Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Građani će sami krojiti svoju penziju!

Autor: A. Medaković - R. Kantar | 18.01.2014 - 20:47:00h | Komentara: 4

Ukoliko bi Srbija primenila neku od varijanti penzijskog osiguranja socijalno razvijenih država, što nam uveliko pripremaju nadležni, čak i oni koji nisu imali dan radnog staža bi ubuduće mogli da očekuju da imaju zagarantovanu minimalnu penziju.

Penzioneri

Novi model donosi drastične reforme u penzionom sistemu| Foto: Nebojša Marković

Ona ne bi bila manja od današnje prosečne penzije, koja iznosi oko 22.000 dinara, a građani će sami krojiti svoju sudbinu jer će im visina penzije zavisiti od toga koliko novca sami uplaćuju penzionom fondu.

Ova reforma bi bila moguća samo u slučaju da se smanje porezi i doprinosi na zarade, čime bi se smanjila siva ekonomija i podstaklo zapošljavanje, a država bi ovaj plan ostvarila preko leđa radnika koji su godinama sticali pravo na penziju, pa bi neko bez dana provedenog na poslu mogao da ima istu penziju kao hirurg koji je za nju radio čitav radni vek.

URS i SDU: Penzija nije milostinja


Ideju da svi stariji od 65 godina u Srbiji imaju istu penziju od 20.000 dinara kritikovali su i Ujedinjeni regioni Srbije (URS), koji su pozvali premijera i sve koalicione partnere u Vladi da se izjasne da li stoje iza „u najmanju ruku suludih, kvazireformskih predloga, kojima svakodnevno srpsku javnost zbunjuje i uznemirava Ministartsvo privrede sa ministrom Sašom Radulovićem na čelu“. Socijaldemokratska unija (SDU) istakla je da „penzija nije milostinja, već uplata iz minulog rada“.
„Ako predlog Ministarstva privrede o garantovanoj penziji od 200 evra znači da se minimalna penzija podigne na taj iznos, podržavamo ovakvu ideju, ali svođenje svih penzionih primanja na taj nivo bi značilo direktno nipodaštavanje radnog doprinosa ogromnog broja naših građana“, navodi se u sapštenju SDU.

Kako objašnjava naš sagovornik, jedan od ključnih faktora u određivanju zagarantovane penzije u socijalno uređenim zemljama jeste minimalna ostvarena penzija za određeni broj godina staža, koji varira od države do države.

- Međutim, s obzirom na to da je minimalna penzija kod nas oko 13.000 dinara, jedna od ideja jeste da granica ispod koje zagarantovana penzija, nakon poreske reforme, ne bude niža od 22.000 dinara, kolika je danas prosečna penzija, jer se to smatra minimumom dovoljnim za život - navodi izvor „Alo!“ i dodaje da je to samo jedna od teza oko koje bi u narednih godinu dana trebalo da se postigne socijalni i politički konsenzus.

I u zvaničnoj reakciji Ministarstva privrede na medijske navode da će svi penzioneri ubuduće imati samo 200 evra mesečno ističe se da to nije tačno te da se ta institucija zalaže da „u okviru penzione reforme i uvođenja univerzalne socijalne zaštite, čak i ako neko nije imao nijedan dan radnog staža, kada dođe u godine za penziju humano društvo treba da mu obezbedi primanja koja su dovoljna za život i egzistencijalne potrebe".

- Svaki građanin koji radi i uplaćuje penzijsko osiguranje će svakako i u svakoj formi penzione reforme imati više od ovog minimalnog iznosa - ističe se u saopštenju Ministarstva, koje nije preciziralo kada bi moglo da dođe do penzione reforme.

Kako ističe Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, poreska reforma o kojoj priča ministar Radulović je potrebna jer je od suštinske važnosti da se rasterete zarade, a da se istovremeno održi penzijski i zdravstveni fond.

- Potrebno je da se porezi i doprinosi smanje na 40 odsto da bi se osiguralo otvaranje novih radnih mesta kroz nove investicije. Problem je u tome što danas na 100 zarađenih dinara čak 65 dinara ide državi. To je preveliko preopterećenje za privredu, pa sad imamo situaciju da je u 2013. godini zatvoreno 10.000 preduzetničkih radnji, koje u proseku imaju po dva zaposlena, te da je svaka šesta firma u stečaju i blokadi - navodi Rajić i dodaje da su ogromni troškovi poslovanja danas jedan od osnovnih razloga što u Srbiji nema stranih investicija.
 

Sindikati: Srbija nije Švajcarska

Sindikati i pojedine političke stranke ocenili su da je ovakva reforma penzionog sistema potpuno neodrživa. „O ovakvom sistemu se razgovaralo još 2004. godine, kada je odbačen kao potpuno neodrživ. Srbija nije Švajcarska i nema sredstva ni da postojećim penzionerima obezbedi sredstva, a kamoli da finansira i one koji nisu radili. Ne da nemamo 200 evra da plaćamo penzionerima, nego nemamo ni 50“, kaže za „Alo!“ Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, dodajući da je ovakvo rešenje protivno stavovima Svetske banke, MMF-a i svih upućenih u ovu temu. Ranka Savić, predsenik ASNS-a, ističe i da je ovo rešenje, kako kaže, neustavno. „Da bi se ovaj suludi model promenio, morao bi da se menja i Ustav Srbije, koji penziju definiše kao osiguranje za starost, a ne kao porez ili socijalnu pomoć“, smatra Savićeva, koja kaže da naša država, nažalost, nije toliko bogata da izdržava sve građane.
 

Poslednji komentari
  • Vlaja Vreme: 18.01.2014 21:13h

    Dobro dosli u EU... nista ovo nije novo, svuda na zapadu Penzioni fond bas tako funkcionise.

  • Баш Челик Vreme: 19.01.2014 08:03h

    Ово је једна од ретких лепих вести које државни органи упућују грађанима, од које неће бити ништа, на жалост. Дежурни букачи већ најављују да неће проћи, јер још увек има генералских и којекаквих осталих набилдованих ,манипулаторских пензија које ће овај народ исплаћивати - све до коначног банкрота. Заиста није "поштено" да онај ко је читав радни век зарађивао више од другог има иста примања у пензији -како је нпр. у Аустралији. "Суперхик расподела" пензионог фонда - до краја!

  • laki Vreme: 19.01.2014 11:45h

    sa tim sam se dopro upoznao uplaćivao sam penzioni fond preko beča centar u dablinu posle ekonomske krize jedva smo sudskim putem dobili osnovicu uloga a kamate od realizacije fonda pokupili direktori i menadžeri a fon navodno puko pa i fordov fond je u americi propao pa žena umesto penzije dobija 80 dolara socijalne pomoći za pun radni vek sve je to dobro uigran bankarski sistem lakoćemo puko je tridesetih godina pa opet sada samo solidarna državno penziono neka fondu vrate sava centar i banje pa će biti manje opterećenje za državu a ako uvedu 12 sati radno vreme za 10-15 godina će broj penzionera da se prepolovi uz naš zdrastveni sistem .

  • Sunčica Vreme: 19.01.2014 12:35h

    Ne mogu da verujem da čak i ozbiljne partije i to demokratske orjentacije i sindikati ne vide dalje od nosa.Kao da nikada nisu videli ni čuli kako se isplaćuju penzije u Srbiji: deo na teret firme i deo na teret radika.Ako bi pošlisamo od tog saznanja shvatili bi bi da bi primanja socijalnih i solidarnih penzija bilo najnormalnija stvar i to bi bila osnovna zagarantovana penzija za sve kako je u mnogim razvijenim,ozbiljnim državama gde se zna kuda ide svaki radnički dinar.Penzioni doprinos koja radnik uplaćuje iz svog rada, iz bruto prihoda i na koje plaća porez državi bila bi njegova lična penzija koju zarađuje tokom radnog staža i te uplate bi morale da se vode na drugačiji način,preko ličnog broja, kao u banci a ne preko manipulaticnih,famoznih M4 obrazaca. Sad mi je baš jasno da i URS koji je bio u najvišoj vlasti nije umeo jer nije ni znao a nije se ni potrudio da sazna kako izgledaju foormulari za doprinose ali mi nije jasno NEZNANJE SVIH ODREDA SINDIKATA!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP