Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAVIČNI REZULTATI ANALIZA SNIMAKA:

Heroji sa bebom poispadali iz helikoptera kada je udario o tlo!

Autor: Politika / M. Lazanski | 18.03.2015 - 10:00:00h | Komentara: 7

Analiza snimaka ostataka helikoptera, u kojem je u petak uveče poginulo sedmoro ljudi, pokazuje da je on udario u zemlju prednjim nosnim točkom, dakle da je leteo pod kosim nagibom prema zemlji da se zabio u tlo i da je posle došlo do višestrukog tumbanja, pri čemu su otpali repni deo helikoptera i rotor.

Mesto pada

Mesto pada | Foto: Tanjug / S. Ilić

Piloti RV i PVO poleteli su u petak u 20.15 časova kako bi spasili bebu kojoj je život bio ugrožen. To vreme je bilo pogodno za poletanje. Od 20.15 sati, kada je poleteo, do 22.31 sat kada je Mi-17 nestao sa radara, uređaj za merenje parametara leta verovatno je zabeležio neke karakteristike rada motora i elektronike, ali je problem u kakvom je stanju taj uređaj posle pada, pošto to nije klasična "crna kutija". Osim toga, mi nemamo "čitač" koji omogućava da se sa tog uređaja skinu parametri leta helikoptera Mi-17, pa smo zamolili armiju Makedonije da nam posudi taj "čitač".

Na snimcima se vidi polomljena elisa, najverovatnije je zaorala u ledinu, što bi moglo da bude posledica upravo kosog nagiba u zadnjim trenucima leta i tumbanja helikoptera po zemlji. Pronađeni visinomer pokazuje visinu od tri metra, što je još jedan indikator da je helikopter prvo udario prednjim točkom o tlo i zatim odskočio pa je visinomer pokazao broj tri.

Svi poginuli pronađeni su izvan olupine helikoptera, ispali su od siline udarca što kroz bočna, što kroz velika stražnja vrata.

Sam helikopter nađen je metodom ukrštanja, zahvaljujući mobilnom telefonu jednog od poginulih koji je bio uključen. Helikopter je pronašao penzionisani general i bivši komandant RV i PVO Dragan Katanić.

Kontrole letenja dva puta je neuspešno navodila helikopter da se spusti na aerodrom u Surčinu, koji nesumnjivo ima najbolje uređaje za sletanje u otežanim vremenskim uslovima. Da li je to moglo da zbuni posadu Mi - 17. Oni su bili vrhunski piloti, ali i piloti su samo ljudi. Zašto nije pokušana metoda mekog prizemljenja u rejonu aerodroma, već se nastavio skoro brišući let u teškim meteo - uslovima, to tek treba da utvrdi istraga.

Poslednji komentari
  • Mile Vreme: 18.03.2015 12:04h

    Ovi piloti nisu verzirani da slete pomoću kontrole leta nije to putnički avion !

  • Nikola Vreme: 18.03.2015 12:57h

    Cekaj, jesam li ja dobro procitao: mi nemamo "čitač" koji omogućava da se sa tog uređaja skinu parametri leta helikoptera Mi-17, pa smo zamolili armiju Makedonije da nam posudi taj "čitač"

  • Kosarah Vreme: 18.03.2015 13:01h

    "Sve je jasno. Za svoju pogibijku su krivi isključivo piloti." Koje je to spinovanje političara u sprezi sa medijima. Ne mogu da verujem DOLE VLADA!!!!

  • Zaza Vreme: 18.03.2015 14:25h

    Za ovo treba Vučic da odgovara i njegovi nesposobnjakovici...iz sns

  • Stručnjak za letenje Vreme: 18.03.2015 17:04h

    Pre svega ovde je uzrok što je posada bila pod neviđenim pritiskom "odozgo" (šifra keramičar Gašić) da mora da se sleti u Beograd zbog ovog: http://www.kurir.rs/vesti/politika/vucic-ni-dan-zalosti-nije-prosao-a-vec-su-trazili-krivca-za-nesrecu-clanak-1706917 " Lončar je krenuo na aerodrom da vidi u kakvom je stanju dete, pošto nije moglo da se sleti na VMA", izjavio je premijer. Vučić smatra da je narodu teško ugoditi. Šta iam ministar da vidi kao je dete, postoje bolji dečiji lekari od njega i to mu nije posao - ali voli da se slika, pa to ti je. Već je jednom lično prenosio bolesno dete od kola hitne pomoći do aviona. Potpuno je nebitno da li je došlo do kvara, let je bio bespotreban i rizičan zbog smanjene vidljivosti na 200 ft - tada se ne leti. Baš kao i let za Feketić po vetru od 120 kmh koji je takođe realizovao pokojni Omer Mehić da bi se premijer slikao kako nosi dete. Bahato i bezobzirno su ubili 6 ljudi...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP