Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FOND ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ARČI PARE GRAĐANA

Godišnje bace 20 miliona dinara

Autor: Sanja Đorđević | 19.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 14

Iako izdvajanja za penzije čini četvrtinu rashoda državne kase, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje godišnje spiska više od 20 miliona dinara samo na zakup 4.660 kvadrata poslovnog prostora za sopstvene potrebe, a decenijama unazad „bez naknade izdaje u zakup“ čak 17.210 kvadrata sopstvene imovine penzionerskim udruženjma širom Srbije!

Dragana Kalinović, direktor Fonda PIO

Dragana Kalinović, direktor Fonda PIO | Foto: RAS

Na osnovu toga potencijalno gubi oko 85,5 miliona dinara, ukoliko se uzme prosečna cena zakupa koji sam plaća. Podsetimo, među onima koji koriste imovinu PIO fonda za džaba jeste i Partija ujedininjenih penzionera (PUPS), koja to radi u čak u 14 opština u Srbiji, a što je inače i protivzakonito.


U Leskovcu tržni centar za penzionere?!
Prema saznanjima „Alo!“, penzionerska udruženja su u skladu sa ugovorima o zakupu u obavezi da PIO Fondu dostavljaju periodične izveštaje o tome na koji način koriste poslovni prostor Fonda, odnosno kome su ga iznajmili, po kojoj ceni i šta su uradili sa tim prihodom? Zanimljivo je i da se imovina ustupljena penzionerima koristi i u razne komercijalne svrhe, poput 2.000 kvadrata u Leskovcu od kojih je napravljen pravi tržni centar, a od čega Fond nema nikakve koristi.

Naime, u Fondu PIO potvrdili su našem listu da za sopstvene potrebe, odnosno rad filijala, službi i ispostava, zakupljuju ukupno 4.660,39 kvadrata u 18 objekata po Srbiji, a za šta su u 2013. izdvojili 23.170.497 dinara. Takođe priznaju i da više od 25 godina besplatno ustupaju ukupno 17.210,18 kvadra penzionerskim organizacijama u Srbiji.


- Osnov za zakup poslovnog prostora od strane opštinskih organizacija penzionera nalazi se u činjenici da je taj prostor namenski izgrađen za te potrebe, iz sredstava izdvajanih za društveni standard penzionera. Za te namene se i koristi i nikada nije bio predmet tržišne procene - tvrde u Fondu.
Dodaju i da je, osim penzionerskim udruženjima, Fond izdao u zakup poslovni prostor i Uniji poslodavaca Srbije (96,04 kvadrata) i Ujedinjenom granskom sindikatu „Nezavisnost“ (214,7 kvadrata), kao organizacijama koje participiraju u organima upravljanja Fondom.
Ipak, na pitanje zašto svim tim organizacijama besplatno ustupaju svoju imovinu, odnosno kako kažu izdaju u zakup bez naknade, menadžment Fonda nema ubedljivo objašnjenje.

- Fond PIO nikome nije besplatno ustupio svoju imovinu na korišćenje. Zakupci našeg poslovnog prostora, a to su isključivo predstavnici asocijacija koje participiraju u organima upravljanja Fondom, koriste isti uz ugovornu obavezu da održavaju objekte i plaćaju tekuće troškove - poručili su iz te institucije. Međutim, da li se i kako kontroliše na koji način zakupci arče imovinu Fonda, iz te institucije do zaključenja ovog broja nismo dobili objašnjenje.

Rajić: Van svake pameti!

Uprkos tome što su i sami korisnici dela imovine Fonda, iz Unije poslodavaca Srbije ocenju da je način na koji menadžment raspolaže imovinom Fonda PIO „van svake pameti“.
- Nijedan ozbiljan menadžment ne bi svoju imovinu besplatno nekom ustupao, a na drugoj strani bacao novac za zakup dodatnog prostora. Kao član Upravnog odbora, već sam tražio obrazloženje menadžmenta zašto to rade i čak predložio da prodaju višak prostora tamo gde ga imaju i kupe u mestima gde im fali, što bi bilo racionalnije od plaćanja zakupa. Odgovor, međutim, nikada nisam dobio - izjavio je za „Alo!“ Dragoljub Rajić, direktor UPS-a.

Poslednji komentari
  • niki Vreme: 19.02.2014 10:57h

    Sta cete kad se gospodji Kalinovic svidjaju masaze u Banji Koviljaci.

  • RAMZES Vreme: 19.02.2014 11:01h

    Jedva čekamo da neka druga stranka kao npr SNS preuzme PIO fond. Ali predhodno sve istražne institucije da detaljno provere poslovanje i veze sa PUPS.Onda sledi promena prebivališta za neke na duži vremenski period ili sarkofag!

  • TWIX Vreme: 19.02.2014 11:07h

    Kada će se sprovesti detaljna istraga u PIO i PUPS, ali sa posebnim osvrtom na dodelu kredita zaposlenima i onim koji nikada nisu bili zaposleni u PIO a koji su preko PUPS dobili kredit sa neverovatno malom kamatom.Konačno trebaju pošteni penzioneri da shvate ko ih i na koji način predstavlja i koliko mesečno iznose njihova primanja. Ko su sve njihovi kadrovi direktori, državni sekretari, a koji do sada ništa nisu uradili na poboljšanju života izuzev što su mnogo bogatiji nego što su bili, dok se mi pošteni penzioneri nalazimo rubu egzistencije i jedva preživljavamo.

  • Bata Srećko Vreme: 19.02.2014 11:13h

    Da li ova žena ekspert zna koliko penzionera u Srbiji je ponovo zasnovalo radni odnos u javnim preduzećima, ministarstvima, raznim inspektoratima, agencijama,sekretarijatima,lokalnoj upravi i sl. i da li sme javno da objavi taj podatak. Takvi zaposleni penzioneri celo vreme primaju i platu i penziju i zbog njih mi ne možemo da zaposlimo našu decu koja su na vreme završavala fakultete nego smo prinuđeni da im od naše jadne penzije pomažemo za život. SRAMNO !

  • Zdravo živo Vreme: 19.02.2014 11:21h

    Ta stranka je kao hobotnica ! Malo usporena ali odrađuje posao! Da li u nekoj zemlji poput Sumatre, Gvatemale, Konga i Nigerije postoji ovakvih slučajeva kada penzioneri ponovo zasnivaju radni odnos u državnim institucijama i nakon određenog perioda zahtevaju korekciju penzije. Pravo je čudo što se ne vode, ali nisam siguran u Nacionalnoj službi za zapošljavanje za poslove isključivo u javnim preduzećima, državnim institucijama i sl. Gospodine Vučiću molimo vas ali i preklinjemo da se konačno zaustavi ova sekta za socijalno bogaćenje individua iz PUPS.! Ali za sva vremena!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP