenje pekarskih proizvoda, sokova, džemova i slično. Ne bi me čudilo da neke namirnice poskupe i za 50 odsto, a sve ukupno će se odraziti na pad životnog standarda za najmanje 10 odsto do kraja godine, što je katastrofalno za već ionako nizak standard - ocenio je Vlaisavljević za „Alo!“. Da će rasti cene, pre svega voća i povrća, uveren je i ekonomista Saša Đogović, koji smatra da će upravo slaba kupovna moć stanovništva biti glavna brana neobuzdanom rastu inflacije.

- Očekujem da će zbog smanjenja potrošnje inflacija do kraja godine ostati u planiranom okviru od četiri do četiri i po odsto. Nemoguće je u ovom trenutku reći koliko će se tačno šteta od poplava preliti na nivo maloprodajnih cena, ali će rano voće i povrće sigurno poskupeti, a situacija sa žitaricama biće jasnija posle žetve - rekao je Đogović. Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta i predsednik Društva agroekonomista Srbije, upozorava da su potpuno uništeni zasadi na desetinama hiljada hektara.

Katastrofalne poplave izazvaće rast inflacije, pad dinara i dodatnu bedu

Katastrofalne poplave izazvaće rast inflacije, pad dinara i dodatnu bedu | Foto: Zoran Ilić

- Ovako katastrofalne poplave nismo imali u poslednjih 100 godina.
Očekujem velike gubitke u poljoprivredi. Ne bi trebalo da bude nestašica hrane, ali će radi zadovoljenja domaćih potreba sigurno biti smanjen izvoz poljoprivrednih proizvoda - zaključio je Ševarlić.

Šteta na infrastrukturi veća od 250 miliona €


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da ćemo prve preliminarne procene o šteti od poplava imati do kraja maja, ali da šteta na putevima, železnici, telekomunikacijama i energetici premašuje 250 miliona evra. Ogromna šteta pričinjena je i poljoprivednim dobrima i stambenim objektima, navela je ona.
 

Pod vodom 70.000 hektara


Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je u Kolubarskom okrugu poplavljeno 27.000 hektara, u Braničevskom 26.000 hektara, a na području od Ljubovije do Šida 17.000 hektara. Od Trstenika do Kruševca uništene su površine pod povrtarskim i ratarskim kulturama, a slično je i od Čačka do Kraljeva. Ona je dodala da je voda uništila i čitave farme, nekoliko ribnjaka i ogroman broj košnica. Šteta u Poljoprivrednoj korporaciji Beograd iznosi 492,1 milion dinara. Od ukupno posejane površine pod strnim žitima 3.829 hektara (pšenica, ječam, tritikale), ugroženo je 427 hektara.

Poslednji komentari
  • goca Vreme: 27.05.2014 08:23h

    i ko ce to sve platiti? pa mi,obican narod.ok,ne morate da nas plasite vec smo dovoljno uplaseni cenama...samo da ima za vlast.

  • perica Vreme: 27.05.2014 08:36h

    Kada treba da padne cena,jer je rodilo,tada se kaze Ne moze jer berza u regionu diktira cene.Sad kao cene diktira poplava,gde je ta berza nafte, zita,kukuruza itd.... Dokle vise unistavate narod?

  • gordana Vreme: 27.05.2014 09:50h

    nešto mi bode oči, ogromna sredstva su uplaćena na ime poplava i dalje se uplaćuju i tek će se uplaćivati a vlast nam preti sirotinjom i cenama Koliko novca stiže toliko vlast kuuka Sada će imati razloga da usvoje ozlogodjene reforme

  • Rodoljub Vreme: 27.05.2014 10:19h

    To se sada samo vade na kijamet koji je zavladao, još pre toga sve uvozne robe su se nazidale za oko 20-30% što u principu državi odgovara te prevaljuje sve na goloruki narod. To samo u Srbiji postoji da bogataši ne plaćaju porez na lična bogatstva u oblasti ukupnog primanja građana a da svaki vredan čovek koji je radio malo više mora da plati porez na ukupan prihod građana. Povećali su duplo porez na nekretnine, cene hrane rastu i na pijacama, kamate na štednju smanjuju svaka tri meseca pa će uskoro banke ostati bez devizne štednje, jer 1,78 % kamate na oročena sredstva ne daje motivacije. Ministar finansija nije dao ni jedan valjan odgovor opziciji , samo perpričava o obećava razgovore i dogovore a nema planove. Uzgred, ovde je trenutno potreban vuk za finansije poput predratnog ministra Stojadinovića koji je umeo da se snađe u teškim situacijama . Sadašnji ministar finansija daje odgovore u vazduh te to liči na prodaju magle. Na teškom smo putu da išta reši ova vlada ,.

  • slavkojan Vreme: 27.05.2014 14:02h

    Ko je ovaj genije od novinara da piše ovako katastrofično na ovakvu muku naroda?Sačekajte makar malo,da narod predahne od silnih biblijskih poplava i ostalih nezgoda pa se onda bavite kvazi istraživačkim novinarstvom.Objavite makar jednu pozitivnu vest za narod a ne samo da ga plašite.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP